Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työntekijä putosi pumppukaivoon – sakot työnjohtajalle

Jaa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi maanrakennustöihin erikoistuneen yrityksen työnjohtajan 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 15.5.2024.

Tuomio liittyi Espoossa kerrostalotyömaalla heinäkuussa 2021 sattuneeseen työtapaturmaan. Keskellä työmaan kulkuväylää sijaitsi pumppukaivo, josta puuttui kansi. Kaivon aukon halkaisija oli 80 senttiä. Yhtiön työntekijät olivat kesäkuun alussa peittäneet aukon styroksilevypinolla. Yhteisen työmaan toisen aliurakoitsijan työntekijä siirsi styroksilevyjä tehdäkseen tilaa betonipumppuautolle. Työntekijä ei huomannut niiden alla olevaa pumppukaivoa, putosi aukkoon ja loukkaantui. Tapaturman jälkeen aukkosuojaus toteutettiin päätoteuttajan laatiman turvallisuussuunnitelman mukaisena.

Työnantajan olisi tullut varmistaa, että kaivon aukko on suljettu

Yhtiön työntekijät olivat peittäneet pumppukaivon aukon noin viiden levyn styroksilevypinolla. Käräjäoikeus katsoi, että ainakin suurimman osan tekoajasta styroksilevyillä suojatun kaivon ympärillä on ollut kolme huomiotolppaa, joista mahdollisesti joitakin on siirretty tai kaatunut ennen onnettomuuspäivää. Riidatonta oli se, ettei styroksilevypinoa ollut kiinnitetty sen liikkumisen estämiseksi sekä se, ettei pinoa ollut merkitty mitenkään. Käräjäoikeus katsoi, ettei styroksilevypinoa voida pitää rakennustyöasetuksessa tarkoitettuna suojakantena ja että kaivon suojaaminen on toteutettu rakennustyöasetuksen vastaisesti.

Työtekijät eivät olleet kertoneet työnjohtajalle puuttuvasta kannesta. Pumppukaivoa koskevan laskun perusteella työnjohtaja oli siinä käsityksessä, että myös kaivon kansi on toimitettu samanaikaisesti kaivon kanssa. Työnjohtaja oli havainnut styroksilevypinon.

Käräjäoikeus totesi, että kysymys ei ole ollut vain hetkellisestä työturvallisuusmääräysten vastaisesta tilasta, vaan tekoaika on ollut melkein kaksi kuukautta. Käräjäoikeus katsoi, että työnjohtajan olisi tullut nimenomaisesti varmistaa, että styroksipinon alla olevan pumppukaivon asennus on tehty laissa edellytetyllä tavalla. 

Kaivo sijaitsi keskellä työmaan kulkuväylää, ja yhteisellä työmaalla oli työnjohtajan tieten liikkunut myös paljon muita kuin kaivon asennustyöhön osallistuneita yhtiön omia työntekijöitä. Nämä seikat ovat käräjäoikeuden mukaan korostaneet työnjohtajan velvollisuutta varmistaa, että kaivon aukon sulkeminen on tehty asetuksen edellyttämällä tavalla. Näin siitä huolimatta, että voidaan pitää harvinaisena sitä, että pumppukaivo toimitetaan ilman siihen kuuluvaa kantta. 

Käräjäoikeuden mukaan se, että työnjohtajan alaisina toimineet työntekijät olivat mahdollisesti menetelleet työturvallisuuslain vastaisesti jättäessään ilmoittamatta kaivon puuttuvasta kannesta työnjohtajalle, ei näissä olosuhteissa poista hänen vastuutaan.

Käräjäoikeus totesi myös, että työnjohtajan vastuulla on ollut huolehtia siitä, ettei yhtiön toiminta vaaranna keidenkään yhteisen työmaan työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä.

Yhteisellä työpaikalla työnantajan velvollisuudet laajenevat

Työsuojelun juristi Lotta Lax Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että myös muiden kuin pääasiallista määräysvaltaa käyttävän työnantajan velvollisuudet laajenevat silloin, kun toimitaan yhteisellä rakennustyömaalla. 

”Sen lisäksi, että jokaisen työnantajan on huolehdittava omista työntekijöistään työturvallisuuslain velvoitteiden mukaisesti, heidän ja itsenäisten työnsuorittajien on myös omalta osaltaan huolehdittava, että toiminta ei vaaranna muiden työpaikalla olevien terveyttä tai turvallisuutta. Jokaisen työnantajan ja itsenäisen työnsuorittajan tulee tiedottaa pääasiallista määräysvaltaa käyttävälle työnantajalle sekä muille työnantajille niistä haitta- ja vaaratekijöistä, joita heidän työnsä voi aiheuttaa” Lax korostaa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 15.5.2023, R 23/2065. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juristi Lotta Lax
02950 16000, etunimi.sukunimi@avi.fi 
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kuljetusyrityksen toimitusjohtajalle sakkoja toistuvista kuljettajien ajo- ja lepoaikarikkomuksista7.6.2024 14:43:20 EEST | Tiedote

Satakuntalaisen kuljetusyrityksen toimitusjohtaja tuomittiin sakkorangaistukseen alaistensa kuljettajien ajo- ja lepoaikarikkomuksista. Työsuojelutarkastuksessa havaittiin, että yrityksen eläinkuljetuksia tehneet kuljettajat olivat ajaneet toistuvasti niin, etteivät ajo- ja lepoajat pysyneet säädetyissä rajoissa. Toimitusjohtaja myönsi sen, että rikkomuksia oli syntynyt ja ne olivat olleet tiedossa, mutta katsoi, että eläinten kuljettaminen ei olisi onnistunut tieliikenteen sosiaalilainsäädäntöä noudattaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye