Tampereen yliopisto

Väitös: Lonkkanivelen kehityksellisen dysplasian riskitekijät vaikuttavat myös kehityshäiriön vaikeusasteeseen

Jaa

Lonkkanivelen kehityksellinen dysplasia (DDH) on lonkan kehityshäiriö, jonka vakavuus vaihtelee lonkan lievästä löysyydestä sen täydelliseen sijoiltaanmenoon. Lääketieteen lisensiaatti Vilma Lankinen selvitti väitöstutkimuksessaan, että monilla DDH:n tunnetuilla riskitekijöillä on vaikutusta DDH:n vaikeusasteeseen, paranemisnopeuteen ja hoidon epäonnistumiseen.

Kuvituskuva.
Kuvituskuva. Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Lonkkanivelen kehityksellinen dysplasia (eng. developmental dysplasia of the hip, DDH) on yleinen lonkkanivelen kehityshäiriö, jonka vaikeusaste vaihtelee lievästä lonkkanivelen dysplasiasta vaikeaan instabiliteettiin ja lonkan täydelliseen sijoiltaanmenoon.

DDH:n tunnettuja riskitekijöitä ovat raskaudenaikainen perätila, sukuhistoria ja tyttösukupuoli.

Suurin osa lievästi löysistä lonkista tukevoituu spontaanisti ensimmäisten elinviikkojen aikana, eikä hoitoa välttämättä tarvita. Näissä tapauksissa hoidon aloitusta voidaan viivästää noin 1–2 kuukauden ajan, ja näin antaa mahdollisuus spontaanille paranemiselle. Sen sijaan lonkkanivelen täydellinen sijoiltaanmeno hoidetaan varhain syntymän jälkeen abduktiohoidolla, joka mahdollistaa lonkan kehittymisen ja tukevoitumisen kasvun myötä siten, ettei sijoiltaanmenoa enää pääse tapahtumaan.

Vilma Lankisen väitöstutkimuksen tavoitteena oli selvittää, löytyykö tunnetuista DDH:n riskitekijöistä erityisesti vakavammalle tautimuodolle, hoidon epäonnistumiselle ja viivästyneelle paranemiselle altistavia riskitekijöitä. Tarkoituksena oli myös tutkia onnistuneen abduktiohoidon kustannuksia ja tähän vaikuttavia tekijöitä.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että DDH:n tunnetut riskitekijät ovat yhteydessä myös hoidon onnistumisen ja lonkkanivelen anatomian korjaantumisnopeuden kanssa.

– Positiivinen sukuhistoria saattaa altistaa kaikista vaikeimmille DDH:n muodoille, jolloin nämä lapset näyttäisivät paranevan hitaammin. Näillä lapsilla on myös suurempi riski päätyä pitkiin kipsi- ja leikkaushoitoihin verrattuna lapsiin, joilla ei ole sukuhistoriaa DDH:n suhteen. Lisäksi tytöt näyttäisivät paranevan poikia hitaammin, ja tytöillä hoito epäonnistuu useammin poikiin verrattuna. Löydös voi auttaa kliinikoita löytämään ne lapset, jotka tarvitsevat erityistä huomiota DDH:n hoidon suhteen, Lankinen sanoo.

Perätila näyttäisi myös altistavan vakavammalle DDH-muodolle, mutta nämä lapset paranevat hyvin ja nopeasti oikealla hoidolla. Perätila ei tutkimuksen perusteella näytä lisäävän riskiä abduktiohoidon epäonnistumiseen.

Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, kuinka odotusstrategia vaikuttaa kliinisten ja ultraäänikontrollien määrään lapsilla, joilla DDH:n hoitoa viivästettiin ja annettiin mahdollisuus spontaanille paranemiselle. Heitä verrattiin lapsiin, joilla hoito aloitettin pian syntymän jälkeen.

– Oikealla potilasvalinnalla odotustrategia ei lisännyt kontrollien määrää. Päinvastoin, näillä lapsilla oli vähemmän kontrolleja verrattuna lapsiin, jotka hoidettiin abduktiolla heti syntymän jälkeen. Näin ollen lievästi instabiilien lonkkien hoidossa odotustrategia voi tuoda säästöjä hoidon kustannuksiin sen lisäksi, että se on huomattavasti kevyempää perheille. Odotustrategian suhteen oikea potilasvalinta on kuitenkin tärkeää, sillä osalla lapsista hoidon viivästyminen voi lisätä riskiä hoidon epäonnistumiseen, Lankinen toteaa.

Vilma Lankinen on kotoisin Tampereelta ja työskentelee tällä hetkellä Turun yliopistolisen sairaalan lastenkirurgian yksikössä.

Väitöstilaisuus perjantaina 31. toukokuuta

LL Vilma Lankisen lääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Risk factors and abduction treatment of developmental dysplasia of the hip tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa Arvo rakennuksen auditoriossa F115 perjantaina 31.5.2024 klo 13. Vastaväittäjänä toimii professori Juha-Jaakko Sinikumpu Oulun yliopistosta ja kustoksena professori Hannele Laivuori Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vilma Lankinen
vilma.lankinen@tuni.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote

Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.

Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote

Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.

Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote

Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye