Hyvinvointialueiden rahoitus riittämätön: Uusia toimenpiteitä tarvitaan 30 miljoonan euron edestä
Hyvinvointialuelainsäädäntö velvoittaa hyvinvointialueita kattamaan alijäämänsä viimeistään vuoden 2026 tilinpäätöksessä. Keusoten alijäämän kattamiseksi ja lainanottovaltuuden saamiseksi aluevaltuusto hyväksyi huhtikuussa 2024 tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman vuosille 2024–2026.

Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman tavoitteena on vastata valtion edellyttämään sote-menojen leikkaukseen, mutta rakenteita ja toimintamalleja uudistamalla siten, että alueen asukkaille voidaan edelleen tarjota vaikuttavia palveluja, hyvinvointialueen riittävä henkilöstö turvataan ja talouden kantokykyä parannetaan.
Ohjelmalla tavoitellaan vuosien 2024–2026 aikana noin 63 miljoonan euron säästöjä, joista noin kuusi (6) miljoonaa kohdentuu vuodelle 2024. Parhaillaan käynnissä olevat yhteistoimintaneuvottelut saadaan päätökseen toukokuun lopulla.
Tuoreet valtion rahoituslaskelmat edellyttävät tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan uusia toimenpiteitä
Valtionvarainministeriö julkaisi huhtikuun lopulla rahoituslaskelmat, joissa on huomioitu vuoden 2023 tilinpäätösarvioiden 1,46 miljardin alijäämän aiheuttama jälkikäteistarkistus sekä valtion kevään kehysriihen vaikutukset.
Uusien valtion rahoituslaskelmien mukaan tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman sopeutustoimet eivät ole riittäviä, vaan jotta alijäämä voitaisiin kattaa määräaikaan mennessä, tulee uusia sopeuttamistoimia tehdä 30 miljoonan euron edestä.
Näitä sopeuttamistoimenpiteitä ei ole voitu huomioida tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmassa. Tämän vuoksi Keusotessa on käynnistetty valmistelutyö uusien sopeuttamistoimien mahdollisuuksista. Valtion edellyttämän tiukan alijäämän kattamisvaatimuksen vaarana on asiakkaiden palvelutason heikentyminen.
Vastine valtiolle julkisen talouden suunnitelmaan
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue totesi viime viikolla antamassaan vastineessaan valtion julkisen talouden vuoden 2025–2028 suunnitelmaan, että hyvinvointialueiden velvoite kattaa alijäämä lain edellyttämässä määräajassa on liian tiukka.
Tiukka alijäämän kattamisvelvoite voi aiheuttaa riskejä jopa asiakas- ja potilasturvallisuudelle. Hyvinvointialueen toimintaa sopeutetaan jo nyt toiminnoista, joilla tulisi taata lakisääteisten kehittämistoimien onnistuminen annetussa aikarajassa.
Alijäämän kattamisvelvoite asettaa hyvinvointialueet keskenään epäsuhtaiseen asemaan vaaditun talouden ja toiminnan sopeuttamisen suhteen. Keusoten kuntayhtymätaustan vuoksi hyvinvointialueen rakenteita on jo tehostettu, jolloin mahdollisuudet toiminnan uudistamiseen ovat selkeästi rajatummat alueellamme.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue katsookin, että alueiden toiminnan vasta käynnistyttyä, tulisi alijäämän kattamisessa olla selkeästi pidempi siirtymäaika, jotta sopeuttamisohjelmien rakenteellisimmat ja kustannusvaikuttavimmat kehittämistoimenpiteet ennättäisivät vaikuttaa annetussa ajassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kristiina Kariniemi-Örmälävt. hyvinvointialuejohtajaKeski-Uudenmaan hyvinvointialue
Puh:+358504972558kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fiTietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Valtuustoseminaarin pääaiheena palveluverkko ja talous8.5.2025 18:23:19 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) valtuustoseminaarissa torstaina 8.5.25 käytiin perusteellista ja taustoittavaa keskustelua hyvinvointialueen rahoituksesta, taloudesta ja tulevista hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman säästötoimenpiteistä.
Turvallista ja tavallista arkea ikäihmisten perhehoidossa5.5.2025 13:45:04 EEST | Tiedote
Perhehoito tarjoaa mielekästä ja ihmisläheistä työtä ikäihmisten parissa. Sen ytimessä on tavallinen ja turvallinen perhe-elämä yksityiskodeissa. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) järjestää kolme infoiltaa kaikille ikäihmisten perhehoitajan tehtävästä kiinnostuneille.
Valtioneuvosto hyväksyi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen päivitetyn tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman29.4.2025 13:28:49 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto on tehnyt 6.3.2025 päätöksen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) lainanottovaltuuden muuttamisesta vuodelle 2025. Päätöksen ehtona oli päivitetyn tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimittaminen valtiovarainministeriölle, jonka tarkoituksena on varmistaa alueen kyky hoitaa lainavelvoitteensa ja järjestää lakisääteiset palvelut.
Lähipalveluiden saatavuus turvataan – Keusote kehittää palveluverkkoaan asukkaita varten24.4.2025 18:35:46 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) valmistelee palveluverkoston uudistamista tulevina vuosina. Tärkein asia ei kuitenkaan muutu: sosiaali- ja terveyspalvelut pysyvät asukkaiden saatavilla. Kehittämistyön tavoitteena on varmistaa, että pystymme tarjoamaan lakisääteiset sosiaali- ja terveyspalvelut oikea-aikaisesti, laadukkaasti ja sujuvasti – myös tulevaisuudessa.
Keusoten uusin digipalvelu on näppärä ja turvallinen chat23.4.2025 08:24:19 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusoten) uuden OmaKeusote-mobiilisovelluksen chat-palvelu on helppo ja turvallinen tapa hoitaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Keusoten chatissa asiakas kohtaa aina Keusoten omat sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme