Vihreät - De Gröna

Niinistö, Ohisalo ja Mikkonen arvostelevat hallituksen valmistelemia vanhojen metsien suojelukriteereitä - Orpon lupaus vanhojen metsien suojelusta valumassa sormien läpi

Jaa

Vihreiden entiset ympäristöministerit Ville Niinistö, Maria Ohisalo ja Krista Mikkonen ovat seuranneet tarkkaan hallituksen valmistelua vanhojen metsien suojelun kriteeristöksi. Julkisuuteen on läpi valmistelun tihkunut tietoja, että vanhojen metsien suojelukriteereistä ollaan tekemässä niin tiukat, että suojeltavaa ei juuri löydy. Näyttää siltä, että Orpon lupaus vanhojen metsien suojelusta on valumassa sormien läpi.

Orpon hallitus on ohjelmassaan ilmoittanut suojelevansa valtion luonnontilaiset vanhat metsät. Ylen 13.5. julkaisemien tietojen mukaan hallituksen pyrkimyksenä on tehdä kriteereistä mahdollisimman tiukat ja suojella mahdollisimman vähän. 

– Pääministeripuolueella on kaikki valta viedä läpi tieteeseen perustuva esitys vanhojen metsien suojelemiseksi, jos se niin haluaa. Nyt näyttää siltä, että hallitus on tosiaan pettämässä lupauksensa suojella jäljellä olevat valtion vanhat metsät. Kyse ei ole kahden ministeriön kamppailusta, vaan siitä, onko hallituksella halua toteuttaa hallitusohjelman kirjaus, vai ei, sanoo Ohisalo.

Orpon hallitusohjelmassa luvataan suojella jäljellä olevat kansalliset kriteerit täyttävät valtion luonnontilaiset, vanhat metsät. Hallitusohjelman mukaan hallitus varmistaa riippumattoman kriteeristön valmistumisen nopealla aika­taululla. Kriteeristön suuri ongelmakohta on todella korkea vaatimus lahopuun määrälle, joka ei tutkijoiden mukaan vastaa todellisuutta vanhoissa metsissä.

– Kriteeristön valmistelu nopealla aikataululla ei ole pitänyt, sillä valmistelu on venynyt. Nyt näyttää siltä, että kriteeristö ei ole myöskään riippumaton vaan poliittisesti valmisteltu. Tutkijoiden mukaan kriteeristö on liian tiukka. Jos koko Etelä-Suomesta ei meinaa löytyä suojelun piiriin kuuluvaa metsää, on selvää, että esitys on vesitetty. Juuri Etelä-Suomessa tarve vanhojen metsien suojelulle on kriittinen ja ne kaikki tulisi saada suojelun piiriin, sanoo Mikkonen.

– Jos vanhoja metsiä ei saada suojeltua, on riski että Suomen arvokkainta luontoa yhä tuhotaan. Vanhat metsät ovat monien uhanalaisten lajien elinympäristö, viimeinen turvasatama. Tänä globaalin luontokadon aikana tällaisen tuhon edistäminen on käsittämätöntä. Silloin Suomi ei voi myöskään onnistua tavoitteessaan torjua luontokatoa. Hallitus on aina huolissaan luontokadon torjumisen kustannuksista, mutta se ei ymmärrä, kuinka merkittävät kustannukset aiheutuvat, jos luontokadon torjunnassa epäonnistutaan ja oman luontomme rakkaiden lajien uhanalaistuminen jatkuu. Kansallisen luontoperinnön vaalimisessa ei voi epäonnistua, toteaa Ville Niinistö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Ohisalo: Kohtuuhintainen asuminen on turvattava kaupungeissa – Vihreät julkaisivat uuden suurten kaupunkien ohjelman23.5.2024 08:26:00 EEST | Tiedote

Vihreiden uudessa suuria kaupunkeja koskevassa ohjelmassa kuvataan kestävän asuntopolitiikan tavoitteita ja ratkaisuja suurissa kaupungeissa. Ohjelmassa esitellään myös Vihreiden ratkaisuja ilmastokriisin ja luontokadon torjumiseksi suurissa kaupungeissa sekä toimia kaupunkien elinvoiman ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Suurien kaupunkien ohjelma hyväksyttiin Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina 19.5.

Ville Niinistö: “Vihreät on takuupuolue sille, että laita- ja äärioikeistolle ei anneta valtaa”18.5.2024 11:19:08 EEST | Tiedote

Europarlamentin jäsen Ville Niinistö korosti Vihreiden puoluevaltuustolle pitämässään puheessa Vihreiden roolia Eurooppa-myönteisenä takuupuolueena ja äärioikeiston vastavoimana. Niinistön mukaan eurooppalaiset valitsevat nyt, annetaanko valtaa niille, jotka haluavat rakentaa vai niille, jotka rikkovat ja uhkaavat ihmisten sekä EU-maiden välistä yhteisöllisyyttä sekä palvelevat Putinin intressejä.

Atte Harjanne: Näen mieluummin hallituksen kuin luonnonmetsän kaatuvan.18.5.2024 10:26:06 EEST | Tiedote

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne nosti puoluevaltuustolle pitämässään puheessa esiin suomalaisten arvostuksen kotimaan luontoamme kohtaan sekä luonnon positiivisen vaikutuksen meidän kaikkien elämänlaatuun. Harjanne kävi läpi hallituksen pitkää syntilistaa surkeasta luonto- ja ilmastopolitiikasta ja korosti, että näkee mieluummin hallituksen kuin luonnonmetsän kaatuvan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye