Ramboll Finland Oy

Ramboll-konsernilla vahva kasvu ja tulos haastavassa markkinassa

Jaa

Energia- ja Ympäristö- ja terveys -toimialojen kaksinumeroinen kasvu sekä vahvat suoritukset Tanskassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa toivat kansainväliselle suunnittelu- ja konsultointiyhtiö Rambollille sen tähän asti parhaan tuloksen. Markkinatilanteissa oli Suomessa vaihtelua eri suunnittelualojen välillä. Strategiansa mukaisesti Ramboll auttoi asiakkaitaan kestävässä muutoksessa näiden arvoketjuissa.

Ramboll Finlandin toimitusjohtaja Maija Jokela
Ramboll Finlandin toimitusjohtaja Maija Jokela kuvaaja Sanna Liimatainen

Haastavat markkinaolosuhteet leimasivat vuotta 2023. Rambolliin, kuten muihinkin alan toimijoihin, vaikuttivat korkeammat korot ja inflaatio sekä epävarmat toimitusketjut. Näistä maailmanlaajuisista talousvaikutuksista huolimatta Ramboll teki vakaan taloudellisen tuloksen.

Avainluvut:

  • Liikevaihto ylsi 2,3 miljardiin euroon, kasvua 132,5 miljoonaa euroa vuoteen 2022 verrattuna. Yli 138,7 miljoonan euron tulos ennen liikearvopoistoja (EBITA) oli yhtiön tähänastisen historian paras.
  • Orgaaninen kasvu oli 8,8 prosenttia, mikä on hieman odotuksia korkeampi.
  • Suhteellinen kannattavuus (EBITA-%) oli 6,1 prosenttia, mikä on parempi kuin vuonna 2022.
  • Tulos ennen veroja laski verrattuna vuoteen 2022, jolloin yhtiö myi osan vesiliiketoiminnastaan Yhdysvalloissa. Vuoden 2023 tulosta rasittivat uudelleenjärjestelyistä johtuvat kulut.
  • Tilauskanta vuoden 2023 lopussa oli 1,1 miljardia euroa, mikä vastasi 7,1 kuukauden nettoliikevaihtoa. Tämä on hieman vähemmän kuin 7,6 kuukautta vuoden 2022 lopussa.

Tulokset osoittavat asiakkaiden ja markkinoiden osalta Rambollin käyttämän laaja-alaisen ja globaalin lähestymistavan vahvuuden. Tärkeä kasvun ajuri on asiakkaiden kiinnostus kestäviin ratkaisuihin, joilla vähennetään hiilidioksidipäästöjä arvoketjuissa ja saavutetaan ilmasto- ja luontotavoitteita. Kysyntää oli erityisesti ratkaisuille, joilla edistetään positiivisia ilmasto- ja luontovaikutuksia projekteissa ja pienempiä rakentamisen ympäristövaikutuksia, sekä uusiutuvaan energiaan, veteen ja ilmastonmuutokseen liittyville ratkaisuille.

- Olen tyytyväinen Rambollin suoriutumiseen vuonna 2023, jolloin markkinassa vaikuttivat korkeammat korot ja inflaatio. Suorituksemme osoittaa monipuolisen portfoliomme arvon ja vahvan asemamme useilla markkinoilla ja maantieteissä. Ainutlaatuisen, erityisesti vihreään energiasiirtymään liittyvän, osaamisemme ja palveluidemme ansiosta pystyimme vaikeissakin markkinaolosuhteissa tarjoamaan asiakkaillemme lisäarvoa. Edistymme hyvin strategiamme kanssa kohti vuoden 2025 tavoitteitamme, konsernin toimitusjohtaja Jens-Peter Saul sanoo.

Rambollin liikevaihto Suomessa kasvoi kolme prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.

- Markkinatilanteissa oli Suomessa vaihtelua eri suunnittelualojen välillä. Rakennusalan vaikeudet näkyivät meille erityisesti talopuolen hankkeiden lykkääntymisenä. Vihreän siirtymän investointien toteutettavuuteen ja selvitysvaiheisiin liittyvän konsultoinnin kysyntä oli vilkasta. Myös infra- ja liikennesuunnittelun kysyntä jatkui hyvänä, mikä näkyi erityisesti lukuisina raideliikenne-, kaupunkikehitys- ja aluerakentamishankkeina. Nykyisessä, osin vaikeassa markkinatilanteessa yksi vahvuutemme on kansainvälinen Ramboll-verkosto ja sen yhdistäminen paikalliseen osaamiseemme ja asiakasyhteyksiin. Suomalaista osaamista arvostetaan myös maailmalla. Suunnittelemme parhaillaan Yhdysvaltoihin Ithacan kaupungin bulevardisointia erityisesti pyöräilyn ja kävelyn näkökulmasta, ja esimerkiksi Tanskaan olemme tehneet rakennesuunnittelua ja Pohjoismaihin tuulivoimaperustussuunnittelua, Ramboll Finlandin toimitusjohtaja Maija Jokela sanoo.

Vuonna 2024 Ramboll-konsernin koko vuoden orgaanisen kasvun odotetaan olevan 4–6 prosenttia ja suhteellinen kannattavuuden (EBITA-%) 5,8–6,3 prosenttia.

Ramboll-konsernin tulostiedote kokonaisuudessaan on luettavissa yhtiön verkkosivuilla.

Lue Rambollin taloudellisesta ja kestävästä kehityksestä vuosikertomuksesta 2023

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ramboll Finlandin toimitusjohtaja Maija Jokela
Ramboll Finlandin toimitusjohtaja Maija Jokela
Lataa
Ramboll-konsernin toimitusjohtaja Jens-Peter Saul
Ramboll-konsernin toimitusjohtaja Jens-Peter Saul
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ramboll on johtava kestävien kaupunkien ja yhteiskuntien suunnittelu- ja konsultointiyritys. Säätiöomisteisessa yhtiössämme työskentelee yli 18 000 asiantuntijaa globaalisti. Suomessa toimimme maanlaajuisesti 2 500 asiantuntijan voimin. Palvelujamme ovat innovatiiviset ja kestävät ratkaisut kaupunkien, infrastruktuurin, liikenteen, ympäristön ja rakennusten suunnittelussa, rakennuttamisessa, rakentamisessa ja ylläpidossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ramboll Finland Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye