Hinta, laatu vai kestävyys? 1 000 suomalaista remontoijaa paljastaa, mihin materiaaleissa nyt panostetaan

Jaa

Suomea kiusannut takatalvi on antautumassa keväälle, mikä herättää eloon paitsi luonnon myös kevään remontointiprojektit. Stark Suomi Oy selvitti Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2024 -tutkimuksessaan, mitkä tekijät vaikuttavat eniten rakennus- ja remontointimateriaalien valintaan. Kolme kriteeriä erottuu selvästi: hinta, tuotteen laatu sekä hankintojen kestävyys ja pitkäikäisyys.

Yli kolme neljäsosaa (76 %) pitää hintaa merkittävänä tekijänä rakennus- ja remontointimateriaalien valinnassa, kertoo Starkin teettämä tuhannen vastaajan suurtutkimus. Kahdella kolmasosalla ostopäätöstä ohjaa tuotteen laatu, minkä lisäksi reilusti yli puolet (56 %) vastaajista nostaa hankintojen kestävyyden ja pitkäikäisyyden merkittäväksi tekijäksi. Viiden tärkeimmän kriteerin joukon täydentävät ammattitaitoinen palvelu (30 %) ja materiaalien saatavuus (25 %). Kysymykseen sai valita useamman vastausvaihtoehdon.

”Tulokset kertovat, että suomalainen remontointikansa vannoo käytännöllisyyden nimeen. Kuluttajat pitävät tärkeänä sitä, että materiaali on laadukasta, muttei pröystäilevää. Yhtäältä vaatimus on, että tuotteet palvelevat tarkoitusta pitkään, eli toive on tehdä kerralla hyvää. Toisaalta kuitenkaan ei haluta maksaa ylimääräistä pelkästä brändiarvosta, mitä heijastelee tuotemerkkilähtöisen ajattelutavan vähyys vastauksissa”, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi arvioi.

Materiaaleissa valinnanvaraa riittää joka makuun ja käyttöön

Viiden tärkeimmän kriteerin joukkoon lukeutuu myös rakennus- ja remontointimateriaalien saatavuus. Rakennussesongin alkaessa kiinnostaa perinteisesti terassilaudan valikoima, johon Päiväniemi kertoo Starkin panostaneen, niin että valinnanvaraa on käyttökohteiden ja mieltymysten mukaan.

”Piharakentamistrendi voimistui koronavuosina valtavaksi, eikä sille ole loppua näkyvissä. Monelle terassista on tullut silmäterä, jota halutaan laajentaa ja josta myös ymmärretään pitää huolta. Terassirakentamisen materiaalit käyvät varmasti tänäkin vuonna kaupaksi, ja olemme valmistautuneet sesonkiin monilla vaihtoehdoilla. Valmiin terassin ulkonäkö, kestävyys ja hinta vaihtelevat suuresti sen mukaan, mikä materiaali valitaan. Kokonaishintaan vaikuttavat terassin kestävyys ja huoltotarve”, hän kertoo.

”Materiaalin hankkimista seuraa tietysti yhtä lailla tärkeä vaihe eli itse rakentamisurakka. Moni tykkää itse nikkaroida esimerkiksi terassia mökillä, mutta ihan soitellen ei kannata lähteä sotaan, jos kädentaidot eivät ole harjaantuneet. Laadukas ja hyvin huollettu materiaali kestää käytössä pitkään, mutta huolimattomuus rakennusvaiheessa voi lyhentää käyttöikää pahimmillaan vuosia. Esimerkiksi ruuvin lipsahtaminen liian syvälle voi aiheuttaa sen, että kolo kerää vettä ja terassi rapistuu ennen aikojaan. Siksi kannattaa aina harkita ammattilaisen apua myös rakennusvaiheessa”, Päiväniemi ohjeistaa.

Vinkkejä terassirakentamiseen

  1. Aloita suunnittelu terassin käyttötarkoituksesta; onko se ruokailua, auringonottoa vai oleskelua varten. Vai pitääkö tilaa voida jakaa eri toimintoihin?
  2. Mieti terassin suuntaa ja säänkestävyyttä materiaalivalinnassa. Esimerkiksi etelään päin oleva terassi varsinkin kattamattomana on sään koettelemana.
  3. Huomioi terassin turvallisuus ja pohdi huolellisesti esimerkiksi kaiteet ja valaistus.
  4. Tunnelma ja esteettisyys ovat tärkeitä asioita, jotta terassista tulee viihtyisä.
  5. Älä unohda suunnitella säilytystilaa terassille: tyynyt, viltit ja grillitarvikkeet on mukava saada tyylikkäästi suojaan.

Fakta: terassimateriaalien kunnossapito

Säänkestävä painekyllästetty puu eli kestopuu on lahonkestävää, ja suoja-aine suojaa kestopuuta myös homeelta ja tuholaishyönteisiltä. Laadukas kestopuu kestää käytössä jopa vuosikymmeniä. Pintakäsittely suojaavalla öljyllä lisää puun kestävyyttä entisestään.

Lämpöpuu on ympäristöystävällinen rakennusmateriaali, sillä sen voi kierrättää kuten käsittelemättömän puun. Lämpökäsitelty terassilauta ei ime itseensä vettä, joten se pitää muotonsa ajan kanssa. Lämpökäsitellystä puusta valmistetut terassilaudat kannattaa käsitellä puu- tai terassiöljyllä.

Lehtikuusi on luonnostaan kestävä terassipuumateriaali ja kosteuden ja kuivuuden vaihtelujen kestoltaan erinomainen materiaali. Käsittelemätön lehtikuusi on ekologinen ja helposti kierrätettävä valinta rakennusmateriaaliksi. Ilman pintakäsittelyä lehtikuusi muuttuu UV-säteilyn vaikutuksesta kauniin harmaaksi.

Komposiittilauta on helppohoitoinen, sitä ei tarvitse öljytä ja sen iskunlujuus on erittäin hyvä. Komposiitin ominaisuuksia ovat keveys, hyvä korroosion ja lämpövaihtelun kesto sekä lujarakenteisuus.

Stark Suomi Oy:n Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2024 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 9.–15.1.2024. Kohderyhmänä olivat 18–76-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat asunnon. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1000 vastaajaa.

Yhteydenotot ja lisätietoja:

Harri Päiväniemi, toimitusjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 040 643 1800

Satu Otala, viestintäjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 044 475 7483, satu.otala@stark-suomi.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

STARK - reilusti rakentajan asialla
Olemme jokaisen rakentajan reilu ja luotettava kumppani, joka tekee työtään intohimolla ja tinkimättömällä ammattiylpeydellä. Meitä 
starklaisia on noin 1 000 ympäri Suomen, ja valtakunnallinen 27 myymälän verkostomme, jakelukeskuksemme sekä verkkokauppamme palvelevat ajasta ja paikasta riippumatta. Stark on osa Pohjois-Euroopan suurinta rakennustarvikeyritystä STARK Groupia.

Verkkokauppa: www.stark-suomi.fi/ 

Yhtiösivut: yritys.stark-suomi.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stark Suomi Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye