Vihreät - De Gröna

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Maria Ohisalo: Tässä ajassa meillä ei ole varaa Petteri Orpon hallitukseen

Jaa

Eduskunta käsittelee tänään vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton välikysymystä hallituksen luonto- ja ilmastopolitiikasta. Kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Maria Ohisalo kritisoi hallitusta kovin sanoin siitä, että hallitus ei ota luontokatoa eikä ilmastokriisiä vakavasti. Ohisalo korosti, että jokainen hetki, jolloin luontokato ja ilmaston kuumeneminen jatkuvat, lähestymme pisteitä, joilta ei ole enää paluuta. Ohisalo esitti puheenvuorossaan epäluottamusta hallitukselle kuultuaan ministeri Mykkäsen vastauksen välikysymykseen.

Maria Ohisalo
Maria Ohisalo

– Tässä ajassa meillä ei ole varaa hallituksiin, jotka kuvittelevat, että pienet liikkeet riittävät ja että ummistamalla silmät luontokadon ja ilmastokriisin voi kuvitella pois. Tässä ajassa meillä ei ole varaa Petteri Orpon hallitukseen, Ohisalo paalutti.

Ohisalo nosti voimakkaasti esiin sen, että hallitus on sitoutunut paperilla pysäyttämään luontokadon ja saavuttamaan hiilineutraaliuden, mutta hallituksen toiminta ei lainkaan tue näitä tavoitteita. 

Ohisalo nosti esiin pitkän listan hallituksen ilmastolle ja luonnolle haitallisia päätöksiä. Hallitus on esimerkiksi leikannut luonnonsuojelusta historiallisen paljon, lisännyt liikenteen päästöjä, vastustanut EU:n ennallistamisasetusta ja jättänyt reagoimatta romahtaneisiin hiilinieluihin. Ohisalon mukaan hallitus aikoo jättää vanhat metsät suojelematta luomalla niin korkeat satumetsäkriteerit, että yksikään suomalainen metsä ei varmasti täyttäisi niitä eikä metsiä siten tarvitsisi suojella.

– Suomalaiset ovat erittäin huolissaan siitä, mitä luonnolle ja ilmastolle tapahtuu. Nuoret pelkäävät oman tulevaisuutensa puolesta, ilmastoisovanhemmat ja aktivistimummot lapsenlapsiensa vuoksi. Ihmiset kokevat, että poliitikot ja politiikka ovat pettäneet heidät, kun se ei pysty vastaamaan aikamme suurimpiin ja polttavimpiin kysymyksiin. Ilman elinkelpoista planeettaa ei ole mitään tulevaisuutta. Talomme on tulessa ja se ei ole OK! Ja se ei tunnu hallitusta huolestuttavan, Ohisalo ihmetteli.

– Mikään ympäristötavoite ei ole hallituksen vahtivuorolla turvassa. Kaikki voidaan vesittää ja toimimattomuudelle löytyy aina syyt. Hallitus on ollut vallassa vuoden ja antanut sinä aikana eduskunnalle nolla esitystä luontokadon torjumiseksi. Sinä aikana on käynyt selväksi, että hallituksella ei ole halua esittää sellaisia keinoja, joilla planeetan tulevaisuutta uhkaaviin kriiseihin voitaisiin puuttua, Ohisalo perusteli epäluottamustaan hallitukselle.

Lue koko puhe tästä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye