Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalo ryhmäpuheessa: Hallitus ajaa alas hyvinvointivaltiota

Jaa

Kansanedustaja Maria Ohisalo korosti tänään välikysymyskeskustelussa pitämässään Vihreiden ryhmäpuheessa, että hyvinvointivaltion ydinajatuksena on, että jokaisella on yhtäläinen mahdollisuus saada terveydenhuoltoa varallisuudesta, asuinpaikasta tai elämäntilanteesta riippumatta. Ohisalon mukaan pääministeri Orpon johtama hallitus on kuitenkin tekemässä päinvastaisia toimia leikkaamalla sote-alalta ja suunnittelemalla sairaalaverkon tiivistämisiä, mikä uhkaa etenkin harvaan asutuilla alueilla asuvien suomalaisten terveydenhuollon saavutettavuutta.

Maria Ohisalo
Maria Ohisalo

Ohisalon mukaan hallituksen sopeutustoimet eivät perustu pakon edessä tehtyihin päätöksiin vaan ovat arvovalintoja. 

– Vihreät on erittäin huolissaan, että lyhytnäköiset säästöt terveyspalveluista maksavat tulevaisuudessa enemmän niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin, kun terveys- ja hyvinvointierot ja hoitovelka kasvavat, Ohisalo sanoi. 

Ohisalo toi esille, että terveyspalveluiden saatavuudessa on jo nyt suuria eroja ja juuri heikoimmassa asemassa olevat kärsivät eniten. 

– Julkisella puolella jonot ovat pitkiä ja hoitohenkilökunnasta on pulaa. Pienituloisten, työttömien, monisairaiden – ihmisten, joilla ei ole pääsyä työterveyteen tai varaa käyttää yksityisiä terveydenhuollon palveluita, on kaikista vaikeinta saada terveydenhuoltoa. On täysin kestämätöntä ja epäoikeudenmukaista, jos hoitoa saa nopeasti vain rahalla. Ja jos rahaa ei ole, saa hoitoa joskus – tai kenties sitä ei saa lainkaan, Ohisalo sanoi. 

Ohisalo korosti myös alueellisuuden merkitystä palveluiden suunnittelussa. 

– Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa välimatkat terveydenhoitoon ovat jo ennestään olleet pitkiä. Palveluverkon karsiminen uhkaa erityisesti niitä ihmisiä, jotka nytkin asuvat pitkän matkan päässä sairaalasta. Esimerkiksi Lapissa, jossa synnytysverkkoa on jo ennestään harvennettu, synnytysten käynnistäminen ja toteuttaminen keisarinleikkauksilla pitkien matkojen vuoksi on arkipäivää. Tämä lisää sekä kustannuksia että huonoja synnytyskokemuksia, totesi Ohisalo.

Puheessaan Ohisalo totesi, ettei hallitus nauti Vihreiden luottamusta.

– Hallituksen tavoite tuntuu olevan luoda Suomeen entistä vahvemmin kahden kerroksen väen sote-palvelut. Jos tavoitteena on, kuten te, hallitus, väitätte, “pelastaa hyvinvointivaltio”, annan teille yhden vinkin: hyvinvointivaltiota ei pelasteta ajamalla sitä alas, Ohisalo päätti.

Koko puhe löytyy osoitteesta: 
https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/maria-ohisalon-ryhmapuhe-23-4/

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Ohisalo ja Hopsu: hallitus kieltäytyy perustamasta päätöksiään metsistä tutkittuun tietoon26.4.2024 14:28:25 EEST | Tiedote

Maria Ohisalo ja Inka Hopsu kritisoivat hallituksen ja suuren valiokunnan enemmistön kantaa EU-komission asetusehdotukseen metsien seurantakehykseksi. Edustajien mukaan hallituksen nihkeä kanta johdonmukaisten ja ajantasaisten tietojen keräämiseen Euroopan metsien tilasta osoittaa, ettei hallitus halua perustaa metsiä koskevia päätöksiään tutkittuun tietoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye