SDP EDUSKUNTA

SDP:n Suhonen ja Viitala: Avoimien työpaikkojen vähetessä tulisi panostaa uudelleen kouluttautumiseen – ja juuri siitä hallitus on leikkaamassa

Jaa

Avoimien työpaikkojen määrä on vähentynyt neljänneksellä vuoden takaisesta. Työllisyyslukemat ovat 100 000 uuden työllisen sijaan 50 000 pakkasella. Eli työttömyys on lisääntynyt. Hallitus ei elvytä kriisissä olevaa rakennussektoria. Samanaikaisesti se vaikeuttaa uudelleen kouluttautumista leikkaamalla aikuiskoulutustuesta.

kansanedustajat Juha Viitala ja Timo Suhonen
kansanedustajat Juha Viitala ja Timo Suhonen J-P Flander

- Avoimien työpaikkojen romahdus 80 000 avoimesta työpaikasta 60 000:een on taas yksi esimerkki hallituksen epäonnistuneesta työllisyyspolitiikasta. Olettaako hallitus, että työpaikkojen vähetessä työttömät työllistyvät paremmin, kun heiltä vain leikataan tukia? Keppi on täysin turha väline, jos tilannetta työmarkkinoilla ei edesauteta, sanoo kansanedustaja Timo Suhonen.  

- Ainoa asia, mitä hallitus on työmarkkinoilla edistänyt, on rauhanrikkominen. Kevään lakkoaallot ovat viesti siitä, että luottamus osapuolten kesken on rikki. Sillä voi olla erittäin kauaskantoisia, työmarkkinoidemme tulevaisuutta heikentäviä vaikutuksia. Ja tämän eripuran aiheuttajia ovat hallitus sekä työnantajien etujärjestöt, kertaa Suhonen.

Työelämän kehittyy, mutta työntekijöitä tukevista toimista karsitaan

- Työn tarjonta on vähentynyt, minkä myötä oman alan töitä ei välttämättä ole tarjolla omalla kotiseudulla samaan tapaan kuin aikaisemmin. Varsinkin pienemmillä talousalueilla ja maakunnissa haaste on suuri. Työmatkat ovat pitkiä eivätkä osaaminen ja työpaikat alueella kohtaa. Osa-aikatyön ja nollatuntisopimusten määrä on lisääntynyt. Yhä useampi joutuu omasta tahdostaan tai tahtomattaan kouluttautumaan uudelle alalle, jotta voi antaa työpanoksensa työmarkkinoiden käyttöön, sanoo kansanedustaja Juha Viitala huolestuneena.

Työelämä kehittyy nyt kovaa vauhtia kohti uusia uria. Teollisuuden murros kohti ekologisempaa tulevaisuutta tarvitsee erilaista osaamista kuin aiemmin Tähän kokonaisuuteen tarvitaan sitä tukevaa koulutus- ja työllisyyspolitiikkaa.

- Orpon hallitus vie Suomilaivaa väärään suuntaan. Se tekee uudelleen kouluttautumisesta entistä hankalampaa lakkauttamalla aikuiskoulutustuen. Hallitus leikkaa myös asumistuista ja työttömyystuen suojaosista, jotka ovat monelle osa-aikatöitä tekeville tärkeitä toimeen tulemisen varmistajia, jatkaa Viitala.

- Tulevaisuudessa harva eläköityy siltä alalta missä on työuran aloittanut. On vastuutonta heikentää tässä ajassa ihmisten mahdollisuuksia kouluttautua, varsinkin kun lakkautus vaikuttaa eniten matalapalkka-alalla työskenteleviin, päättää Viitala.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Perholehto: Sunnuntailisästä luopuminen olisi monille painajaismainen palkanalennus15.6.2024 17:18:14 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Pinja Perholehto arvostelee kokoomuksen puoluekokouksen linjausta sunnuntailisien poistamisesta. Hänen mukaansa päätös merkitsisi huomattavia tulonmenetyksiä monille palkansaajille, erityisesti hoitoalan työntekijöille. Perholehto varoittaa, että sunnuntailisien poistaminen vaikeuttaisi hyvinvointialueiden mahdollisuuksia houkutella uusia osaajia alalle.

SDP:s Kvarnström och Marttila: Katastrofen i HUS kräver åtgärder från regeringens sida14.6.2024 13:56:40 EEST | Tiedote

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna i Nyland Johan Kvarnström och Helena Marttila kräver att Orpos regering vidtar åtgärder för att ordna upp situationen i HUS. Sammanslutningens stämma valde att plötsligt besluta om nedskärningar i HUS finansiering med nästan 44 miljoner euro. Genast samma dag informerades HUS förmän om ett rekryteringsförbud som varar till årets slut. Nedskärningarna äventyrar HUS förmåga att utföra sitt grundläggande uppdrag. Situationen i HUS borde enligt Kvarnström och Marttila vara ett slutligt tecken på att regeringen Orpo har pressat social - och hälsovårdssektorn så hårt att det finns en risk för att man bryter mot lag och människors hälsa äventyras.

SDP:n Kvarnström ja Marttila: HUSin katastrofi vaatii maan hallitukselta toimia14.6.2024 12:22:05 EEST | Tiedote

Uudenmaan sosialidemokraattiset kansanedustajat Johan Kvarnström ja Helena Marttila vaativat Orpon hallitukselta toimia HUSin tilanteen pelastamiseksi. Yhtymäkokous leikkasi HUSin rahoituksesta yllättäen lähes 44 miljoonaa euroa. Heti samana päivänä HUS lähetti esihenkilöille postia rekrytointikiellosta, joka kestää kuluvan vuoden loppuun. Leikkaukset vaarantavat HUSin kyvyn hoitaa perustehtäväänsä. HUSin tilanteen pitäisi Kvarnströmin ja Marttilan mielestä olla lopullinen osoitus siitä, että Orpon hallitus on ajanut sote-sektorin niin ahtaalle, että on riski, että lakia rikotaan ja ihmisten terveys vaarantuu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye