Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Jaa

Työntekijämäärä laski huhtikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Kuva: Sami Kelhä, Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa. Suhdanneindeksiin mukaan laskettavat 10 toimialaa kattavat valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen suhdanneindeksin negatiivinen kehitys voimistui edelleen huhtikuussa. Työntekijämäärä laski huhtikuussa 3,2 prosenttia (maaliskuu -2,9) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

– Suhdanneindeksi on laskenut nyt yksitoista kuukautta perätysten. Huhtikuussa kaikki seuraamamme toimialat laskivat. Valtiovarainministeriönkin arvion mukaan nykyinen taantuma on ollut pidempi ja syvempi kuin aiemmin arvioitiin. Taloustilanne, ja pienellä viiveellä myös työllisyystilanne, alkaa kuitenkin toivottavasti kohentua jo kuluvan vuoden aikana, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Ilmarisen suhdanneindeksin toimialoista olivat eniten laskussa: henkilöstövuokraus (-10,7 %), rakentaminen (-9,6 %), sekä hallinto- ja tukipalvelut (-4,0 %). Vähiten laskivat asiantuntijapalvelut (-1,5 %), viestintä- ja tietotekniikka (-1,6 %) sekä teollisuus (-1,8 %).          

– Rakentamisen pitkään jatkunut alakulo näkyy myös henkilöstövuokrauksessa. Myös henkilöstövuokraukseen kytkeytyvän majoitus- ja ravitsemusalan suhdanne näyttää edelleen heikolta. Ala ei ole kunnolla toipunut koronapandemian, Venäjän hyökkäyssodan sekä yleisen laskusuhdanteen aiheuttamista häiriöistä.  

– Toisaalta asuntolainojen yleisin korko, eli 12 kuukauden euribor, on ollut viime viikot hienoisessa laskussa. Tämä ennakoi markkinoiden odotusta, että Euroopan keskuspankki laskisi ohjauskorkoa kesäkuussa. Tätä Suomen talous, rakentaminen etunenässä, odottaa ja tarvitsee, sanoo Jouni Vatanen.

Negatiivinen kehitys jatkui läpi Suomen

Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärien kehitys oli huhtikuussa negatiivista maaliskuun lailla koko Suomessa. Eniten laskua tuli Pohjois-Suomessa (-4,2 %) ja vähiten Länsi-Suomessa (- 2,3 %).

Huhtikuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

  • Etelä-Suomi (-3,0 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa. Suurimmassa laskussa olivat: henkilöstövuokraus (-10,4 %), rakentaminen (-8,5 %) ja majoitus- ja ravitsemusala (-5,6 %). Vähäisintä lasku oli asiantuntijapalveluissa (-1,1 %), viestintä- ja tietotekniikassa (-1,6 %) sekä teollisuudessa (-1,6 %).
  • Länsi-Suomi (-2,3 %): Kasvua oli vain teollisuudessa (+0,5 %). Suurimmassa laskussa olivat: henkilöstövuokraus (-11,9 %), rakentaminen (-9,1 %) ja kauppa (-4,5 %). Vähiten laskua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (-0,2 %).
  • Itä-Suomi (-3,8 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa. Lasku oli suurinta rakentamisessa (-10,3 %), henkilöstövuokrauksessa (-10,0 %) sekä hallinto- ja tukipalveluissa (-6,5 %). Pienintä lasku oli viestintä- ja tietotekniikassa (-0,2 %) sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa (-1,1 %).
  • Pohjois-Suomi (-4,2 %): Kasvua oli hallinto- ja tukipalveluissa (+2,0 %) sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa (+1,2 %). Suurimmassa laskussa olivat: rakentaminen (-12,9 %), henkilöstövuokraus (-11,6 %) ja teollisuus (-8,9 %). Pienintä lasku oli majoitus- ja ravitsemusalalla (-0,4 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarinen’s return on investments 3.2 per cent and efficiency improved further26.4.2024 14:09:10 EEST | Tiedote

The return on Ilmarinen’s investments in January–March was 3.2 per cent. The company’s cost-effectiveness improved further as premiums written grew and the operating expenses necessary for providing pension security fell. “We have successfully continued implementing Ilmarinen’s strategy and improved our productivity significantly over the past six years,” says Ilmarinen’s CEO Jouko Pölönen.

Ilmarinens placeringsavkastning var 3,2 procent och effektiviteten förbättrades ytterligare26.4.2024 14:05:36 EEST | Tiedote

Avkastningen på arbetspensionsbolaget Ilmarinens placeringar var i januari–mars 3,2 procent. Bolagets kostnadseffektivitet förbättrades ytterligare då premieinkomsten ökade och de omkostnader som behövs för verkställande av pensionsskyddet minskade. – Vi har fortsatt att framgångsrikt genomföra Ilmarinens strategi och i betydande grad utökat vår lönsamhet under de senaste sex åren, konstaterar Ilmarinens verkställande direktör Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen26.4.2024 14:02:56 EEST | Tiedote

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye