Tiedemuseo Liekin uusi näyttely sopii kaikille ruokavalioille
Helsingin yliopiston Tiedemuseo Liekissä avautuu 17.5.2024 Ruokaa kaikille -näyttely. Se valottaa tiedettä ruokamme takana ja haastaa pohtimaan ruokaan liittyviä käsityksiä. Näyttelyn avautumisen myötä museon uusi näyttelykeskus on valmis.

Tiedemuseo Liekin ensimmäinen vaihtuva näyttely Ruokaa kaikille avautuu Helsingin yliopiston päärakennuksessa perjantaina 17.5. Katutasossa sijaitsevassa näyttelykeskuksessa on esillä myös viime syksynä avattu pysyvä näyttely Tieteen palo. Lisäksi asiakkaita palvelee uusi museokauppa.
Ruokaa kaikille
Ruokaa kaikille -näyttely taustoittaa ruuasta käytävää keskustelua tuomalla esiin tutkimuksen merkitystä. Tarjolla on runsas annos tieteen historiaa maustettuna ripauksella huumoria.
Puhdas ja turvallinen ruoka on Suomessa nykyisin itsestäänselvyys. Maassamme ei ole koettu nälänhätää yli 150 vuoteen. Toisaalta suomalaisten ravitsemus on muuttunut valtavasti lyhyessä ajassa. Aiemmin tutkijat torjuivat nälkää ja puutetta. Nykyisin ratkotaan uudenlaisia kysymyksiä, ja ruokavalinnat herättävät tunteita. Emme välttämättä tiedosta, miten tiede on vaikuttanut ruokahistoriaamme ja mihin ruokaan liittyvät mielikuvamme perustuvat.
– Museoiden erityinen tehtävä on innostaa ihmisiä tutustumaan menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden asioihin ja ilmiöihin ja tarjota tietoa niistä. Näin museot tukevat julkista keskustelua ja ymmärryksen muodostamista. Meille tiedemuseona on tärkeää tuoda esiin, miksi ja miten tutkimus on vaikuttanut ruoantuotantoon ja ohjannut kulutusta. Toivomme, että Ruokaa kaikille rohkaisee ihmisiä käymään rakentavaa vuoropuhelua ruoasta, kertoo museonjohtaja Miia-Leena Tiili.
Näyttelyn värikkäissä kuvituksissa seikkailevat kuvittaja Sanna Manderin piirtämät ruokahahmot ja kuuluisa tieteentekijä Virtanen. Teksteissä käytetään osin selkosuomea, jotta mahdollisimman monen on helppo ymmärtää sisältöjä. Suomen lisäksi kielivalikoimaan kuuluvat ruotsi ja englanti. Näyttelyn tekoon on osallistunut tutkijoita eri tieteenaloita. Mukana on myös erillinen osio eläinlääkäreiden koulutuksesta, jonka alkamisesta Suomessa tulee vuonna 2025 kuluneeksi 80 vuotta.
Museoon on nyt helpompi tulla
Uuden näyttelykeskuksen valmistuminen on osa entisen Helsingin yliopistomuseon laajamittaista uudistumista Tiedemuseo Liekiksi. Uudistus alkoi vuonna 2019, kun yliopiston kulttuurihistorialliset esinekokoelmat siirrettiin uusiin kokoelmatiloihin. Asianmukaisissa tiloissa kokoelmat ovat turvassa ja paremmin käytettävissä. Näyttelykeskuksessa museo saa käyttöönsä hyvin varustellun vaihtuvien näyttelyiden tilan, joka mahdollistaa monipuolisen näyttelytoiminnan. Museo tuottaa monitieteisiä näyttelyitä yhteistyössä tiedeyhteisön kanssa. Tiedemuseo Liekin toiminta onkin osa yliopiston yhteiskunnallista vuorovaikutusta sekä tiedeviestintää ja -kasvatusta.
Ruokaa kaikille Tiedemuseo Liekissä 17.5.2024 - 26.10.2025. Fabianinkatu 33, Helsinki. Avoinna ti–ke klo 12–16, to klo 12–20, pe-la klo 12–16.
Kansainvälisenä museopäivänä 18.5.2024 Tiedemuseo Liekin näyttelykeskukseen ja Observatorioon on vapaa pääsy.
Lisätietoa museon uudistuksesta ja Ruokaa kaikille -näyttelystä:
Miia-Leena Tiili, 050 415 5289, miia-leena.tiili@helsinki.fi
Pia Vuorikoski, 050 415 6760, pia.vuorikoski@helsinki.fi
Tiedemuseo Liekki valaisee tieteen, taiteen ja tähtitaivaan ihmeitä. Tiedemuseo Liekkiin kuuluu kolme kohdetta: yliopiston päärakennuksen näyttelykeskus, Observatorio ja Piirustussali.
https://www.helsinki.fi/fi/tiedemuseo-liekki
---
Ruokaa kaikille -näyttelyn tekijät ja ohjausryhmä
Näyttelyn tuotanto ja sisältö:
Helsingin yliopiston Tiedemuseo Liekki, näyttelytyöryhmä Pia Vuorikoski, Aaro Sahari, Helena Hämäläinen, Paula Kyyrö, Katariina Pehkonen, Susanna Hakkarainen, Miia-Leena Tiili
Konseptointi:
Tiedemuseo Liekki ja Pentagon Design Oy
Visuaalinen suunnittelu ja taitto:
Taina Väisänen ja Jovana Lukic, Takt Oy
Ilona Ilottu ja Janne Koivu, Dog Design Oy
Kuvitus:
Sanna Mander
Ohjausryhmä:
Helsingin yliopiston professorit Antti Sukura ja Maria Fredriksson-Ahomaa, eläinlääketieteellinen tiedekunta; Mari Sandell ja Marina Heinonen, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta; Johanna Mäkelä ja Taru Lindblom, kasvatustieteellinen tiedekunta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat



Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Kuinka saada irti kuolleen hirven etuhampaat?23.6.2025 10:36:14 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus selvittää, kuinka kivikautiset ihmiset hankkivat raaka-aineen hammasriipuksiin.
Alkoholi muuttaa alkion ensimmäisten solujen geenien toimintaa19.6.2025 09:02:38 EEST | Tiedote
Alkoholialtistus alkionkehityksen ensimmäisten viikkojen aikana muuttaa geenien toimintaa ja solujen aineenvaihduntaa. Maljakasvatuksessa selvisi, että herkimpiä alkoholille ovat hermoston ensimmäiset solut. Tutkimustulos tukee nykyistä suositusta lopettaa alkoholinkäyttö jo raskautta suunniteltaessa.
Uusi työkalu auttaa tunnistamaan koiran epilepsiakohtauksen17.6.2025 14:07:14 EEST | Tiedote
Uusi, uraauurtava työkalu auttaa koiranomistajia tunnistamaan lemmikkinsä kohtaukset tarkemmin ja voi nostaa koirien epilepsian tutkimuksen, diagnostiikan ja hoidon uudelle tasolle.
Miksi elintapamuutosten ylläpitäminen on niin vaikeaa? Psykologiset tekijät selittävät paljon17.6.2025 12:55:18 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, että jo 10-vuotiailla lapsilla tunnesyöminen on yhteydessä epäterveelliseen ruokavalioon. Aikuisilla puolestaan stressi ja hallitsematon syöminen vaikeuttavat elintapamuutosten ylläpitämistä, kun taas syömisen tietoinen rajoittaminen näyttää tukevan painonhallintaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme