Jyväskylän yliopisto

Väitös: Talouskirjanpito voidaan valjastaa kestävyysmurroksen moottoriksi

Jaa

Perinteisesti yritykset ovat keskittyneet ilmastovaikutustensa eli hiilijalanjälkensä laskentaan ja pienentämiseen. KTM Sami El Geneidy kehitti väitöstutkimuksessaan uudenlaisen työkalun yritysten luontojalanjäljen laskentaan. El Geneidy kuitenkin väittää, että hiili- ja luontojalanjäljen kirjanpito ei yksinään riitä, vaan talouskirjanpito pitää valjastaa kestävyysmurroksen moottoriksi.

KTM Sami El Geneidy kehitti väitöstutkimuksessaan uudenlaisen työkalun yritysten luontojalanjäljen laskentaan.
KTM Sami El Geneidy kehitti väitöstutkimuksessaan uudenlaisen työkalun yritysten luontojalanjäljen laskentaan.

Ilmastonmuutos ja luontokato heikentävät hyvän elämän perusedellytyksiä maapallolla. Perinteisesti näitä kahta yhteiskuntaamme uhkaavaa kriisiä on tarkasteltu omissa siiloissaan. Sami El Geneidy kehitti väitöstutkimuksessaan sekä hiili- että luontojalanjäljen laskentaa ja keinoja jalanjälkien pienentämiseksi organisaatioissa. El Geneidy kehitti aikaisempaan tutkimukseen perustuen mittarin, luontoekvivalentin, jota organisaatiot ympäri maailman voivat käyttää luontojalanjälkensä laskentaan ja vertailuun.

-Ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttäminen vaatii merkittäviä muutoksia yhteiskunnassamme. Organisaatiot, kuten yritykset, julkiset instituutiot ja yhdistykset, ovat yhteiskuntamme peruspilareita. Ilmastonmuutos ja luontokato on ratkaistava samanaikaisesti organisaatioissa, jotta voimme vahvistaa ratkaisujen synergioita ja välttää ristiriitoja, El Geneidy selventää.

Tutkimuksen mukaan hiili- ja luontojalanjälkeä tulisi kuitenkin hyödyntää laajemmin taloudellisten ohjausmekanismien suunnittelussa. El Geneidy osoittaa, että esimerkiksi ilmasto- ja luontokompensaatioita voidaan hyödyntää taloudellisen arvon asettamisessa hiili- ja luontojalanjäljelle. Organisaatioiden hiili- ja luontojalanjäljestä voi koitua merkittäviäkin taloudellisia seuraamuksia, kun niitä joudutaan hyvittämään eli kompensoimaan. Kompensaation lisäksi hiili- ja luontojalanjäljelle voidaan asettaa taloudellinen arvo erilaisten vero- ja tukijärjestelmien kautta.

-Talouskirjanpito asettaa raamit organisaation toiminnalle ja määrittelee esimerkiksi sen voiton ja tappion. Hiili- ja luontojalanjäljen yhdistäminen talouskirjanpitoon voisi avittaa noiden raamien uudelleenmäärittelyä niin, että organisaatiot toimivat kestävyysmurroksen hyväksi eikä sitä vastaan, El Geneidy lisää.

KTM Sami El Geneidyn kauppatieteiden väitöskirja ”Integrating financial, carbon and biodiversity footprint accounting in organizations” tarkastetaan 11.6.2024 klo 12 Jyväskylän yliopiston Seminarium-rakennuksen vanhassa juhlasalissa (S212). Vastaväittäjänä toimii professori Francesca Verones (Norwegian University of Science and Technology) ja kustoksena yliopistonlehtori Stefan Baumeister (Jyväskylän yliopisto).

Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

>> Tutustu Sami El Geneidyn väitöskirjaan.

>> Katso väitöstilaisuuden tarkemmat tiedot.

>> Pääset seuraamaan väitöstilaisuutta myös etäyhteyden välityksellä.

Yhteystiedot:
Sami El Geneidy
sami.s.elgeneidy@jyu.fi
p. 040 532 9892

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

KTM Sami El Geneidy kehitti väitöstutkimuksessaan uudenlaisen työkalun yritysten luontojalanjäljen laskentaan.
KTM Sami El Geneidy kehitti väitöstutkimuksessaan uudenlaisen työkalun yritysten luontojalanjäljen laskentaan.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye