Vihreät - De Gröna

Vihreiden Atte Harjanne: “Orpon-Purran hallitus ei näytä ymmärtävän sen enempää asioiden hintaa kuin arvoakaan lukuun ottamatta sipsejä, öylättiä ja nuuskamakuja”

Jaa

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanteen mukaan nyt tarvitaan uskottavaa taloudenhoitoa, reilua uudistamista ja haitoille hintalappu. “Maalina pitää olla kukoistava, päästötön talous luonnon asettamissa rajoissa. Arvon hallitus, saa suorittaa”, Harjanne totesi puheessaan eduskunnan täysistunnossa 7. toukokuuta.

Atte Harjanne
Atte Harjanne

– Orpon-Purran hallitus ei näytä ymmärtävän sen enempää asioiden hintaa kuin arvoakaan. Lukuun ottamatta sipsejä, öylättiä ja nuuskamakuja. Suomi tarvitsee nyt talouspolitiikkaa, jossa annetaan arvo ihmisille, luonnolle ja tulevaisuudelle, Harjanne huomautti.

Harjanne muistutti, että Suomen julkisen talouden haasteiden keskeinen juurisyy on se, että työikäisen väestön osuus väestöstä pienenee. Julkisen talouden menot kasvavat samalla, kun pula tekijöistä jarruttaa taloutta ja syö verotuottoja, eikä Suomella ole varaa menettää nuoria syrjäytymisen kierteisiin tai antaa terveys- ja mielenterveysongelmien syvetä.

– Huoltosuhteen yhtälöä ei lopulta voi ratkaista ilman maahanmuuttoa. Itse asiassa ilman sitä Suomen talouden tila olisi nyt paljon vaikeampi. Kysykää vaikka valtionvarainministeriöstä, Harjanne totesi.

– Mitä hallitus huoltosuhteen eteen sitten tekee? Leikkaa nuorilta, heikentää terveysongelmien ennaltaehkäisyä ja torppaa työperäistä maahanmuuttoa. Ei näin.

Harjanne huomautti, ettei hallitus usko myöskään reiluun kilpailuun tai markkinoihin. Tehottomiin yritystukiin ja verovinoumiin ei haluta puuttua edes tässä tilanteessa, vaikka ekonomistit nimenomaan ovat muistuttaneet, että ne ovat kasvun jarruja. 

– Yritystukiin kajoaminen on kuulemma vaikeaa. Ei se ole vaikeaa. Leuan vetäminen yhdellä kädellä on vaikeaa. Se vaatii harjoittelua. Yritystukien leikkaaminen vaatii vain poliittista tahtoa, Harjanne toetaa.

Harjanne muistutti talouden tärkeimmän kulmakiven olevan se, että ihmiset luottavat toisiinsa, päättäjiin sekä luottavat parempaan huomiseen. Harjanteen mukaan tätä luottamusta on nyt murrennettu täyskäännöksillä verrattuna vaalien alla luvattuun. Vielä pahemmin luottamukseen osuvat epäoikeudenmukaiset sopeuttamistoimet, joissa raskain taakka osuu pienituloisille. Luottamusta tulevaan syö myös ilmasto- ja luontotoimien puute. 

– Talous voi olla aidosti kestävä vain luonnon ja ilmaston asettamissa rajoissa. Tämä ei ole mielipidekysymys, vaan tieteellinen tosiasia.  Tosiasia, jolta hallitus ummistaa silmänsä. Erityisen räikeää on se, että samalla kun toimet ilmasto- ja luontotavoitteiden saavuttamiseksi puuttuvat, jatketaan ja jopa lisätään ympäristölle haitallisia tukia, Harjanne ihmetteli.

Vihreät esitti syksyllä vastuullisen vaihtoehtonsa hallituksen talouspolitiikalle, ja kehysriihen alla puolue evästi hallitusta lisää.

– Vaikka valtionvarainministeri Purra on toistuvasti kehunut johdonmukaista linjaamme, ei vihreiden ehdotuksia ole juurikaan kuultu – ei, vaikka niille on vankkaa tukea talouden asiantuntijoilta. Niihin saa yhä tarttua, samalla kun pöljimpiä päätöksiä olisi syytä peruuttaa, Harjanne kehotti.

– Maalina pitää olla kukoistava, päästötön talous luonnon asettamissa rajoissa. Arvon hallitus, saa suorittaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Ohisalo: Kohtuuhintainen asuminen on turvattava kaupungeissa – Vihreät julkaisivat uuden suurten kaupunkien ohjelman23.5.2024 08:26:00 EEST | Tiedote

Vihreiden uudessa suuria kaupunkeja koskevassa ohjelmassa kuvataan kestävän asuntopolitiikan tavoitteita ja ratkaisuja suurissa kaupungeissa. Ohjelmassa esitellään myös Vihreiden ratkaisuja ilmastokriisin ja luontokadon torjumiseksi suurissa kaupungeissa sekä toimia kaupunkien elinvoiman ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Suurien kaupunkien ohjelma hyväksyttiin Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina 19.5.

Ville Niinistö: “Vihreät on takuupuolue sille, että laita- ja äärioikeistolle ei anneta valtaa”18.5.2024 11:19:08 EEST | Tiedote

Europarlamentin jäsen Ville Niinistö korosti Vihreiden puoluevaltuustolle pitämässään puheessa Vihreiden roolia Eurooppa-myönteisenä takuupuolueena ja äärioikeiston vastavoimana. Niinistön mukaan eurooppalaiset valitsevat nyt, annetaanko valtaa niille, jotka haluavat rakentaa vai niille, jotka rikkovat ja uhkaavat ihmisten sekä EU-maiden välistä yhteisöllisyyttä sekä palvelevat Putinin intressejä.

Atte Harjanne: Näen mieluummin hallituksen kuin luonnonmetsän kaatuvan.18.5.2024 10:26:06 EEST | Tiedote

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne nosti puoluevaltuustolle pitämässään puheessa esiin suomalaisten arvostuksen kotimaan luontoamme kohtaan sekä luonnon positiivisen vaikutuksen meidän kaikkien elämänlaatuun. Harjanne kävi läpi hallituksen pitkää syntilistaa surkeasta luonto- ja ilmastopolitiikasta ja korosti, että näkee mieluummin hallituksen kuin luonnonmetsän kaatuvan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye