Tekniikan akateemiset - TEK

Joka neljäs vauva-arkea elävä pelkää perhevapaan haittaavan urakehitystä

Jaa

Alle 1-vuotiaiden lasten vanhemmista joka neljäs (24 %) arvioi, että perhevapaan käyttäminen vaikuttaa haitallisesti urakehitykseen. Kaikista vastaajista luku on 12 %. Tulos selviää Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksesta 2023. Vastaajat ovat TEKin jäseniä ja työskentelevät tekniikan alalla.

Taulukko TEKin työmarkkinatutkimuksesta.
Perhevapaan haitallisuus työuran kehityksen kannalta, 0–3-vuotiaiden lasten vanhemmat ja kaikki vastaajat sukupuolen mukaan. TEKin työmarkkinatutkimus 2023

TEKin työmarkkinatutkimuksen perhevapaakysymyksiin vastasi loka-marraskuussa 2023 yhteensä noin 9 000 TEKin jäsentä.

Tutkimustulos on kiinnostava ottaen huomioon, että Suomessa syntyvyys on vajonnut ennätyksellisen matalalle. Ajatus siitä, että perhevapaa vaikuttaa haitallisesti omaan uraan, ei ainakaan kannusta perheiden perustamiseen.

– Perhevapaan järjestäminen fiksusti on kilpailuvaltti työnantajalle. Se on työnantajalle mahdollisuus osoittaa, että se tukee työn ja perheen yhteensovittamista ja haluaa sitouttaa asiantuntijat organisaatioon, sanoo TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki.

”Työpaikan vaihtamiseen ajoi nimenomaan raskaussyrjintä ja uusi työnantaja tarjosi joustavammat mahdollisuudet työnteon ja perhe-elämän yhdistämiseksi sujuvasti toisiinsa.” (Avoin kommentti tutkimuksesta, nainen, nuorin lapsi 0–3 vuotta)

Valtaosa eli 80 % TEKin työmarkkinatutkimukseen vastanneista arvioi, että heidän nykyinen työnantajansa tukee riittävästi perheen ja työn yhteensovittamista. Kaikista vastaajista 65 % arvioi, että työnantaja suhtautuu myönteisesti synnyttävien vanhempien käyttämiin perhevapaisiin.

Kolme viidestä vastaajasta arvioi, että työpaikalla myös ei-synnyttävän vanhemman kuten isän on helppo jäädä perhevapaalle.

”Meillä ollut tosi hyvä asenne työnantajan puolelta, eikä ole tullut painostusta, että pitäisi lyhentää vapaita tai jättää pitämättä.” (Avoin kommentti tutkimuksessa, mies, nuorin lapsi 0–3 vuotta)

Työnantajan edustajat voivat myös suhtautua eri tavoin synnyttävien ja ei-synnyttävien vanhempien vapaisiin.

– Toisaalta monet epäröivät pidemmälle perhevapaalle jäämistä. Jos esimerkiksi sijaisjärjestelyt eivät ole kunnossa, vaan työt kasautuvat tai jaetaan työkavereille, kuormittaa tilanne kaikkia. Jotkut ovat myös kokeneet, että perhevapaalle jääminen on katkaissut niin ura- kuin palkkakehityksen, sanoo TEKin tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh.

”Naisena äitiyslomaani ja perhevapaitani ei kyseenalaistettu. Kuitenkin yksi esimiesasemassa oleva henkilö (ei minun esimies) kommentoi, ettei miesten tarvitsisi olla ollenkaan perhevapailla sillä illat ja viikonloput riittävät luomaan suhteen lapseen. Järkyttävä asenne.” (Avoin kommentti tutkimuksessa, nainen, nuorin lapsi 0–3 vuotta)

Bairohin mukaan perhevapaiden tasaisempi jakautuminen on tärkeimpiä keinoja lisätä miesten ja naisten välistä tasa-arvoa suomalaisessa työelämässä. Ei-synnyttävien vanhempien kuten isien mahdollisuudet pidempiin vapaisiin paranivat elokuussa 2022 voimaan tulleen perhevapaauudistuksen myötä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Taulukko TEKin työmarkkinatutkimuksesta.
Perhevapaan haitallisuus työuran kehityksen kannalta, 0–3-vuotiaiden lasten vanhemmat ja kaikki vastaajat sukupuolen mukaan.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye