Lettan sisämarkkinaraportti – näihin aloitteisiin tulevalla EU-kaudella on syytä tarttua
EU:n sisämarkkinaraportin laatija, Italian entinen pääministeri Enrico Letta on loppuviikosta Suomessa tapaamassa politiikan ja elinkeinoelämän johtoa. EK on poiminut Lettan raportista Suomelle hyödyllisiä ehdotuksia, joita tulevan EU-komission tulisi ripeästi edistää.
Suomen-vierailun aiheena on Enrico Lettan huhtikuussa jäsenmaille luovuttama raportti, joka sisältää merkittäviä sisämarkkinoita koskevia parannusehdotuksia jäsenmaiden ja komission harkittaviksi.
Lettan raportti on monella tapaa tärkeä Suomelle, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton EU-asioista vastaava johtaja Lotta Nymann-Lindegren:
”60 prosenttia Suomen viennistä menee EU-maihin. Siksi on erinomaista, että sisämarkkinoiden esteet ja kehityskohteet saavat nyt korkean tason huomiota. Kun panostamme sisämarkkinoihin, vahvistamme myös EU:n edellytyksiä pärjätä globaalissa kilpailussa. Lettan suositukset eivät saa hautautua vaalien jälkeen, vaan uuden komission on tärkeää tarttua toimeen nopeasti ja pragmaattisesti.”
EK on poiminut Lettan raportista Suomelle hyödyllisiä kannanottoja, joiden etenemiseen ja konkreettisempaan sisältöön haluamme vaikuttaa:
- EK on peräänkuuluttanut EU-tason ratkaisua jäsenvaltioiden väliseen valtiontukikilpailuun. Letta esittää EU:lle uutta rahoitusvälinettä strategisille investoinneille. Esitys vastaa perusidealtaan EK:n helmikuussa esittämää EU-instrumenttia, kunhan pidetään kiinni ns. excellence-periaatteesta: rahoitusta on myönnettävä ainoastaan hankkeiden paremmuuden perusteella vihreää siirtymää ja puolustusteollisuutta vahvistaville hankkeille.
- Pääomamarkkinaunionia on mielestämme kehitettävä edelleen. Myös Letta patistaa luomaan aidot pääomamarkkinat, jotta yksityiset pääomat saadaan vauhdittamaan talouden rattaita ja rahavirrat liikkumaan jäsenmaiden välillä. Luottojen arvopaperistamismarkkinat on elvytettävä. Taksonomiaa ja muita kestävän rahoituksen välineitä on jatkokehitettävä.
- Vihreä siirtymä ja kiertotalouden sisämarkkinat ovat EK:n keskeisiä EU-tavoitteita. Letta alleviivaa puhtaan ja kohtuuhintaisen energian ja toimivan energiamarkkinan merkitystä EU:n talouden tulevaisuudelle. Myös kiertotaloudessa tulisi saada luotua yhteiset sisämarkkinat ja edistää kierrätysmateriaalin saatavuutta.
- EK:n tavoitteena on vahvistaa eurooppalaisia energia-, liikenne- ja digiyhteyksiä (TEN-verkot). Letta korostaa TEN-liikenneverkkojen merkitystä EU:n kasvulle ja kilpailukyvylle, ja ehdottaa CEF-rahoitusvälineen vahvistamista myös ilmastonmuutoksen ja sotilaallisen liikkuvuuden huomioimiseksi. Tämä on olennaista Suomen saavutettavuuden kannalta.
- Digi- ja datatalous tulee nostaa sisämarkkinakehityksen etulinjaan, mitä myös Letta puoltaa. Kiinnostava on myös Lettan esittämä ajatus uudesta ’viidennestä vapaudesta’: ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja pääomien ohella myös osaaminen tulee saada liikkumaan joustavammin Euroopan sisällä. Tähän on haettava keinoja esimerkiksi laajentamalla tutkintojen ja ammattipätevyyksien tunnustamista jäsenmaiden välillä.
- Eurooppalaisten yritysten on päästävä paremmin kiinni globaaleihin markkinoihin. Myös Letta nostaa tämän esille ehdottaen, että kauppasopimuksia on uudistettava muuttuneen maailmantalouden tarpeisiin. Vientivalvonnan koordinaatiota ja pakotteiden valvontaa on tehostettava.
Lisätiedot:
johtaja Lotta Nymann-Lindegren, puh. 040 509 6527, lotta.nymann-lindegren@ek.fi, valokuvat
johtava asiantuntija Päivi Wood, puh. 050 478 3990, paivi.wood@ek.fi, valokuvat
Yhteyshenkilöt
Satu ToivonenTiedottaja
Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
EU:n ilmastotavoite vuodelle 2040 luo myönteistä näkymää puhtaille investoinneille2.7.2025 15:10:08 EEST | Tiedote
Komissio ehdottaa 90 prosentin päästövähennystavoitetta vuodelle 2040 ja tarjoaa samalla jäsenmaille uusia joustomahdollisuuksia sen saavuttamiseksi. Esitys istuu EK:n jo aiemmin liittojensa kanssa määrittelemään tavoitehaarukkaan. Puhtaan siirtymän investoinnit saavat tästä positiivista näkymää pitkälle eteenpäin. Komissio antoi tänään odotetun ehdotuksensa EU:n ilmastolain muuttamiseksi niin, että vuoden 2040 ilmastotavoite olisi 90 prosenttia verrattuna vuoden 1990 päästöihin. Näin EU edistää tavoitettaan saavuttaa ilmastoneutraalisuus vuoteen 2050 mennessä. Ehdotettu 2040-tavoite sisältäisi jäsenmaille tarjottuja joustoja. Maat voisivat esimerkiksi huomioida päästövähennyksissään myös EU:n ulkopuolella toteutettuja ilmastotoimia. Näiden kansainvälisten päästövähennysyksiköiden käyttöönotto on komission aiempaan ilmastopolitiikkaan verrattuna selkeä muutos, jossa on kuultu sekä jäsenmaiden että elinkeinoelämän toiveita kustannustehokkaampien päästövähennysten sallimisesta. EU:n 2040
MEDIAKUTSU 7.7. - Trumpin aikaraja umpeutuu; mitä EU:n ja USA:n tullidiililtä odotetaan?1.7.2025 10:31:00 EEST | Kutsu
MEDIAINFO: Trumpin aikaraja umpeutuu – mitä EU:n ja USA:n tullidiililtä odotetaan? Aika: ma 7.7. klo 14 – 14.30 Toteutus: Teams Hyvä toimittaja / toimitus USA:n ja EU:n tullineuvotteluissa odotetaan ratkaisua tai ainakin merkittävää välietappia, kun presidentti Trumpin asettama takaraja umpeutuu 8.7. Tervetuloa kuulemaan EK:n kansainvälisestä kaupasta ja kauppapolitiikasta vastaavan johtajan Timo Vuoren arvioita: Trump on uhannut asettaa EU:lle peräti 50 prosentin lisätullit, jos EU ei helpota amerikkalaisyritysten toimintaa sisämarkkinoillaan. Mitä voi päätellä neuvotteluiden etenemisestä? Syttyykö transatlanttinen kauppasota, jos diiliä ei synny? Mitkä ovat realistiset vaihtoehdot ja mitä ne tarkoittaisivat Euroopan taloudelle ja Suomen viennille? Maailmantilanne on saanut EU:n vauhdittamaan uusia kauppadiilejä myös muissa maanosissa. Kesän aikana toivotaan viimeistä sinettiä Mercosur-kauppasopimukselle, joka avaisi Suomenkin vientiyrityksille pääsyn Latinalaisen Amerikan jättimarkki
Elinkeinoelämän luottamus loivassa nousussa27.6.2025 08:00:18 EEST | Tiedote
Yritysten talousluottamus oli kesäkuussa kokonaisuutena aavistuksen nousussa. Teollisuudessa ja palveluissa pientä luottamuksen kasvua, rakentaminen ja vähittäiskauppa alaspäin.
EU:n valtiontukijoustot jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen – riskit kilpailun vääristymisestä ilmeisiä25.6.2025 18:06:00 EEST | Tiedote
Komissio teki 25.6. päätöksen valtiontukijoustojen jatkumisesta. EU:n jäsenmaiden sallitaan jakaa avokätisiä valtiontukia yrityksilleen aina vuoden 2030 loppuun saakka.
EK: Työttömyysturvan ja työmarkkinatuen yhdistäminen vasta ensiaskel kohti yleistukea19.6.2025 07:33:49 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää hallituksen esitystä työttömyysturvan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen yhdistämisestä erinomaisena uudistuksena. Uudistuksen myötä sosiaalituki selkeytyy ja vie kohti työtä kannustavaa yleistukimallia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme