Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ELY-keskuksen tulvatiedote: Kallaveden pinta nousemassa harvinaisen korkealle

Jaa

Runsasluminen talvi ja poikkeuksellisen sateinen huhtikuu ovat saaneet vedenpinnat nousemaan Pohjois-Savossa. Maakunnan pohjoisosissa tulvatilanne on tavanomainen.

Kevättulva alavalla maalaismaisemassa Suomessa.
Alueen vesitilanne kannattaa nyt seurata ja tarkastaa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Kuva: Canva

Kallaveden pinnan ennustetaan nousevan tasolle NN +82,40, eli on noin 15-20 cm viime keväistä tulvaa korkeammalle. Tulvahuippu saavutetaan toukokuun puolenvälin jälkeen. Kallaveden tulvaan on varauduttu avaamalla Konnuksen tulvakanava 12. maaliskuuta, Naapuskosken tulvaluukkujen avaaminen aloitettiin 28.3. ja luukut ovat olleet kokonaan auki 6.4. alkaen.

Vuoksen vesistöalueen latvoilla viileä sääjakso hidastaa sulamista ja käänsi virtaamat laskuun, mutta lämpenevä sää saa järvien vedenpinnat uudelleen nousuun maastossa jäljellä olevan lumen sulaessa. 

Viimeiset kaksi viikkoa laskenut Kiuruveden pinta kääntyy uudelleen nousuun ennen vappua. Poroveden tasossa olevat järvet ovat olleet niin ikään laskussa muutaman päivän ajan, mutta kääntyvät nousuun sään lämmetessä. 

Lisäjuoksutuksiin turvauduttu   

Pinnat nousevat selvästi kevään ensimmäistä tulvahuippua korkeammalle. Kiuruvedessä ennustettu tulvahuippu NN +90,0 saavutetaan ennusteiden mukaan toukokuun puolivälissä. Porovedessä ja Nerkoonjärvessä tulvahuipun ennustetaan nousevan toukokuun puolen välin jälkeen tasolle NN +86,2 .   

Kiurujoen Saarikoskessa sekä Nerohvirran ja Viannankosken padot ovat olleet kokonaan avattuina jo kevään ensimmäisestä lämpimästä jaksosta alkaen. Onkiveden pinnannousun hillitsemiseksi poikkeusjuoksutukset Ahkiolahden laivakanavasta aloitettiin keskiviikkona 24. huhtikuuta. Nerkoon laivakanava avataan Poroveden ja Nerkoonjärven vedenkorkeuden ylittäessä tason NN +86,0. 

Voimakkaat sateet voivat silti pahentaa tulvatilannetta. Tämänhetkisen sääennusteen mukaan vappuviikko on kuitenkin kohtalaisen vähäsateinen. 

Varaudu mahdolliseen tulvaan jo etukäteen 

Alueen vesitilanteen kehittymistä kannattaa nyt seurata ja käydä tarkistamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Ranta-alueilta on suositeltavaa kerätä irtotavarat suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Alimmat rantarakennelmat saattavat kastua ja kellareihin voi mennä vettä. Myös matalat rantatiet voivat jäädä tulvaveden alle. Niillä ajamista on syytä välttää.

Tämänhetkisten ennusteiden perusteella Kallaveden kevättulva tulee olemaan tavanomaista korkeampi. Rantakiinteistöjen omistajien on syytä ottaa huomioon ja huolehtia, että rakennuksille ei pääsisi syntymään tulvavahinkoja.

Ympäristöhallinto on laatinut ohjeistuksen siitä, kuinka tulvaan voi varautua ja tehdä omatoimisesti suojauksia rakennusten kastumisen estämiseksi: Kodin suojaaminen tulvalta | Vesi.fi.

Tulvavahinkojen korvaaminen on nykyisin vakuutuspohjaista. Lue lisää tulvavahinkojen korvaamisesta:  Tulvavahinkojen korvaaminen | Vesi.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 2.5.20242.5.2024 14:20:51 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,68. Taso on 50 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedennousun aikaistuminen on selvästi poikkeava historiaan nähden. Korkeampia vedenkorkeuksia on havaittu myöhemmin keväällä. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta ovat käynnissä. Kallaveden pinta tulee vielä nousemaan ennustemallin mukaan yli 10 cm. Kaikkien vesistöjen rannoilla kannattaa irtotavarat kerätä talteen. Iisalmen reitillä padot ovat täysin auki ja lisäksi juoksutetaan Ahkiolahden kanavasta. Nerkoon kanavan avaamisen sallivaa vedenkorkeutta ei ole vielä saavutettu. Ennusteen mukaan Poroveden ja Onkiveden tulvakorkeudet eivät enää nousisi rajusti. Kiuruveden korkeus on nousemassa toiseen edellisen kokoiseen tulvahuippuun ja Sonkajärvi vielä suurempaan huippuun viime päivien nousunopeudella. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnoissa on vielä useita kymmeniä senttejä nousuvaraa säännöstelylupien ylärajoihin. Juojärves

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye