Vaasan yliopisto

Tekoälyä hyödynnetään ilmastonmuutoksen haasteissa Etelä-Pohjanmaalla – vastaa Vaasan yliopiston kyselyyn ja auta tekoälyä oppimaan

Jaa

Vaasan yliopiston PERIL-hankkeessa kehitetään tekoälypohjaisia työkaluja, jotka tukevat Etelä-Pohjanmaan yrityksiä ja kuntalaisia ilmastonmuutoksen riskien kohtaamisessa. Tulevana kesänä avattava verkkosivusto tarjoaa alueellista ilmastoriskitietoa ja sisältää käyttäjiä sparraavan tekoälypohjaisen chatbotin.

Tekoälyn luoma kuva: peltoa, taloja, keskellä joki ja pellolla robotti. Myrskypilviä.
Kyselyn avulla kansalaiset ja yritykset voivat auttaa tekoälyä oppimaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista Etelä-Pohjanmaalla. Tekoälyn avulla luotu kuva.

Chatbot oppii käymistään keskusteluista ja vastaa käyttäjien ilmastoaiheisiin kysymyksiin, jotka voivat liittyä esimerkiksi elinkeinon harjoittamiseen muuttuvissa olosuhteissa, yritystoimintaan tai kuntalaisten ilmastoahdistukseen Etelä-Pohjanmaalla. 

Aktiivista tiedonkeruuta tekoälyn opettamiseksi

Tekoälyn kehitystä varten suoritettava tiedonkeruu aloitetaan toukokuussa Etelä-Pohjanmaan yrityksille ja elinkeinoille suunnatun tekstiviestikyselyn avulla. Kyselyn tavoitteena on kartoittaa maakunnassa näkemyksiä äärimmäisten sääilmiöiden riskeistä ja valmiuksista niiden kohtaamiseen mutta myös tarjota mahdollisuus vaikuttaa suoraan ilmastoriskien hallintaan. Tekoäly koulutetaan alueellisella tiedolla.

– Kyselyn avulla haluamme varmistaa, että kehitettävät toimenpiteet vastaavat täsmällisesti maakunnan yritysten tarpeita ja tukevat kestävää kehitystä alueella, kertoo PERIL-hankkeen projektipäällikkö Juha Arrasvuori.

– Toivomme, että tekstiviesteillä vastaamalla kynnys osallistua on matala.

Yrityksille suunnatun tekstiviestikyselyn lisäksi tietoa kerätään myös tavallisilta kansalaisilta verkkokyselyn avulla. Verkkokysely on avoin kaikille ja vastauksia toivotaan laajasti koko Etelä-Pohjanmaan maakunnan alueelta sekä myös laajemminkin. Osallistua voi verkossa osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/DD070F7F31935617

Työkalut osana maakunnan ilmasto-osaamista

PERIL-hankkeessa kesällä 2024 julkaistavat työkalut, kuten ilmastoaiheinen verkkosivusto sekä chatbot, tulevat olemaan keskeisiä osia maakunnan ilmastoriskiosaamisessa. Nämä työkalut tukevat yrityksiä ja kuntalaisia ilmastoriskien tunnistamisessa sekä hallinnassa. Ne myös tarjoavat näille kohderyhmille ajantasaista tietoa ja neuvontaa.  Kerättävien näkemysten sekä käyttäjäpalautteen pohjalta jatketaan työkalujen kehittämistä ja parantamista.

PERIL-hanke kutsuu kaikki mukaan kehittämään ratkaisuja, jotka auttavat Etelä-Pohjanmaan aluetta sopeutumaan ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. PERIL-hanke toteutetaan vuosina 2023–2025, ja sen rahoittaja on Euroopan aluekehitysrahasto.

Lisätietoja

Yliopistotutkija Juha Arrasvuori
Vaasan yliopisto, Tekniikan ja innovaatiojohtamisen akateeminen yksikkö, SC-Research
050 486 7978
juha.arrasvuori@uwasa.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Väitös: Informaatioresilienssi auttaa selviytymään kriisien tuottamassa epävarmuudessa19.3.2024 09:38:04 EET | Tiedote

Peräkkäiset ja toistensa kanssa limittyvät kriisit voivat aiheuttaa tiedon puutetta, olennaisen informaation hukuttavaa tietotulvaa tai jopa tiedon vääristymistä. Tämä edellyttää yhteiskunnalta informaatioresilienssiä eli kriisinkestävyyttä myös informaatioon liittyviä häiriöitä kohtaan. Tarvitsemmekin epävarmuuden hyväksyvää ja tietämättömyyden myöntämistä tukevaa toimintakulttuuria, ilmenee Aino Rantamäen tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Vaasan yliopiston uusi yhteistyömalli yhdistää yritykset ja väitöskirjatutkijat – Yrityksille tarjolla uusinta tutkimustietoa ja innovaatioita, väitöskirjatutkijoille houkutteleva urapolku7.3.2024 08:40:19 EET | Tiedote

Vaasan yliopistossa luodaan väitöskirjatutkijan ja yrityksen tai yhteisön välille uusi yhteistyömalli, jossa yrityksen tutkimusintressit voidaan yhdistää väitöskirjatutkimukseksi. Väitöskirjatutkija sitoutuu yhteistyöyrityksen ja Vaasan yliopiston yhdessä rahoittamaan neljän vuoden väitöskirjatutkimukseen. CoDoc – Collaborative Doctoral Partnership Model -hanke on Pohjanmaan liiton rahoittama.

Digitaalinen verkkoalusta tuo biokaasutoimijat yhteen Pohjanmaan maakunnissa14.2.2024 12:20:26 EET | Tiedote

Vaasan yliopiston, Centria-ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun uusi tutkimushanke DigiBiogasHubs aikoo tuoda pohjalaismaakuntien biokaasutoimijat yhteistyöhön uuden digitaalisen verkkoalustan avulla. Kehitettävän alustan avulla edistetään eri alueilla sijaitsevien biokaasuhubien eli klustereiden kehittymistä, vuorovaikutusta sekä biokaasumarkkinoiden kehittymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye