Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat: Tämä on hallituksen hölmöimmistä hölmöin päätös

Jaa

Hallitus on ajamassa alas toimivan järjestelmän ilman, että uutta on valmiina tilalle. Tämä vie maton alta monelta alan vaihtoa tai omaa osaamisen päivittämistä suunnittelevalta. Aikuiskoulutustuen rahoitus on ollut vakaalla pohjalla, ja se ei ole edes rasittanut valtion kukkaroa. On erittäin vastuuton päätös hallitukselta lakkauttaa toimiva järjestelmä, joka on taannut monelle uuden mahdollisuuden tässä työn murroksen ajassa.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on tänään hyväksynyt mietinnön aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttamisesta. SDP:n kansanedustajat eivät hyväksy tätä esitystä ja koko oppositio jätti yhdessä asiasta vastalauseen.

Kansanedustajat Piritta Rantanen, Lauri Lyly, Niina Malm ja Timo Suhonen
Kansanedustajat Piritta Rantanen, Lauri Lyly, Niina Malm ja Timo Suhonen Kuvaaja: J-P Flander

- Aikuiskoulutustuki on ollut yksi tärkeimmistä työkaluista, kun osaamista on työelämässä omaehtoisesti haluttu päivittää. Neljännesmiljoona suomalaista on viimeisen kymmenen vuoden aikana sillä päivittänyt osaamistaan. Eli sitä tärkeitä uusiutuvaa ”luonnonvaraa”, jolla avulla Suomen pitäisi pärjätä jatkossa, sanoo valiokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly ja jatkaa:

- Esimerkiksi kun työt omalla paikkakunnalla omasta ammatista loppuvat, voi uudelleen kouluttautuminen osoittautua erittäin hankalaksi, mikäli sitä ei tueta nykyisen kaltaisella aikuiskoulutustuella. Pelkällä opintotuella, saati opintolainalla - jonka varaan uutta aikuiskoulutustukea ollaan rakentamassa - on erittäin haastavaa elää esimerkiksi perheellisenä.

- Tälläkin hetkellä jo kolmasosa aikuiskoulutustuen saajista ottaa opiskeluun lainaa. Nykyinen tuki ei siis riitä elämisen kustannuksiin nytkään. Työnantajat tulevat jatkossa tarjoamaan työntekijöilleen koulutuksia, mutta tämä tulee painottumaan korkeakoulutettuihin henkilöihin. Miten tasa-arvo voidaan tässä tilanteessa varmistaa? kysyy kansanedustaja Piritta Rantanen.

- Työelämä elää muutoksen aikaa ja samalla työuria halutaan pidentää. Osaamisen päivittäminen työuran aikana on yhä keskeisempää. Aikuiskoulutustuen lakkautuksella on monia negatiivisia vaikutuksia työvoimapula-aloille. Tämä tapahtuu tilanteessa, jossa tarvitsisimme taloudellemme näköalaa, luottamusta ja uskoa, sanoo kansanedustaja Timo Suhonen. 

Jopa työ- ja elinkeinoministeriö suhtautui vuorotteluvapaan lakkauttamiseen kielteisesti

Vuorotteluvapaan lakkauttaminen ei tule pidentämään työuria, lisäämään työllisyyttä eikä parantamaan mielenterveyden haasteita. Pikemminkin päinvastoin. Tällä vapaalla on mahdollistettu monelle kauan toivottu hengähdystauko työelämästä, mutta nyt tämä mahdollisuus vedetään pois tarjottimelta. Tätä lakkautusta myös vastuuministeriö tarkastelee lausunnossaan kriittisesti.

- Vuorotteluvapaa on toiminut monelle mahdollisuutena päästä työnsyrjään kiinni. Työttömälle se on mahdollistanut paluun takaisin työmarkkinoille. On käsittämätöntä, että tämäkin toimiva ja paljon hyvää ihmisten elämään tuova työllistämistoimi päätetään lopettaa, päättää kansanedustaja Niina Malm.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Niina MalmKansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja

Puh:0400 588 978

Piritta RantanenKansanedustaja, eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja

Puh:050 545 1123

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Elisa Gebhard vaatii Petteri Orpolta toimia transvihaan puuttumiseksi29.5.2024 12:20:16 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan sateenkaariverkoston puheenjohtaja Elisa Gebhard kritisoi perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedewin aloitetta, jonka mukaan lääketieteellisiin sukupuolenkorjaushoitoihin kuuluva kirurgia tulisi siirtää yksityisen terveydenhuollon piiriin. Gebhard vaatii pääministeri Orpolta selkeää irtisanoutumista transvihamielisestä politiikasta ja hallitukselta toimia transvihaan puuttumiseksi.

Hallintovaliokunnan demarit: Hallitus leikkaa sittenkin sisäisestä turvallisuudesta, vaikka toisin vannottiin28.5.2024 10:01:15 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan demarijäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning ovat huolissaan hallituksen uusien sopeutustoimien vaikutuksista sisäiseen turvallisuuteen. Hallituksen julkisen talouden suunnitelman perusteella sisäinen turvallisuus ei ole välttymästä heikennyksiltä, vaikka toisin luvattiin. Valiokunta antoi perjantaina julkisen talouden suunnitelmasta lausuntonsa, johon SDP jätti eriävän mielipiteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye