Kun matka päättyy kuolemaan – uutuuskirja käy läpi kuolonkolareita ja niiden syitä

Jaa

Olavi Lempisen ja Martti Merilinnan Viimeiset kilometrit (Bazar) kertoo Suomen teillä tapahtuneista kuolemankolareista ja valottaa niiden syitä ja taustoja. Kolareiden kuvaukset ovat karu muistutus liikenteen riskeistä, jotka jokaisen autoilevan tulisi tiedostaa.

Suomen itsenäisyyden ajan tieliikenne on vaatinut noin 45 000 kuolonuhria, yhtä monta kuin keskisuuressa suomalaisessa kaupungissa on ihmisiä. Näitä kuolemankolareita selvittävät paitsi poliisit myös erityiset tutkijalautakunnat, joissa on myös tie- ja liikennetekniikan, autotekniikan, käyttäytymistieteiden ja lääketieteen asiantuntijoita.

Viimeiset kilometrit kertoo tutkijalautakuntien tutkimista onnettomuuksista sellaisina kuin ne tapahtuivat, kolaria edeltävien tapahtumien kuvausta ja taustaa unohtamatta. Mukana on 40 eri vuosikymmeninä tapahtunutta kuolemankolaria, jotka voisivat tapahtua vielä tänäkin päivänä autojen teknisestä kehityksestä huolimatta.

Kirjaan on koottu myös kattava katselmus siihen, mitä Suomessa on liikenneturvallisuuden alalla tehty autoistumisen alkutaipaleilta lähtien. Lopuksi arvioidaan, tullaanko vuonna 2050 saavuttamaan paljon puhuttu nollavisio eli tilanne, jossa kenenkään ei tarvitse kuolla tai edes loukkaantua vakavasti liikenteessä.

Osa onnettomuuskuvauksista on julkaistu Olavi Lempisen ja Mikko Merilinnan kirjoittamassa ja Tekniikan Maailma -lehden julkaisemassa palkitussa artikkelisarjassa ”Tutkijalautakuntaa tarvittiin”.

Vantaalla asuva Olavi Lempinen teki pitkän uran poliisissa ja eläköityi ylikomisariona. Hän on kirjoittanut aiemmin neljä sotahistoriaan liittyvää tietokirjaa.

Martti Merilinna on helsinkiläinen diplomi-insinööri, joka on suorittanut myös Yhdysvalloissa liikenneinsinöörin tutkinnon. Hän aloitti uransa TVH:ssa liikenneturvallisuustehtävissä ja siirtyi sieltä Tekniikan Maailma -lehteen aluksi auto- ja liikennetoimituksen päälliköksi ja myöhemmin päätoimittajaksi. Aktiivisen lehtimiesuransa jälkeen hän on toiminut myös Autoliiton puheenjohtajana.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Viimeiset kilometrit -kirjan kansikuva
Viimeiset kilometrit -kirjan kansikuva
Lataa

Bazar ­– Parasta lukemista Bazar Kustannus on vuonna 2002 perustettu yleiskustantamo, joka on osa Werner Söderström Osakeyhtiötä. Bazar julkaisee vuosittain noin 90 uutta kotimaista ja käännettyä kauno- ja tietokirjaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Bazar Kustannus

Urheilutoimittaja Johanna Nordlingin uutuuskirja tarjoaa analyyttisen katsauksen saksalaiseen jalkapalloon kesän EM-kisojen alla17.4.2024 09:21:00 EEST | Tiedote

Saksassa pitkään asunut ja jalkapalloon erikoistunut toimittaja Johanna Nordling kokoaa kirjassaan Jalkapallon muotoinen Saksa (Bazar) monipuolisen kuvan saksalaisen jalkapallon olemuksesta ja merkityksestä. Nordling on haastatellut kirjaa varten lukuisia Saksassa lajin parissa toimivia henkilöitä, kuten Bundesliigassa pelaavaa suomalaista maalivahtia Lukas Hradeckyä, jonka kipparoima Leverkusen varmisti muutama päivä sitten Saksan mestaruuden.

Bazarin syksyn 2024 uutuuskirjojen luettelo on nyt julkaistu9.4.2024 09:10:00 EEST | Tiedote

Syksyn kirjatapauksia ovat israelilaisen historioitsijan Yuval Noah Hararin uusi tietokirja Nexus – Tietoverkkojen lyhyt historia, Lucinda Rileyn romaani Vangittu kauneus, joka ilmestyy hänen poikansa Harry Whittakerin uudelleenkirjoittamana ja Vaeltaja-agenttijännärillään bestsellerkirjailijaksi ponnahtaneen Terry Hayesin kauan odotettu uutuustrilleri Kulkusirkka. Syksyllä ilmestyvät myös Christian Rönnbackan huippusuositun Hautalehto-sarjan 12. osa Rafael ja 25-vuotisjuhlapainos Juha Vuorisen kulttiklassikosta Juoppohullun päiväkirja. Bazarin syksy sisältää lisäksi laajan kattauksen jännitystä, hyvän mielen romaaneja, tietokirjallisuutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevia Hidasta elämää -sarjan kirjoja. Syksyn 2024 julkaisuluettelo kattaa heinä–joulukuussa ilmestyvät uutuuskirjat ja pokkarit.

Kale Puontille Vuoden johtolanka -palkinto ja Rebekka Härköselle Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja6.2.2024 15:00:00 EET | Tiedote

Kale Puontin suositun Pasilan Myrkky -dekkarisarjan viides osa, Fadi (Bazar 2023), on voittanut Vuoden johtolanka -palkinnon, joka jaetaan aina edellisen vuoden parhaalle kotimaiselle jännityskirjalle. Rebekka Härkösen Prinsessamekko (Bazar 2023) on valittu viime vuoden parhaaksi esikoisdekkariksi ja palkittu Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjalla. Suomen dekkariseura jakoi maamme merkittävimmät jännityskirjallisuuden palkinnot tänään 6.2. Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye