Ramboll Finland Oy

Tekoäly ennustaa sähkön hinnan laskevan merkittävästi vuoteen 2030 mennessä

Jaa

Suomalaiset saavat tulevaisuudessa nauttia selvästi viime vuosia alemmista sähkön hinnoista, kertoo suunnitteluyritys Rambollin tukema Tampereen yliopiston diplomityö.

Kuvituskuva: Ramboll Finland Oy:n pääkonttori Ramboll Village Espoossa
Kuvituskuva: Ramboll Finland Oy:n pääkonttori Ramboll Village Espoossa Kuvatoimisto Kuvio Oy / Anders Portman

Tutkimuksen mukaan uusiutuvan energian kapasiteetin, eli lähinnä tuulivoiman, lisäys tulee painamaan sähkön hinnan vuonna 2030 keskimäärin noin 23 euroon megawattitunnilta (2,3 snt/kWh).

Tämä on merkittävästi viime vuosia alempi taso. Energiaviraston mukaan sähkön vuosittaisen hinnan keskiarvo on viimeisen kolmen vuoden aikana vaihdellut Suomessa 56 euron ja 154 euron välillä megawattitunnilta (5,6-15,4 snt/kWh).

Tutkimus tehtiin tekoälyyn pohjautuvilla neuroverkkomalleilla. Mallit oppivat historiadatasta mitkä tekijät heilauttelivat sähkön hintaa ajalla 2017-07/2022.

Tekoälyn ennusteita verrattiin Rambollin luomaan Euroopan sähkömarkkinamalliin. Ramboll tuki tutkimuksen toteuttamista.

“Kaikki tutkimuksessa käytetyt mallit ennustivat sähkön hinnan alenevan tulevaisuudessa. Sähkön käytön pitäisi lisääntyä hyvin merkittävästi, jotta sähkö kallistuisi”, Rambollin energia-liiketoiminnan johtaja Jouni Laukkanen tulkitsee.

“Toisaalta, jos sähkön käyttö lisääntyisi merkittävästi, niin pelkästään tuulivoimarakentaminen ei auta pitämään sähkön hintaa alhaalla”, Laukkanen jatkaa.

Sähkökattilat hillitsevät negatiivisia jaksoja

Ennuste perustuu jo rakennettuun ja rakenteilla olevaan tuulivoimaan (9 GW) sekä maltillisesti kasvavaan sähkön kulutukseen vuoteen 2030 mennessä (94 TWh).

Sähkön käyttö on viime vuosina pikemminkin vähentynyt kuin kasvanut. Suomessa käytetään sähköä nyt noin 80 TWh, mikä on noin 10 prosenttia vähemmän kuin huippuvuonna 2007.

Ennuste sähkön keskimääräiselle hinnalle

 

 

snt/kWh

Tuulivoima 9 GW

Tuulivoima 15 GW

Tuulivoima 23 GW

Tuulivoima 30 GW

Sähkön käyttö 94 TWh/a

2,3

2,0

1,6

1,2

Sähkön käyttö 105 TWh/a

3,9

3,5

2,9

2,5

Sähkön käyttö 132 TWh/a

9,4

8,9

8,1

7,3

Tutkimuksen tekijä Siiri Lampela kertoo, että tuotannon ja kulutuksen heilahtelut vaikuttavat jatkossakin voimakkaasti sähkön hintaan, joka määräytyy pörssihinnoittelussa.

“Mallit ennustavat sähkön hinnan laskevan, kun tuulivoima lisääntyy ja hinnan nousevan kulutuksen lisääntyessä. Tulevissa mallinnuksissa tulisi ottaa huomioon myös ilmastonmuutoksen vaikutus”, hän sanoo.

Tutkimus ei kyennyt vielä mallintamaan Suomessa käyttöön otettavien noin 3000 megawatin sähkökattiloiden vaikutusta sähkön hintaan. Ne hillitsevät tulevaisuudessa negatiivisten hintajaksojen muodostumista, sillä ne tekevät kaukolämpöä suoraan sähköllä sähkön hinnan ollessa hyvin edullinen, Rambollin Laukkanen tarkentaa.

Opinnäytetyö hyväksyttiin Tampereen yliopiston Ympäristö- ja energiatekniikan DI-ohjelmassa marraskuussa 2023.

Lisätiedot:

Jouni Laukkanen, Ramboll, energia-liiketoiminnan johtaja, 040 5743555, jouni.laukkanen@ramboll.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Ramboll on johtava kestävien kaupunkien ja yhteiskuntien suunnittelu- ja konsultointiyritys. Säätiöomisteisessa yhtiössämme työskentelee yli 18 000 asiantuntijaa globaalisti. Suomessa toimimme maanlaajuisesti 2 500 asiantuntijan voimin. Palvelujamme ovat innovatiiviset ja kestävät ratkaisut kaupunkien, infrastruktuurin, liikenteen, ympäristön ja rakennusten suunnittelussa, rakennuttamisessa, rakentamisessa ja ylläpidossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ramboll Finland Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye