Suuren valiokunnan sd-ryhmä: Hallitus ajaa EU-oikeuden vastaista alkoholipolitiikkaa

Jaa

Asiantuntijoiden vastustamaa esitystä alkoholipolitiikasta käsiteltiin tänään suuressa valiokunnassa, kun hallituksen esitys kaatui sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Sosialidemokraatit esittivät muun opposition tukemana asiantuntijoiden kuulemista Suuressa valiokunnassa, mutta perinpohjainen käsittely torpattiin hallituksen toimesta.

– Suomella on velvollisuus olla ottamatta käyttöön mitään sellaista kansallista lainsäädäntöä, joka olisi ristiriidassa EU-oikeuden kanssa, siitä huolimatta hallitus sitä esittää. Hallituksen esityksen valmistustaparajoitus on asiantuntijoiden mukaan ongelmallinen EU:n kilpailu- ja sisämarkkinaoikeuden näkökulmasta, suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Maria Guzenina huomauttaa.

Alkoholilainsäädäntöä on sorvattu valiokunnissa jo jonkin aikaa, ja esimerkiksi talousvaliokunta pitää asiantuntijakuulemisten perusteella todennäköisenä, että asia tulee myöhemmin arvioitavaksi Euroopan unionin tuomioistuimessa. Talousvaliokunta nosti esiin ilmeisen riskin, että lakiehdotus katsotaan EU-oikeuden vastaiseksi. 

– Tässä on syntynyt hallituspuolueiden kompromissina esitys, jota kukaan ei tunnu kannattavan sen esitetyssä muodossa, mutta josta hallituspuolueiden edustajat pitävät kiinni hallitussovun nimissä. Vaikka politiikkaan kuuluu politikointi, silläkin täytyy olla järkipohja. Tästä on tolkku kokonaan pois, Guzenina toteaa.

– Valmistustaparajoitus ei palvele viime kädessä yhtään ketään. Sitä vastustavat niin terveysjärjestöt kuin virvoitusjuomateollisuuskin. Lisäksi se täysin EU-oikeuden vastainen, Guzenina päättää.

Sosialidemokraatit esittivät suuressa valiokunnassa, että hallitus toisi eduskuntaan esityksen, jolla alkoholilain EU-oikeudelliset ongelmat korjataan, mutta tämä ei hallitukselle sopinut.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo KiljunenKansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja

Puh:050 511 3088

Matias MäkynenKansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:040 509 4409

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye