Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Huhtikuun työllisyyskatsaus: Työttömien työnhakijoiden määrä kasvaa edelleen vuotta aiempaan verrattuna (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli huhtikuun lopussa yhteensä 7 504 työtöntä työnhakijaa. Se on 721 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli huhtikuussa 351 vähemmän kuin maaliskuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on edelleen Manner-­Suomen alhaisin (6,6 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,3 %. Maaliskuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,3 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja koko maassa 0,4 prosenttiyksikköä. Huhtikuun aikana oli avoinna yhteensä 5 490 työpaikkaa, mikä on 3 139 työpaikkaa (- 36,4 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 833 eli 140 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 20,2 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Kaksi naista asiakaspalvelutilanteessa.
Työttömien määrä kasvoi eniten 40–44-vuotiaiden ikäryhmässä, kasvua oli 166 henkilöä vuoden takaiseen verrattuna.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi useimmissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnissa vuoden takaiseen verrattuna. Työttömien määrä kasvoi eniten Vaasan seudulla (+ 510) ja pienentyi ainoastaan Suupohjan rannikkoseudulla (- 66). Pohjanmaan ELY-keskusalueen kunnista alhaisin työttömyysaste oli Luodossa, joissa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 2,3 %. Työttömyysaste oli korkein Halsualla (9,9 %). Vaasan työttömyysaste oli 7,7 %, Kokkolan 8,5 % ja Pietarsaaren 8,2 %.

Työttömyys kasvoi kaikissa ikäryhmissä vuoden takaiseen verrattuna

Huhtikuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 910, mikä on 116 enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan ja 80 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Työttömien määrä kasvoi 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä 18 henkilöllä vuoden takaisesta 754:ään työttömään.

Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 2 662 eli 169 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (35 % kaikista työttömistä työnhakijoista). 60–64-vuotiaiden ikäryhmässä oli eniten työttömiä työnhakijoita eli kaikkiaan 1 037 työtöntä. Työttömien määrä kasvoi eniten 40–44-vuotiaiden ikäryhmässä, kasvua oli 166 henkilöä vuoden takaiseen verrattuna.

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys vähentyi ainoastaan sotilaiden ammattiryhmässä (- 1). Työttömien määrä lisääntyi vuotta aikaisempaan nähden eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä (+ 141).

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvussa

Huhtikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 098, mikä on 161 enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 38 enemmän kuin edellisessä kuussa. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 1 048, mikä on 12 vähemmän kuin vuosi sitten.

Palveluihin osallistuminen vähentyi vuodentakaiseen verrattuna

Palveluiden piirissä oli huhtikuun lopussa 4 271 henkilöä, mikä on 200 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työvoimakoulutuksessa oli 55 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten, yhteensä 1 116. Omaehtoisessa opiskelussa oli 828 henkilöä, mikä on 235 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistui 779 henkilöä, mikä on 74 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Palkkatuella kuntiin työllistettiin 4 henkilöä vähemmän ja yksityiselle sektorille 12 henkilöä enemmän kuin viime vuonna.

Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli huhtikuussa 11 775. Palveluissa olevien määrä on pienentynyt 4,5 % ja työttömyys lisääntynyt 10,6 % edelliseen vuoteen verrattuna.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Pohjanmaan ELY-keskus julkaisee alueen työllisyyskatsauksen kuukausittain. Työllisyyskatsauksen tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon. Työnvälitystilasto kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen työnhakija-asiakkaista, työnantajien TE-toimistoihin ilmoittamista avoimista työpaikoista ja työvoimapoliittisista toimenpiteistä. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee koko maata koskevan työllisyyskatsauksen, ja ELY-keskukset laativat alueelliset työllisyyskatsaukset.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Regionala utvecklingsutsikter: småningom förväntas tillväxt inom näringslivet och arbetsmarknaden i Österbotten och Mellersta Österbotten2.5.2024 09:05:00 EEST | Tiedote

Arbets- och näringsministeriet har gett ut översikten Regionala utvecklingsutsikter som granskar nuläget inom näringslivet och sysselsättningen samt utsikterna för den närmaste framtiden i landskapen. Inom Österbottens NTM-centrals område dämpas stämningen inom näringslivet av det rådande ekonomiska läget, vilket också återspeglar sig i arbetsmarknaden. Situationen väntas ändå vända till det bättre inom ett år. I Österbotten och Mellersta Österbotten väntar man hoppfullt på att de massiva investeringarna i omställningen till ren energi ska förverkligas.

Alueelliset kehitysnäkymät: elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden odotetaan kääntyvän hiljalleen kasvuun Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla2.5.2024 09:05:00 EEST | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen, jossa tarkastellaan maakuntien elinkeinoelämän ja työllisyyden nykytilaa ja lähitulevaisuuden näkymiä. Pohjanmaan ELY-keskusalueella elinkeinoelämän tunnelmia hillitsee vallitseva taloustilanne, mikä heijastuu myös työmarkkinoihin. Tilanteen odotetaan kuitenkin piristyvän vuoden kuluessa. Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle odotetaan toiveikkaina massiivisten puhtaan siirtymän investointien toteutumista.

Sysselsättningsöversikt för mars: Arbetslösheten ökar fortsättningsvis inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten)24.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns i slutet av mars sammanlagt 7 855 arbetslösa arbetssökande. Det är 835 fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i mars 179 färre än i februari. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är dock fortsättningsvis den lägsta i Fastlandsfinland (6,9 %). Motsvarande andel i hela landet är 10,7 %. Jämfört med februari månad minskade arbetslöshetsgraden med 0,1 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och i hela landet. Under mars månad fanns det totalt 7 879 lediga arbetsplatser, vilket är 3 869 arbetsplatser (- 32,9 %) färre än för ett år sedan. Antalet heltidspermitterade var 1 103 dvs. 251 fler (+ 29,5 %). än för ett år sedan. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets Arbetsförmedlingsstatistik.

Maaliskuun työllisyyskatsaus: Työttömyys jatkaa kasvuaan Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)24.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli maaliskuun lopussa yhteensä 7 855 työtöntä työnhakijaa. Se on 835 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli maaliskuussa 179 vähemmän kuin helmikuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (6,9 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,7 %. Helmikuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,1 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja koko maassa. Maaliskuun aikana oli avoinna yhteensä 7 879 työpaikkaa, mikä on 3 869 työpaikkaa (- 32,9 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 103 eli 251 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 29,5 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Stort intresse för landsbygdsutveckling i Österbotten och Mellersta Österbotten – företags tillväxt, jord- och skogsbruksföretagares kompetens och snabba nätförbindelser främjas med 3,7 miljoner euro (Österbotten, Mellersta Österbotten)11.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

I fråga om EU:s landsbygdsfinansiering kommer finansieringsperioden 2023–27 i gång på allvar för landsbygdsutvecklingens del då de första utvecklingsprojekten för denna period har beviljats finansiering. Projekten inleds under 2024. De ska höja kompetensen hos regionens företagare och jordbruksproducenter, främja företags tillväxt och internationalisering och ge invånare och näringslivet på landsbygden tillgång till snabba nätförbindelser.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye