Lapin ELY-keskus

Vuonna 2024 Lapissa päällystetään teitä ja korjataan siltoja -suunnittelussa kokonaisturvallisuuden kannalta tärkeitä liikennehankkeita

Jaa

Lapin tienpidon ja liikenteen katsaus vuodelle 2024 on julkaistu. Vuonna 2024 Lapin ELY-keskuksella on tienpitoon käytettävissä 90,4 miljoonaa euroa. Teiden päällysteitä korjataan enemmän kuin kahtena vuonna yhteensä. Lappi on saanut CEF (Connecting Europe Facility) -rahoitusta sotilaallinen liikkuvuus -osion kautta useisiin hankkeisiin. Tänä vuonna rakennusurakat sisältävät pääosin siltojen korjausta ja uusimista. Suunnittelussa on kohteita, joilla valmistaudutaan tieverkkojen parantamiseen sekä parantamaan liikenneturvallisuutta ja elinkeinoelämän toimintaympäristöä.

Kuva: Lapin ELY-keskus

Vuonna 2024 tienpitoon on Lapin ELY-keskuksessa käytettävissä 90,4 miljoonaa euroa. Rahoitusta on käytettävissä edellisvuosia enemmän hallituksen korjausvelkaohjelman vuoksi.

 "Venäjän hyökkäyssodan jälkeen materiaalien ja raaka-aineiden hinnat sekä indeksit ovat jääneet suhteellisen korkealle tasolle. Tämän takia samalla rahoituksella saadaan vähemmän tuloksia kuin ennen sotaa, millä on suora vaikutus korjausvelan kehitykseen", toteaa Lapin ELY-keskuksen ylijohtaja Jaakko Ylinampa.

Korjausvelan taittamiseksi saadun lisärahoituksen vuoksi korjataan teiden päällysteitä enemmän kuin kahtena aikaisempana vuonna yhteensä. Päällystystöitä tehdään tänä vuonna Lapissa noin 280 kilometrin matkalla. Valtaosa päällystyskohteista on valta- ja kantateillä.

Kokonaisturvallisuus keskeistä

Suomen Nato-jäsenyyden ja geopoliittisen tilanteen vuoksi myös Lapin liikenneyhteydet ovat entistäkin merkittävämmässä asemassa ja Norjaan sekä Ruotsiin suuntautuvien yhteyksien parantamiselle on tarvetta Lapissa. Lappi onkin saanut CEF (Connecting Europe Facility) -rahoitusta sotilaallinen liikkuvuus -osion kautta useisiin hankkeisiin, joita ovat mm. kantatien 82 parantaminen Kalliosalmen sillan kohdalla, valtatiellä 29 Tornionjoen sillan peruskorjaus, Oulu-Laurila pääradan peruskorjaus ja valtatien 4 Hirvas-Vikajärvi parantamisen suunnittelu.

Helmi-maaliskuun vaihteessa toteutettiin Nordic Response -sotaharjoitus, johon osallistui 20 000 sotilasta 14 eri maasta Suomessa ja Norjassa. Harjoitus sujui hyvin ja palaute niin yhteistyökumppaneilta kuin tienkäyttäjiltä oli positiivista.

Vuonna 2024 rakennusurakat pääosin siltoja, suunnittelussa lukuisia kohteita

Vuoden 2024 rakennusurakat sisältävät pääosin siltojen korjausta ja uusimista. Suunnittelussa on lukuisia kohteita, kuten esimerkiksi valtatien 21 parantaminen välillä Palojoensuu-Maunu, joka on tärkeä huoltovarmuuden kannalta.

Suunnittelulla valmistaudutaan parantamaan tieverkkoa lähivuosina. Suunnittelussa on myös useita liikenneturvallisuutta parantavia kohteita, ja monet kohteet parantaisivat myös elinkeinoelämän toimintaympäristöä.

Valtatien parantamisen suunnittelu alkanut Rovaniemen kohdalla

Yhteistoiminnassa Väyläviraston kanssa on käynnistetty yleissuunnitelman laatiminen valtatielle 4 tiejaksoille Hirvas-Alakorkalo sekä Napapiiri-Apukka. Suunnittelu käynnistyi huhtikuussa ja sen on arvioitu valmistuvan vuoden 2025 loppuun mennessä. Suunnittelukustannukset ovat yhteensä noin 1 M€. Suunnitteluhanke sisältyy laajempaan kokonaisuuteen vt 4 Hirvas–Rovaniemi–Vikajärvi, jolle on myönnetty valtion talousarviossa kaikkiaan 4,6 M€ valtuus.

Tienkäyttäjätyytyväisyyskyselyssä kiitosta Pohjoisen hankinta-alueen hoitourakoille

Lapissa on kahdeksan urakka-aluetta, joissa urakoitsijat vastaavat teiden hoidosta. Tienkäyttäjätyytyväisyyskyselyssä Pohjoisen hankinta-alueen hoitourakat saivat runsaasti kiitosta.  Asiakaspalautteiden merkitys on hyvin tärkeää ja toimintaa kehitetään sen pohjalta.

Mikä on tienpidon ja liikenteen katsaus

Lapin ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen katsauksessa kerrotaan ajankohtaisista ja tulevista liikenteeseen liittyvistä asioista. Katsauksessa esitellään käynnissä ja suunnittelussa olevia rakennushankkeita, teiden kunnossapidon toimenpiteitä, julkista henkilöliikennettä ja yksityistieavustuksia. Näiden lisäksi luodaan katsaus liikenneturvallisuuden tilanteeseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Katsaus julkaistaan kerran vuodessa.

Tutustu Lapin tienpidon ja liikenteen katsaukseen 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Jaakko Ylinampa
puh.0295 037 199

Yksikön päällikkö Olli Mourujärvi
puh. 0295 037 241

sähköpostit etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lohenkalastus Tornionjoella alkaa 8.6 klo 12 – malttia tarvitaan31.5.2024 10:46:49 EEST | Tiedote

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa 8.6.2024 ja päättyy 25.8.2024. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi. Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden. Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye