Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Toukokuu oli Pohjois-Karjalassa keskimääräistä lämpimämpi

Jaa

Pohjois-Karjalan mittauspisteillä keskilämpötila oli pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna noin 2,4 astetta korkeampi. Vedenkorkeudet olivat pääasiallisesti keskimääräistä korkeammalla. Maakunnassa satoi vettä keskimääräistä vähemmän.

Pielisjoki 5.6.2024. Kuva: Jon Norppa / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pielisjoki 5.6.2024. Kuva: Jon Norppa / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalan maakunnassa hieman keskimääräistä korkeampi. Kuukauden keskilämpötila oli Liperin mittausasemalla noin 2,2 astetta keskimääräistä lämpimämpi, kun Nurmeksessa Valtimolla lämpötila oli 2,5 astetta keskimääräistä korkeampi.

Maakunnan sadekertymä jäi ajankohdan keskiarvoon verrattuna pienemmäksi. Toukokuun keskimääräinen sademäärä oli noin 14 mm, kun toukokuussa tyypillisesti sataa 43 mm. Sateet ajoittuivat kuukauden ensimmäiselle ja viimeiselle viikolle.

Järvien vedenkorkeudet olivat toukokuun lopussa yleisesti ylempänä. Ruunaan vedenkorkeus oli toukokuun lopussa 41 cm, Varisveden 28 cm, Viinijärven 22 cm, Kermajärven 29 cm ja Juojärven 2 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Kajoonjärven vedenkorkeus oli 4 cm ja Pyhäjärven 12 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Orivesi-Pyhäselän vedenpinta oli kuukauden lopussa 61 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus pysyy nykyisessä tasossaan vielä kesäkuun ensimmäisen viikon, kunnes lähtee hitaaseen laskuun.

Pielisen vedenkorkeus oli noin 43 cm ajankohdan keskitasoa ylempänä toukokuun lopussa. Toukokuun puoliväliin ajoittuneen tulvahuipun jälkeen Pielisen vedenkorkeus on lähtenyt laskuun ja ennusteen mukaan vedenkorkeus jatkaa tasaista laskuaan kesän ajan.

Lähes kaikilla maakunnan mittauspaikoilla keskivirtaamat olivat keskimääräistä suuremmat toukokuussa. Pielisjoen, Lieksanjoen, Koitajoen ja Varisveden keskivirtaamat oli toukokuussa noin puolitoistakertaisia pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna. Höytiäisen virtaama oli lähes kaksinkertainen pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna. Jänisjoen Ruskeakosken virtaama oli keskimääräinen.  

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli toukokuun lopussa Ilomantsin Kuuksenvaarassa 69 cm, Nurmeksen Juutilankankaalla 56 cm ja Kontiolahden Jaamankankaalla 28 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Kontiolahden Jakokoskella pohjavedenkorkeus oli 17 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Pintaveden lämpötila oli 4.6.2023 aamulla Pielisjoella Joensuussa 17,9 °C ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 22,2 °C. Pielisjoen pintavesi oli 5,1 °C ja Pielisen 10,7 °C keskimääräistä lämpimämpää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milla Sallinen
vesitalousasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 162, vaihde p. 0295 026 000
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pielisjoki 5.6.2024. Kuva: Jon Norppa / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pielisjoki 5.6.2024. Kuva: Jon Norppa / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye