Diplomi-insinöörin mediaanipalkka nousi 5 597 euroon – Työehtosopimuksen kirjaus tavallisin syy palkankorotukselle

Jaa

Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan selvästi tavallisin syy palkankorotukselle oli työehtosopimuksessa sovittu yleiskorotus.

Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan vakituisessa työsuhteessa olevan diplomi-insinöörin mediaanipalkka  nousi 3,3 prosenttia edellisvuodesta ja oli 5 597 euroa kuukaudessa lokakuussa 2023.
Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan vakituisessa työsuhteessa olevan diplomi-insinöörin mediaanipalkka nousi 3,3 prosenttia edellisvuodesta ja oli 5 597 euroa kuukaudessa lokakuussa 2023. Suvi-Tuuli Kankaanpää

Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan vakituisessa työsuhteessa olevan diplomi-insinöörin mediaanipalkka oli 5 597 euroa ja keskiarvopalkka 6 051 euroa kuukaudessa lokakuussa 2023. Vuoden 2023 aikana valmistuneiden diplomi-insinöörien vastaavat palkkaluvut olivat 3 920 ja 3 979 euroa.

Diplomi-insinöörin mediaanipalkka nousi 3,3 prosenttia edellisvuodesta. Vaikka mediaanipalkka nousi, diplomi-insinöörin ostovoima heikkeni edellisvuoden tapaan. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli lokakuussa 4,9 prosenttia.

Selvästi tavallisin syy palkankorotukselle oli työehtosopimuksessa sovittu yleiskorotus, jonka kertoi saaneensa 77 prosenttia niistä vastaajista, joiden palkka oli noussut.

– Näyttää siltä, että palkat nousevat pääasiassa vain sen verran kuin mitä työehtosopimuksissa on sovittu. Työnantajien vapaaehtoisesti maksamat meriittikorotukset kohdistuvat melko suppeaan joukkoon. Tämä kertoo, mitä hyötyä ammattiliitosta on. Jos järjestäytyminen ei kiinnosta jatkossa, on palkansaajien syytä varautua siihen, että koko sopimusmekanismi poistuu ja palkankorotuksen saavat entistä harvemmat, Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki sanoo.

Työmarkkinatutkimuksen mukaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvan palkankorotuksen eli niin sanotun meriittikorotuksen oli saanut 22 prosenttia vastaajista.

Palkankorotuksen saaneista 11 prosenttia kertoi korotuksen syyksi uuden tehtävän samalla työnantajalla, ja 9 prosenttia oli saanut palkankorotuksen vaihdettuaan työpaikkaa. Edellisvuotta harvempi kertoi palkankorotuksen syyksi tehtävän tai työpaikan vaihdon.

Vuonna 2023 monilla aloilla maksettiin noin 3,5 prosentin suuruiset palkankorotukset, joista osa oli yleiskorotusta ja osa työnantajan jakamaa erää. Lisäksi maksettiin kertakorvaus, joka ei kuitenkaan näy lokakuun palkoissa. Palkankorotuksista on kuitenkin saatettu sopia paikallisesti myös toisin.

Näin tutkimus tehtiin

Työmarkkinatutkimuksen tiedonkeruu tehtiin loka–marraskuussa 2023, ja kohderyhmänä olivat työmarkkinoilla olevat TEKin jäsenet. Vastauksia saatiin noin 9 500, ja vastausprosentti oli noin 21. Vastaajista miehiä oli 74 ja naisia 26 prosenttia. Mediaani-ikä oli 43 vuotta. Yleisin suoritettu tutkinto oli diplomi-insinöörin tutkinto, joka oli 76 prosentilla vastanneista. Valtaosa vastaajista eli 90 prosenttia oli kokopäivätyössä.

null

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye