Oulun yliopisto liittyi Suomen puolustusalan yhteisöön
Oulun yliopisto on liittynyt Digital Defence -ekosysteemiin (DDE) vahvistaen Suomen asemaa puolustus- ja turvallisuusinnovaatioiden edelläkävijänä. Tähän yhteistyöhön liittyy aiemmin uutisoitu Ouluun perustettava Naton 6G-testikeskus, jossa keskitytään tulevaisuuden langattomiin viestintäteknologioihin.

Testikeskus tarjoaa edistyneitä tutkimustiloja, palveluita ja testausprosesseja nopeuttaakseen 6G-verkkojen ja niihin liittyvien kaksikäyttösovellusten kehitystä. Se toimii maailmanlaajuisena keskuksena, jonka avulla kumppanit, mukaan lukien Naton DIANA-ohjelman jäsenet ja puolustusteollisuus, voivat testata tulevia 6G-konsepteja, -tuotteita ja -ratkaisuja.
"Meillä on syvää asiantuntemusta sotilaallisen viestinnän tutkimuksesta 1980-luvun lopulta lähtien. Siviili- ja puolustusteknologian lisääntyvä tarve korostaa 6G-testikeskuksemme merkitystä”, sanoo professori Matti Latva-aho, 6G-lippulaivaohjelman johtaja.
Yliopiston tutkijoiden vuosikymmenten uraauurtava työ mobiili- ja langattomien innovaatioiden parissa tekee siitä ihanteellisen koordinaattorin uudelle testikeskukselle ja siten yhteistyökumppanin DDE-yhteisön yrityksille. Naton testikeskuksena tilat ovat käytettävissä heidän hyväksymilleen yrityksille ja on luontevaa, että suomalaiset yritykset pääsevät tekemään testejään täällä. Testikeskuksen asiakkaita tulee toki paljon myös muista Naton maista.
"6G-testikeskuksemme tarjoaa kumppaneille pääsyn maailmanluokan radiotaajuuksien mittauslaitteisiin ja kattavat testauspalvelut 6G-teknologian suunnitteluun. 6G pyrkii yhdistämään perinteisesti erilliset toiminnot, kuten viestinnän ja tutkan, yhdeksi monitoimiratkaisuksi käyttämällä suuria antenniryhmiä ja tekoälyä. Testikeskuksemme on ympäristö, jossa voi turvallisesti ja luotettavasti testata vaihtamisominaisuuksia kaksikäyttöisissä puolustus- ja siviilisovelluksissa," kertoo tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio.
“Olemme aina innoissamme, kun uusi jäsen liittyy osaksi ekosysteemiä. Oulun yliopisto vahvistaa ekosysteemin jo olemassa olevaa Naton DIANA verkostoa VTT:n ohella. Oulun yliopiston DIANA 6G-testikeskus tarjoaa yrityksille ainutlaatuiset testausmahdollisuudet tietoliikennetekniikan kaksoiskäyttö- ja puolustussovellusten kehittämiseen,” iloitsee DDE:n ekosysteemijohtaja Jarmo Puputti.
"Pitkäaikainen asemamme mobiiliteknologian tutkimus- ja kehitystyössä tekee meistä ihanteellisen innovaatiokumppanin puolustusyhteisön jäsenille, koska 6G tehostaa teknologian kaksikäyttömahdollisuuksia kuluttaja- ja puolustusaloilla, toteaa dekaani Jukka Riekki Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme