Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Maaliskuun työllisyyskatsaus: Työttömyys jatkaa kasvuaan Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli maaliskuun lopussa yhteensä 7 855 työtöntä työnhakijaa. Se on 835 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli maaliskuussa 179 vähemmän kuin helmikuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (6,9 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,7 %. Helmikuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,1 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja koko maassa. Maaliskuun aikana oli avoinna yhteensä 7 879 työpaikkaa, mikä on 3 869 työpaikkaa (- 32,9 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 103 eli 251 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 29,5 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Nainen asiakaspalvelussa.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi useimmissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnissa vuoden takaiseen verrattuna. Työttömien määrä kasvoi eniten Vaasan seudulla (+ 548) ja pienentyi ainoastaan Suupohjan rannikkoseudulla (- 58). Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli suurin Perhossa ja Kannuksessa (10,2 %). Alhaisin työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Luodon (2,2, %) kunnassa. Vaasan työttömyysaste oli 7,9 %, Kokkolan 8,6 % ja Pietarsaaren 8,6 %. Avointen työpaikkojen määrä Pohjanmaan ELY-keskusalueen kunnissa pienentyi vuoden takaiseen verrattuna yhteensä 2 773 paikkaa (-43 %).

Työttömyys kasvoi lähes kaikissa ikäryhmissä ja useimmissa ammattiryhmissä vuodentakaiseen verrattuna

Maaliskuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 990, mikä on 163 enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan ja 6 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Työttömien määrä kasvoi 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä 71 henkilöllä vuoden takaisesta 800:aan työttömään.

Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 2 778 eli 199 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (35 % kaikista työttömistä työnhakijoista). 60–64-vuotiaiden ikäryhmässä oli eniten työttömiä työnhakijoita eli kaikkiaan 1 086 työtöntä. Työttömien määrä kasvoi eniten 40–44-vuotiaiden ikäryhmässä, kasvua oli 125 henkilöä vuoden takaiseen verrattuna.

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys vähentyi ainoastaan maanviljelijöiden, metsätyöntekijöiden ym. ammattiryhmässä (- 8). Työttömien määrä lisääntyi vuotta aikaisempaan nähden eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä (+ 246).

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi vuotta aikaisempaan nähden

Maaliskuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 060, mikä on 141 enemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta 21 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 1 038, mikä on 26 vähemmän kuin vuosi sitten.


Uusien työpaikkojen määrä laskussa

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistoon maaliskuun aikana 1 913, mikä on 1 010 vähemmän (-34,6 %) kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Uusien avointen työpaikkojen määrä pienentyi kaikissa ammattiryhmissä, eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Pohjanmaan ELY-keskus julkaisee alueen työllisyyskatsauksen kuukausittain. Työllisyyskatsauksen tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon. Työnvälitystilasto kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen työnhakija-asiakkaista, työnantajien TE-toimistoihin ilmoittamista avoimista työpaikoista ja työvoimapoliittisista toimenpiteistä. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee koko maata koskevan työllisyyskatsauksen, ja ELY-keskukset laativat alueelliset työllisyyskatsaukset.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikt för april: Antalet arbetslösa arbetssökande ökar fortsättningsvis jämfört med året innan (Österbotten, Mellersta Österbotten22.5.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns i slutet av april sammanlagt 7 504 arbetslösa arbetssökande. Det är 721 fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i april 351 färre än i mars. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är dock fortsättningsvis den lägsta i Fastlandsfinland (6,6 %). Motsvarande andel i hela landet är 10,3 %. Jämfört med mars månad minskade arbetslöshetsgraden med 0,3 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och i hela landet med 0,4 procentenheter. Under april månad fanns det totalt 5 490 lediga arbetsplatser, vilket är 3 139 arbetsplatser (- 36,4 %) färre än för ett år sedan. Antalet heltidspermitterade var 833 dvs. 140 fler (+ 20,2 %) än för ett år sedan. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets Arbetsförmedlingsstatistik.

Huhtikuun työllisyyskatsaus: Työttömien työnhakijoiden määrä kasvaa edelleen vuotta aiempaan verrattuna (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)22.5.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli huhtikuun lopussa yhteensä 7 504 työtöntä työnhakijaa. Se on 721 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli huhtikuussa 351 vähemmän kuin maaliskuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on edelleen Manner-­Suomen alhaisin (6,6 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,3 %. Maaliskuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,3 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja koko maassa 0,4 prosenttiyksikköä. Huhtikuun aikana oli avoinna yhteensä 5 490 työpaikkaa, mikä on 3 139 työpaikkaa (- 36,4 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 833 eli 140 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 20,2 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Regionala utvecklingsutsikter: småningom förväntas tillväxt inom näringslivet och arbetsmarknaden i Österbotten och Mellersta Österbotten2.5.2024 09:05:00 EEST | Tiedote

Arbets- och näringsministeriet har gett ut översikten Regionala utvecklingsutsikter som granskar nuläget inom näringslivet och sysselsättningen samt utsikterna för den närmaste framtiden i landskapen. Inom Österbottens NTM-centrals område dämpas stämningen inom näringslivet av det rådande ekonomiska läget, vilket också återspeglar sig i arbetsmarknaden. Situationen väntas ändå vända till det bättre inom ett år. I Österbotten och Mellersta Österbotten väntar man hoppfullt på att de massiva investeringarna i omställningen till ren energi ska förverkligas.

Alueelliset kehitysnäkymät: elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden odotetaan kääntyvän hiljalleen kasvuun Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla2.5.2024 09:05:00 EEST | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen, jossa tarkastellaan maakuntien elinkeinoelämän ja työllisyyden nykytilaa ja lähitulevaisuuden näkymiä. Pohjanmaan ELY-keskusalueella elinkeinoelämän tunnelmia hillitsee vallitseva taloustilanne, mikä heijastuu myös työmarkkinoihin. Tilanteen odotetaan kuitenkin piristyvän vuoden kuluessa. Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle odotetaan toiveikkaina massiivisten puhtaan siirtymän investointien toteutumista.

Stort intresse för landsbygdsutveckling i Österbotten och Mellersta Österbotten – företags tillväxt, jord- och skogsbruksföretagares kompetens och snabba nätförbindelser främjas med 3,7 miljoner euro (Österbotten, Mellersta Österbotten)11.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

I fråga om EU:s landsbygdsfinansiering kommer finansieringsperioden 2023–27 i gång på allvar för landsbygdsutvecklingens del då de första utvecklingsprojekten för denna period har beviljats finansiering. Projekten inleds under 2024. De ska höja kompetensen hos regionens företagare och jordbruksproducenter, främja företags tillväxt och internationalisering och ge invånare och näringslivet på landsbygden tillgång till snabba nätförbindelser.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye