En akutmottagning med utvidgade öppettider i Raseborg

Jaa

För att ordna brådskande mottagningsverksamhet inom primärvården i Raseborg beslutade välfärdsområdesstyrelsen att grunda en akutmottagning på allmänläkarnivå med utvidgade öppettider. Styrelsen behandlade även delårsrapporten för det första kvartalet och fastställde kompletterande anpassningar för 2024. Dessutom beslutade styrelsen att utöva sin övertagningsrätt i samband med införandet av verksamhetsföreskriften för tjänster som stöder rörligheten.

Efter en omröstning beslutade välfärdsområdesstyrelsen att grunda en akutmottagning på allmänläkarnivå med utvidgade öppettider i Raseborg. Mottagningen kommer att betjäna invånarna från och med den 1 januari 2025 för akuta vårdbehov inom primärvården. Mottagningen kommer att hålla öppet varje dag på året.  
 
Delårsrapport och kompletterande anpassningar 
 
Välfärdsområdesstyrelsen behandlade delårsrapporten för perioden 1 januari–31 mars 2024 och fastställde kompletterande anpassningar för att säkerställa att budgetmålen för 2024 uppnås. Underskottsprognosen för det innevarande året är 8,2 miljoner euro svagare än budgeterat, vilket innebär ett underskott på 12,1 miljoner euro. Överskridningsprognosen för den specialiserade sjukvården (8,7 miljoner euro), samt högre än förväntade inköpskostnader inom äldreboenden och användning av hyrpersonal inom sjukhustjänster, har bidraget till den försämrade underskottsprognosen.  
 
I samband med budgeten för 2024 beslutades det om en helhet av ekonomiska balanseringsåtgärder som uppgår till cirka 50 miljoner euro. Genom dessa kompletterande anpassningar strävar man efter att få välfärdsområdets utgifter till en finansiellt hållbar nivå, så att underskotten kan täckas i enlighet med välfärdsområdeslagen senast vid utgången av 2026.  

De kompletterande anpassningarna innefattar bland annat besparingar på personalutbildningar, marknadsföring, företagshälsovårdskostnader samt inköp av konsulttjänster. Dessutom planeras en tillfällig 3 månaders stängning eller minskning av antalet platser inom en avdelningsenhet för att uppnå motsvarande besparing. 

Vid sammanträdet behandlades även ett svar på en fullmäktigemotion om att säkerställa skolpsykologtjänster som en närtjänst. En utredning om tillgången till skolpsykologer kommer att presenteras för styrelsen senast i slutet av september. Målet är att erbjuda skolpsykologtjänster som närtjänster i varje kommun, exempelvis som en mobil tjänst.

Föredragningslistans övriga beslutsärenden godkändes i enlighet med förslagen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maria GuzeninaLänsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen 1. varapuheenjohtaja/Västra Nylands välfärdsområdesstyrelsens första vice ordförande

Puh:050 512 2282maria.guzenina@eduskunta.fi

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Välfärdsområdesstyrelsen godkände ekonomiplanen för 2025–2027 och handlingsdirektivet för HUS-sammanslutningens stämma10.6.2024 17:30:25 EEST | Tiedote

Välfärdsområdets planeringsram för 2025–2027 möjliggör balansering av ekonomin fram till slutet av 2026, helt som lagstiftningen förutsätter. Välfärdsområdet måste fortsätta att balansera ekonomin och anpassa verksamheten ännu under 2025. Under 2023 uppstod ett underskott på sammanlagt 122 miljoner euro, och av summan kan sammanlagt ca 92 miljoner euro täckas 2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye