Suomen ympäristökeskus

Musiikkivideo herättää digitaalisen luontotiedon henkiin

Jaa

Tänään 10.5. julkaistu Tapani ja Joona Toivasen Nature Talks To Us -teos yhdistää musiikin, videotaiteen ja nykyaikaisin digitaalisin menetelmin kerätyn luontotiedon. Teoksessa hyödynnetty luontotieto on kerätty Suomen ekosysteemiobservatorio -hankkeessa. Ekokriisin aikakaudella taidetta ja taideperustaisia tutkimusmenetelmiä hyödynnetään myös Suomen ympäristökeskuksessa (Syke). Taiteen keinoin päästään käsiksi niihin inhimillisyyden alueisiin, joihin kestävyysmurros pohjautuu: kulttuuriin, arvoihin ja tunteisiin.

Kuvakaappaus musiikkivideoteoksesta.
Nature Talks To Us -musiikkivideoteos on kunnianosoitus Lapin luonnolle, luontotiedolle ja taiteen voimalle. Tapani Toivanen, Joona Toivanen ja Suomen ympäristökeskus

Luonto ja digitaalinen tieto yhdistyvät taiteeksi

Tänään 10.5. YouTubessa ja musiikin suoratoistopalveluissa julkaistu Nature Talks To Us -musiikkivideoteos on ainutlaatuinen kahden taiteilijan ja lukuisten luonnontutkijoiden yhteistyön tulos. Videotaiteilija ja jazzmuusikko Tapani Toivanen (s. 1982) sekä säveltäjä ja jazzpianisti Joona Toivanen (s. 1981) yhdistävät videoteoksessa omia luontokokemuksiaan Lapin soilta ja tuntureilta digitaalisin menetelmin kerättyyn luontotietoon. Teoksen luontotieto on kerätty Lapista muun muassa drooneilla ja satelliiteilla Suomen ekosysteemiobservatorio -hankkeen (Finnish Ecosystem Observatory, FEO, 2020–2024) yhteydessä. Hankkeessa kartoitettiin luonto- ja ekosysteemitiedon nykytilaa Suomessa. Hankkeessa myös selvitettiin monien erilaisten luontoseurantamenetelmien käyttöä, arvioitiin ja kehitettiin niiden tulevia käyttömahdollisuuksia sekä perustettiin Luontotieto.fi-sivusto, joka kokoaa yhteen Suomessa kerätyn luontotiedon.

Yhteistyö alkoi jazztapahtumassa Tampereella

”Teoksemme muistuttaa, että emme voi ihmisaisteilla kokea kaikkea sitä tärkeää, mitä luonto haluaa meille sanoa”, Tapani Toivanen toteaa. ”Luonto puhuu meille monin tavoin ja monella eri aika-asteikolla”.

Teoksessa taiteentekijöiden ja tieteilijöiden yhteinen tutkimuskohde, Lapin luonto, esitetään akustisen äänimaiseman, luonnonäänien sekä drooni- ja lähivideokuvien yhdistelmänä. Digitaaliset tutkimusmenetelmät taas ovat läsnä satelliittien keräämänä mittausdatana, 3D-mallinnuksina, syntetisaattorimelodioina ja digitaalisesti manipuloituina ääninä.

Teoksen alkuperäinen idea on peräisin Syken tutkimusprofessori Petteri Vihervaaralta, joka johti Ekosysteemiobservatorio-hanketta. Yhteistyö alkoi muutama vuosi sitten Tampere Jazz Happening -tapahtumassa.

”Petteri Vihervaara oli keikallamme ja tuli sen päätyttyä kysymään, olisimmeko kiinnostuneita tekemään teoksen, jossa yhdistämme oman työmme heidän tutkimusdataansa”, kertoo Joona Toivanen.

Toivaset innostuivat ideasta, ja sitä kehiteltiin vielä edelleen Toivasten, Vihervaaran ja Syken erikoissuunnittelija Aapo Kahilaisen yhteistyönä. Lopullinen, noin kuusi minuuttia kestävä teos sai ensiesityksensä Suomen ekosysteemiobservatorio -hankkeen loppuseminaarissa Suomenlinnassa 17.4.2024.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Nature Talks To Us -teos on julkaistu Suomen ympäristökeskuksen Youtube-kanavalla ja suoratoistopalveluissa.

Taideperustaiset menetelmät kiinnostavat kestävyystutkijoita

Petteri Vihervaara on tutkijanurallaan ollut apurahalautakunnissa arvioimassa hankkeita, joissa yhdistetään tiedettä ja taidetta.

”Usein ongelmana on, että tiede ja taide eivät ole hankkeissa tasavertaisia kumppaneita, ja taide tuntuu projekteissa hiukan päälle liimatulta”, hän pohtii.

Taideyhteistyön ja taideperustaisten menetelmien arvostus on nousussa. Ekokriisin aikakaudella on havaittu, että ympäristön tilaan liittyvän tiedon lisääntyminen – oli tämä tieto sitten kuinka hälyttävää hyvänsä – ei riitä saamaan aikaan laajaa kestävyysmurrosta.

”Pohjimmiltaan kyse on arvojen, kulttuurin ja käyttäytymisen muutoksesta, ja sen tekemisessä näkyväksi taide on omimmillaan”, toteaa Syken erikoistutkija Kaisa J. Raatikainen, joka soveltaa tutkimuksessaan taideperustaisia menetelmiä.

”Taiteen kautta on mahdollista tuoda esiin ja käsitellä tunteita sekä kokemuksia, joita on vaikea sanallistaa – kuten ympäristöahdistusta”, Raatikainen pohtii.

Koska yksilön luontosuhde on pohjimmiltaan kehollinen ja kokemuksellinen, sitä on haastavaa tutkia. Tässä työssä taideperustaiset menetelmät tarjoavat ainutlaatuista tietoa.

”Tiede ja taide yhdessä valottavat niitä tekijöitä, jotka edistävät ja estävät kestävyysmurrosta.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petteri Vihervaara, tutkimusprofessori
Suomen ympäristökeskus
petteri.vihervaara@syke.fi
p. 0295 251 740

Joona Toivanen, säveltäjä
p. +46 73 5686 672
toivanenjoona@gmail.com
www.joonatoivanen.com

Tapani Toivanen, videotaiteilija
toivasentapani@gmail.com
www.tila5d.com

Kaisa J. Raatikainen, erikoistutkija
Suomen ympäristökeskus
kaisa.raatikainen@syke.fi
p. 0295 252 340

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Kuvakaappaus musiikkivideoteoksesta.
Nature Talks To Us -musiikkivideoteos on kunnianosoitus Lapin luonnolle, luontotiedolle ja taiteen voimalle.
Lataa
Säveltäjä ja jazzpianisti Joona Toivanen.
Säveltäjä ja jazzpianisti Joona Toivanen.
Lataa
Videotaiteilija ja jazzmuusikko Tapani Toivanen.
Videotaiteilija ja jazzmuusikko Tapani Toivanen.
Lataa

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

KORJATTU TIEDOTE: EU:n uuden jätteensiirtoasetuksen tavoitteena lisätä jätteen hyödyntämistä unionin sisällä ja vähentää jätevientiä OECD-maiden ulkopuolelle20.5.2024 09:29:17 EEST | Tiedote

Tiedotteessa korjattu asetuksen voimaantulopäivämäärä: asetus tuli voimaan 20.5.2024. Suomen ympäristökeskus ja ympäristöministeriö tiedottavat: EU:n uuden jätteensiirtoasetuksen tavoitteena on lisätä jätteen hyödyntämistä unionin sisällä ja vähentää sen vientiä OECD-maiden ulkopuolelle. Uusi asetus tuo muutoksia myös jätesiirtoilmoitusten käsittelyyn, jossa siirrytään sähköiseen asiointiin toukokuussa 2026.

Korrigerat pressmeddelande: EU:s nya avfallstransportförordning ska öka återvinningen av avfall inom unionen och minska exporten av avfall till länder utanför OECD20.5.2024 09:27:25 EEST | Tiedote

Korrigerat pressmeddelande: förordning om transport av avfall (2024/1157) träder i kraft den 20 maj 2024. Finlands miljöcentral och miljöministeriet informerar: Syftet med EU:s nya avfallstransportförordning är att öka återvinningen av avfall inom unionen och minska exporten av det till länder utanför OECD. Den nya förordningen medför också ändringar i handläggningen av anmälningar om avfallstransporter, som från och med maj 2026 ska ske på elektronisk väg.

EU:s nya avfallstransportförordning ska öka återvinningen av avfall inom unionen och minska exporten av avfall till länder utanför OECD20.5.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Finlands miljöcentral och miljöministeriet informerar: Syftet med EU:s nya avfallstransportförordning är att öka återvinningen av avfall inom unionen och minska exporten av det till länder utanför OECD. Den nya förordningen medför också ändringar i handläggningen av anmälningar om avfallstransporter, som från och med maj 2026 ska ske på elektronisk väg.

KORJATTU TIEDOTE: EU:n uuden jätteensiirtoasetuksen tavoitteena lisätä jätteen hyödyntämistä unionin sisällä ja vähentää jätevientiä OECD-maiden ulkopuolelle20.5.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Tiedotteessa korjattu asetuksen voimaantulopäivämäärä: asetus tuli voimaan 20.5.2024. Suomen ympäristökeskus ja ympäristöministeriö tiedottavat: EU:n uuden jätteensiirtoasetuksen tavoitteena on lisätä jätteen hyödyntämistä unionin sisällä ja vähentää sen vientiä OECD-maiden ulkopuolelle. Uusi asetus tuo muutoksia myös jätesiirtoilmoitusten käsittelyyn, jossa siirrytään sähköiseen asiointiin toukokuussa 2026.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye