Väitös: Ulkoilman kosteus vaikuttaa rasituksen laukaisemaan keuhkoputkien supistumiseen lapsilla

Jaa

Lapsilla astman diagnosointiin käytetään yleisimmin ulkona suoritettavaa juoksurasituskoetta. Ei kuitenkaan tarkkaan tiedetä, kuinka paljon ulkoilman tekijät vaikuttavat juoksurasituskokeen herkkyyteen. Väitöstutkimuksessaan lääketieteen lisensiaatti Pauliina Tikkakoski selvitti ulkoilman fysikaalisten ja biologisten tekijöiden vaikutusta lasten ulkojuoksurasituskokeen tulokseen.

Kuvituskuva.
Kuvituskuva. Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Astma on lasten yleisimpiä pitkäaikaissairauksia. Siihen liittyvät keskeisesti vaihteleva keuhkoputkien tulehdus ja lisääntynyt supistumisherkkyys. Erilaiset ärsykkeet, kuten rasitus, infektiot ja allergeenit, voivat pahentaa sairautta. Rasituksen laukaisema keuhkoputkien supistuminen on yleinen löydös astmassa, ja lapsilla rasituskoe yhdistettynä keuhkojen toiminnan mittaamiseen onkin tärkein tutkimus astman toteamiseksi.

Aikuisten kohdalla tiedetään, että kylmän ja kuivan ilman hengittäminen rasituksessa lisää keuhkoputkien supistumista. Rasituskoe tehdään siksi juoksumatolla pakkasilmaa hengittäen. Lapsilla tämä ei onnistu, vaan rasituskoe tehdään ulkona juosten, jolloin olosuhteita ei pystytä vakioimaan.

– Lapsilla ulkoilman tekijöiden vaikutusta rasituksen laukaiseman keuhkoputkien supistumisen herkkyyteen ei ole aiemmin laajalti selvitetty. Ei tarkkaan tiedetä, sulkeeko lämpimänä ja kosteana kesäpäivänä tehty rasituskoe astman pois yhtä hyvin kuin kylmänä pakkaspäivänä tehty rasituskoe. Myöskään ulkoilman siitepölyjen ja ilmansaasteiden pitoisuuksien vaikutusta rasituksen laukaiseman keuhkoputkien supistumisen voimakkuuteen tai ilmaantuvuuteen ei tiedetä, Pauliina Tikkakoski kertoo.

Tikkakoski selvitti väitöstutkimuksessaan kosteuden, lämpötilan, siitepölyjen ja ilmansaasteiden vaikutusta rasituskokeiden tuloksiin. Hän tutki ulkojuoksurasituskokeessa käyneiden lasten rasituskoetulokset ja yhdisti niihin julkisista rekistereistä saadut tiedot ilman kosteudesta, lämpötilasta, siitepölyistä ja ilmansaasteista rasituskokeiden aikaan.

Tutkimus paljasti, että ilman sisältämän veden määrä eli absoluuttinen kosteus oli merkittävin rasituskokeen tulokseen yhdistyvä ulkoilman tekijä. Mitä kuivempaa ilma on, sen suurempi on rasitusastmareaktion ilmaantuvuus ja reaktion voimakkuus.

– Yleisesti mielletty yhteys kylmän ilman ja rasituksen laukaiseman keuhkoputkien supistumisen välillä näyttäisi selittyvän sillä, että kylmän ilman absoluuttinen kosteus on matalampi. Lämpötila ei siis ole itsenäinen selittävä tekijä. Negatiivinen testitulos korkeassa absoluuttisessa kosteudessa tulisikin tulkita varoen, ja yleisemmin käytettyjen suhteellisen kosteuden ja lämpötilan sijaan rasituskokeissa kannattaisi raportoida absoluuttinen kosteus, Tikkakoski sanoo.

Väitöstilaisuus perjantaina 17. toukokuuta

LL Pauliina Tikkakosken keuhkosairauksien ja allergologiaan kuuluva väitöskirja The association of physical and biological factors of outdoor air with exercise-induced bronchoconstriction in children tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 17.5.2024 klo 12 Arvo-rakennuksen auditoriossa F114 (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii dosentti Kirsi Timonen, Itä-Suomen yliopisto. Kustoksena toimii professori Lauri Lehtimäki, lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta, Tampereen yliopisto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pauliina Tikkakoski
pauliina.tikkakoski@outlook.com

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye