Väitös 26.4.2024: Mikromuovin seuraavat askeleet – mihin muoveista peräisin oleva hiili päätyy?
Tuore Jyväskylän yliopiston väitöstutkimus keskittyi järviin päätyvän orgaanisen aineksen ja mikromuovien hajotukseen. Tutkimuksessa havaittiin, että hajotusnopeudeltaan poikkeavien materiaalien hiilen biokemiallinen kohtalo on samankaltainen.

Maailmanlaajuinen ilmastonmuutos ja vihreän siirtymän tavoitteet luovat painetta tuntea tarkasti hiilen kierron vaiheet eri ympäristöissä. Jyväskylän yliopiston Jussi Vesamäen väitöstutkimuksen tavoitteena on syventää tietämystä erilaisten orgaanisen hiilen lähteiden, luonnollisten sekä muovien, hajotusprosesseista järvissä. Hänen tutkimuksensa tarkastelee kaikkiaan kymmenen erilaisen materiaalin hajoamista. Lisäksi tutkimus pyrkii tunnistamaan hajotukseen osallistuvia mikrobiryhmiä, sillä hajottajamikrobit ovat olennaisessa osassa monimutkaisten yhdisteiden hajotuksessa.
- Järvien mikrobit ovat ensisijaisessa roolissa ratkaisemassa maaekosysteemeistä peräisin olevan muovin ja muiden hiilenlähteiden kohtaloa, selventää väitöskirjatutkija Jussi Vesamäki bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.
Osa hajotuksen kohteeksi joutuneesta muovin hiilestä päätyy mikrobitoiminnan seurauksena osaksi ravintoverkkoa, mutta pääosa vapautuu epäorgaanisessa muodossa ympäristöön. Sama tulos havaittiin myös luonnolliselle orgaaniselle materiaalille eli lehtikarikkeelle. Hiilen kohtalo on siis samanlainen sekä synteettisille että luonnollisille materiaaleille.
Pienempi paha kuin järvien rehevöityminen
Mikromuovien hajotusprosessi on kuitenkin hidas. Muovien hajoaminen järvissä kestää sadoista jopa kymmeniin tuhansiin vuosia, muovin rakenteesta ja ympäristöolosuhteista riippuen. Järviveden korkean ravinnepitoisuuden ja lämpötilan havaittiin nopeuttavan sekä polystyreenin että lehtikarikkeen hajotusta.
- Tällä järjellä voisi lohdullisesti ajatella, että lämpenevän ilmaston ja järvien rehevöitymisen myötä muovit sentään hajoavat nopeammin, toteaa Vesamäki.
FM Jussi Vesamäen väitöskirjan ”Microbial degradation of terrestrial organic matter and microplastics in boreal lakes” tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 26.4.2024 klo 12 alkaen fysiikan laitoksen FYS1 -salissa. Vastaväittäjänä toimii professori Andrew Tanentzap (Trentin yliopisto, Kanada) ja kustoksena apulaisprofessori Sami Taipale (Jyväskylän yliopisto). Väitöksen kieli on englanti.
Väitöskirja ”Microbial degradation of terrestrial organic matter and microplastics in boreal lakes” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0105-0.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väitöskirjatutkija Jussi Vesamäki, jussi.s.vesamaki@jyu.fi
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uusi Horizon Europe -hanke selvittää monimuotoisuutta tukevia metsänhoidon menetelmiä ja suojeluverkostojen merkitystä muuttuvassa ilmastossa22.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan unionin Horizon Europe -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman rahoittama monikansallinen ”Safeguarding biodiversity and carbon-rich forest Networks in Europe (SafeNet)” -hanke pyrkii turvaamaan metsien biologista monimuotoisuutta ja lisäämään metsäekosysteemien häiriönsietokykyä muuttuvassa ilmastossa.
Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta lähes 2 miljoonaa Jyväskylän yliopistoon21.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopiston tutkijoille yhteensä lähes 2 miljoonan rahoituksen Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta (ACTIVE). Rahoituksen saivat Enni-Maria Hietavala ja Mikko Huhtiniemi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta, Geoffrey Luck humanistis-yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta sekä Pekka Mertala kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.
Väitös: Kauppakorkeakoulujen kestävyysopetusta on mahdollista vahvistaa käytännön oppimisen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön kautta21.5.2025 08:37:08 EEST | Tiedote
KTM Maija Lähteenkorvan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemä väitöskirjatutkimus tarkastelee, miten kestävyysopetusta kauppakorkeakouluissa voidaan vahvistaa käytäntöön perustuvan opetuksen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön avulla. Tutkimus osoittaa, että käytännönläheinen oppiminen ja yhteistyö vaihtoehtoisten organisoitumistapojen kanssa voivat avata uusia mahdollisuuksia opetuksen uudistamiseen ja kestävyyden vahvistamiseen.
Auta pelastamaan raakut sukupuutolta - lahjoita Jyväskylän yliopiston raakkututkimukseen20.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Raakku on erittäin uhanalainen, vaativa ja herkkä laji, joka selviää vain sorapohjaisissa vesissä, joissa vesi virtaa kirkkaana ja hapekkaana. Raakkuja elää vielä monissa joissa, mutta vain harvassa niistä syntyneet poikaset jäävät eloon. Raakkujen toukat kiinnittyvät lohikalojen kiduksiin, ja seuraavana kesänä nuoret simpukat kaivautuvat jokiuomiin ruokailemaan ja kasvamaan.
IT-tiedekunnan tutkimus palkittiin arvostetussa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta käsittelevässä konferenssissa20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat Tuomo Kujala ja Abhishek Sarkar palkittiin parhaan tutkimusjulkaisun palkinnolla yhdessä informaatioteknologian alan huippukonferensseista maailmassa. Tutkimus esitteli Jyväskylän yliopiston uutta Drive-In laboratoriota ja sen tutkimuksissa käytettäviä menetelmiä kuljettajan tarkkaamattomuuden mittaamiseen liikenteessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme