Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Uusi EU-datasäädös lisää laitevalmistajien ja palvelun tarjoajien velvoitteita, mutta parantaa datan saatavuutta

Jaa

EU:n uusi datasäädös, joka parantaa datan saatavuutta ja hyödyntämistä hyväksyttiin marraskuussa 2023. Tuoreen Etla-selvityksen mukaan datasäädöksen alainen liiketoiminta on laajaa ja sen piiriin kuuluvien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto nousee jopa 51 miljardiin. Säädös tuo velvoitteita erityisesti laitteita valmistaville ja niihin liittyviä palveluita tarjoaville yrityksille. Säädöksen soveltamiseen liittyy kuitenkin merkittävästi tulkinnanvaraisuutta.

Uusi datasäädös velvoittaa verkkoon liitettävien tuotteiden valmistajat ja niihin liittyvien palveluiden tarjoajat antamaan käyttäjille heidän tuotteensa tai palvelun käytöstä syntyneen datan, riippumatta siitä, onko käyttäjä yritys vai yksityishenkilö.
Uusi datasäädös velvoittaa verkkoon liitettävien tuotteiden valmistajat ja niihin liittyvien palveluiden tarjoajat antamaan käyttäjille heidän tuotteensa tai palvelun käytöstä syntyneen datan, riippumatta siitä, onko käyttäjä yritys vai yksityishenkilö.

Datasäädös (Data Act), joka koskee verkkoon liitettävien laitteiden ja niihin liittyvien palveluiden tarjoajia hyväksyttiin Euroopan parlamentissa ja EU:n neuvostossa marraskuussa 2023. Asetuksen keskeisenä tavoitteena on parantaa datan saatavuutta ja hyödyntämistä, ja edistää tätä kautta innovaatioita ja talouskasvua sekä vahvistaa kuluttajien oikeuksia. Syyskuussa 2025 sovellettavaksi tuleva säädös tuo mukanaan uusia velvoitteita verkkoon liitettäviä laitteita valmistaville ja niihin liittyviä palveluita tarjoaville yrityksille.

Tänään julkaistussa Etla-selvityksessä ”Datasäädös: Tietopohja markkinoista” (Etla Raportti 148) tarkastellaan suomalaisyritysten liikevaihtoa, arvonlisäystä sekä niiden dataomaisuuden arvoa vuonna 2021. Raportissa hyödynnetään Tilastokeskuksen rekisteriaineistoja, joiden valossa arvioidaan datasäädöksen soveltamisalaan kuuluvien yritysten liiketoiminnan laajuutta Suomessa.

Datasäädöksen piiriin pääasiallisesti kuuluvien suurten ja keskisuurten yritysten liikevaihto oli vuonna 2021 yli 44 miljardia euroa ja arvonlisäys 14 miljardia euroa, mikä vastaa noin kuutta prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Kun tarkasteluun otetaan mukaan myös pienet ja mikroyritykset, joita koskee erityisesti datasäädöksen velvoite luovuttaa niiden hallussa olevaa dataa viranomaisten käyttöön poikkeustilanteissa, nousee yritysten yhteenlaskettu liikevaihto 51 miljardiin euroon. Yritysten arvonlisäys on näin 17 miljardia euroa, mikä vastaa seitsemää prosenttia bruttokansantuotteesta.

Uusi datasäädös velvoittaa verkkoon liitettävien tuotteiden valmistajat ja niihin liittyvien palveluiden tarjoajat antamaan käyttäjille heidän tuotteensa tai palvelun käytöstä syntyneen datan, riippumatta siitä, onko käyttäjä yritys vai yksityishenkilö. Käyttäjällä on myös oikeus pyytää valmistajaa jakamaan tuotedataa kolmansille osapuolille, mukaan lukien kilpailijat. Datasäädös velvoittaa lisäksi datan haltijoita jakamaan dataa myös julkishallinnon organisaatioiden kanssa tapauskohtaisesti.

- On erikseen mainittava, että käytettävissämme ollut data on vuodelta 2021, ja esimerkiksi generatiivisen tekoälyn laajamittainen hyödyntäminen tulee todennäköisesti muuttamaan yritysten liiketoimintamalleja ja yritysten hallussa olevia datavarantoja ennen ensi vuoden syksyä, jolloin datasäädöstä aletaan soveltaa käytäntöön. Myös soveltamiseen liittyy merkittävästi tulkinnanvaraisuutta, joten säädöksen soveltamisala tarkentuu joiltain osin vasta tulevien oikeuskäytäntöjen pohjalta, huomauttaa Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski.

Datasäädöksen tehokas toimeenpano edellyttää Kosken mukaan viranomaisten kykyä valvoa ja sanktioida rikkomuksia. Datasäädös velvoittaa EU-jäsenvaltioita seuraamuksia määrätessään ottamaan huomioon mm. rikkomuksen laajuuden ja keston, sen johdosta saadut edut/tappiot sekä yrityksen liikevaihdon suuruuden.

Koski, Heli – Pajarinen, Mika: Datasäädös: Tietopohja markkinoista (Etla Raportti 148)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkimusjohtaja Heli Koski, Etla
Tutkimusjohtaja Heli Koski, Etla
Matti Rajala/Etla
Lataa
Uusi datasäädös velvoittaa verkkoon liitettävien tuotteiden valmistajat ja niihin liittyvien palveluiden tarjoajat antamaan käyttäjille heidän tuotteensa tai palvelun käytöstä syntyneen datan, riippumatta siitä, onko käyttäjä yritys vai yksityishenkilö.
Uusi datasäädös velvoittaa verkkoon liitettävien tuotteiden valmistajat ja niihin liittyvien palveluiden tarjoajat antamaan käyttäjille heidän tuotteensa tai palvelun käytöstä syntyneen datan, riippumatta siitä, onko käyttäjä yritys vai yksityishenkilö.
Lataa

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Kutsu medialle 14.5. Etla-seminaariin: Cartagena – muutosta kartoittamassa8.5.2025 09:30:00 EEST | Kutsu

Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista. Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa tarkastellaan niin työn tulevaisuutta, tekoälyä kuin vihreiden tukien kohdentumista. Tervetuloa 14. toukokuuta Etla-seminaariin, jossa käydään läpi osatutkimusten tuloksia.

Etla: EU-maiden yhteisiä puolustushankintoja on mahdollista tehdä ilman uutta yhteisvelkaa7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään eduskunnan suurelle valiokunnalle antaman lausunnon mukaan EU:n yhteisvelkaa esitetään jälleen poikkeuksellisena ja väliaikaisena ratkaisuna, vaikka kyse on unionissa vakiintuneesta toimintatavasta. Etla muistuttaa, että EU:n SAFE-välineen edellyttämiä yhteisiä puolustushankintoja on mahdollista tehdä myös hallitusten välisesti, ilman EU:hun luotavaa uutta yhteisvelkarakennetta. Suuri valiokunta on pyytänyt lausuntoja valtioneuvoston selvityksestä koskien EU:n ReArm Europe -suunnitelmaa.

Etla ennustaa: rakentamisen lama jää taakse ja teollisuustuotanto kasvaa – nyt mukana myös skenaariot tullien vaikutuksista teollisuuden eri toimialoille sekä palvelualoille7.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Rakentaminen kasvaa selvästi tänä vuonna ja myös teollisuustuotantoon odotetaan kohtalaista kasvuvauhtia, ennustaa Etla. Lisäksi palvelualoilla on havaittavissa kasvun piristymistä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tuoreen toimialakohtaisen ennusteen mukaan rakentamisen kasvua tukevat muun muassa korkojen lasku ja ostovoiman elpyminen. Etla on nyt myös tarkastellut eri skenaarioissa Yhdysvaltojen tullien mahdollisia vaikutuksia teollisuuden toimialoille ja palvelualoille.

Etla: Pohjoismainen vientivetoinen työmarkkinamalli vaatii Suomessa yhteistä tilannekuvaa ja ”valtion tuuppausta”28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen palkkamalli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen samoja elementtejä kuin muissakin Pohjoismaissa, todetaan tänään julkaistussa Etla-raportissa. Vientivetoinen malli edellyttää jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, yhteisen tilannekuvan muodostamista eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja sekä ”valtion tuuppausta”. Lisäksi Suomen sovittelujärjestelmää on vahvistettava, jotta osapuolet pystytään tarvittaessa myös pakottamaan järjestelmään. Näihin olisi löydettävä ”Suomen malli”, ratkaisuja ei voi suoraan kopioida muista maista, tutkimus muistuttaa.

Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään Teams-webinaariin ”Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?”28.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tänään maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye