Helsingin yliopisto

Finna.fi laajentaa palveluaan pohjoissaamenkielisille

Jaa

Suomen johtava kulttuurin ja tieteen hakupalvelu Finna.fi palvelee nyt pohjoissaamen kielellä. Pohjoissaamenkieliset pääsevät ensi kertaa käyttämään kirjastojen, arkistojen ja museoiden tarjoamia verkkosisältöjä ja -palveluita omalla äidinkielellään.

Pohjoissaamenkielisen finna.fi-hakupalvelun etusivu tabletilla.

Finna.fi-hakupalvelun sisällöt ja palvelut linkittyvät moneen elämänvaiheeseen. Sen avulla on helppo etsiä kirjallisuutta, tutkimustietoa, museoiden ja arkistojen aarteita sekä oppimateriaaleja. 

“Pohjoissaamenkielinen hakupalvelu tukee saamelaisten kielellistä ja kulttuurista yhdenvertaisuutta ja lisää saamen kielten näkyvyyttä maanlaajuisesti. Saamelaisista yli 60 prosenttia asuu saamelaisalueen ulkopuolella. On hienoa, että nyt pääsemme tutustumaan omiin kulttuuriperintöaineistoihimme ja käyttämään kirjastopalveluita äidinkielellämme asuinpaikasta riippumatta”, tiivistää tietoasiantuntija Mari Guttorm Kansalliskirjastosta. 

Saamelaiskäräjien hallituksen jäsen Tauno Ljetoffin mukaan Finna.fi-palvelun julkaiseminen pohjoissaameksi on merkittävä edistysaskel: 

"Kansalliskirjasto on toiminut tiennäyttäjänä ja esimerkkinä siinä, kuinka pienemmätkin kielet ansaitsevat tulla nähdyiksi ja kuulluiksi, ja kuinka merkittävää on pystyä käyttämään palveluita omalla kielellään. Uskon, että tämän julkaisun myötä ihmiset tulevat herkemmin hakemaan tietoa suvuistaan, esivanhemmistaan, kotiseudustaan ja esineistään. Voisi ajatella, että Finna.fi:n sisältämät aineistot tulevat nyt eräällä tavalla takaisin, lähemmäksi saamelaisia.” 

Vinkkejä tiedonhakuun 

Finna.fi on kulttuurin ja tieteen runsaudensarvi miljoonilla aineistoillaan. Hakua voi kokeilla esimerkiksi aihesanoilla tai henkilö- ja paikannimiä käyttäen. 

Seuraavien hakulinkkien kautta voi lähteä tutustumaan saamelaiskulttuuria koskeviin aineistoihin:

Osa aineistoista on saatavilla suoraan hakupalvelun kautta ja osa aineistoista edellyttää esimerkiksi kirjastokäyntiä. 

On hyvä huomata, että valtaosa Finnaan kuvaillusta aineistoista on suomenkielistä. Hakua on kuitenkin parannettu, jotta palvelua voi käyttää myös pohjoissaamenkielisillä hakusanoilla. Halutessaan Finnan hakua voi rajata kielen mukaan yksinomaan pohjoissaamenkieliseen aineistoon. 

Pohjoissaamenkielisiä hakupalveluita tulossa lisää 

Finna.fi on osa Kansalliskirjaston ylläpitämiä Finna-palveluita. Finna tarjoaa kirjastoille, museoille ja arkistoille mahdollisuuden luoda myös omiin aineistoihin rajautuvia verkkopalveluita. Esimerkiksi monet Suomen yleiset kirjastot käyttävät Finnaa  verkkokirjastojensa pohjana. Uusi kielikäännös mahdollistaa näiden verkkopalveluiden tarjoamisen pohjoissaameksi, mikä lisää merkittävästi saamelaisten kielellistä yhdenvertaisuutta. 

Valtakunnallisen Finna.fi-hakupalvelun kanssa yhtä aikaa oman kokonaan pohjoisaamenkielisen käyttöliittymän julkaisevat Saamelaismuseo Siida sekä Lapin kirjastot

Finna-palveluiden käännös pohjoissaameksi on osa Kansalliskirjaston Saamelaiskielten tuki digitaalisissa palveluissa -hanketta, jota rahoittaa Alfred Kordelinin säätiö. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Guttorm, tietoasiantuntija, Kansalliskirjasto, puh. 029 412 3719, mari.guttorm(at)helsinki.fi

Tauno Ljetoff, Saamelaiskielten tuki digitaalisissa palveluissa -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja ja Saamelaiskäräjien hallituksen jäsen, puh. 040 589 3249, tauno.ljetoff(at)gmail.com

Kuvat

Luminen maisema Nuorgamista, jossa näkyy latuja etualalla, taloja keskellä ja lumipeitteisiä vuoria taustalla.
Nuorgamin kylä vuonna 1955.
Lataa
Ládjogahpir eli sarvilakki-päähine.
Ládjogahpir eli sarvilakki oli saamelaisnaisten käytössä noin 1700-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun.
Lataa

Finna pähkinänkuoressa

Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna tarjoaa verkkopalvelualustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston. Kaikkiaan Finna palvelee 60 miljoonaa verkkovierailijaa vuosittain. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa, ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye