Vihreät - De Gröna

Kansanedustaja Bella Forsgrén: Suomeen ei tule laatia ihmisoikeuksia rikkovaa lainsäädäntöä

Jaa

Vihreiden varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Bella Forsgrén arvostelee hallituksen esitystä nk. käännytyslaista. Hallitus yrittää ratkaista lain keskeiset ongelmat ihmisoikeuksien ja kansainvälisten sopimusten kannalta silmänkääntötempulla.

Hallitus antoi tiistaina 21.5.2024 esityksen eduskunnalle laiksi väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Lakiesitys on aikaisemmasta lausuntopalautteesta ja hallituksen tekemistä muutoksista huolimatta edelleen ongelmallinen Suomea sitovien kansainvälisten sopimusvelvoitteiden näkökulmasta.

- Kutsumalla tätä esitystä “jännitteiseksi” Suomea sitovien ihmisoikeusvelvoitteiden ja suomalaisen oikeusvaltion kanssa hallitus koettaa peittää sen, että esitys vaarantaa ihmisoikeuksien toteutumisen, toteaa kansanedustaja Bella Forsgrén.

Hallituksen esityksessä myönnetään suoraan, ettei turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa käytännössä kaikissa tilanteissa pystytä huomioimaan. Yksittäisen turvapaikanhakijan tapauksen arviointi olisi käytännössä hyvin paljon yleisempää kuin mitä muussa lainsäädännössä on pidetty välttämättömänä sen varmistamiseksi, että ehdotonta palautuskieltoa ei rikottaisi. Hallituksen esitys jättää vastuun yksittäisen turvapaikanhakijan oikeuksista rajavartijan arvioitavaksi.

Erityisen ongelmalliseksi esityksen tekee se, että turvapaikanhakijoiden mahdollista haavoittuvuutta arvioitaisiin lyhyessä ”vuorovaikutustilanteessa” rajavartijan toimesta. Haavoittuva asema, kuten kidutuksen tai seksuaaliväkivallan uhriksi joutuminen, ei aina näy päältä päin ja on kohtuutonta olettaa, että turvaa hakeva henkilö kykenisi sekavassa rajatilanteessa tuomaan esiin mahdollisesti hyvin traumaattisia asioita. Näin ollen riski sille, että erityisen haavoittuvassa asemassa olevat turvapaikanhakijat jäävät tunnistamatta on suuri.

- Esitys ei turvaa jokaisen oikeutta jättää turvapaikkahakemus Suomen alueelle saavuttuaan ja sisältää suuren riskin ehdottoman palautuskiellon rikkomiseen, mitä ei voi pitää hyväksyttävänä, jatkaa Forsgrén. 

- Hallituksen esityksessä ei juurikaan esitetä perusteita sille, miksi tämä käännytyslaki olisi ylipäätään tehokas ratkaisu Venäjän hybridivaikuttamiseen, päättää Forsgrén.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Sofia Virta iloitsee: “Vihdoin hallituspuolueelta keskustelunavaus, jolle voin antaa täyden tuen”12.6.2024 11:16:35 EEST | Tiedote

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta sanoo mielellään kirittävänsä hallituspuolueita parhaisiin mahdollisiin ratkaisuihin lastensuojelun kehittämiseksi. Aiemmin lastensuojelussa työskennellyt Virta kertoo, että Kokoomuksen eduskuntaryhmän julkaisemassa kymmenessä keinossa lastensuojelun kehittämiseksi on paljon sellaisia toimenpiteitä, joita Virta on itse esittänyt ja joiden edistämisessä oppositiopuolueen puheenjohtaja on valmis lämpimään yhteistyöhön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye