SDP:n Kiljunen ja Kari: DCA-sopimus ei muuta Suomen linjaa ydinaseettomuudesta

Jaa

Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyösopimus, DCA, on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. SDP:n kansanedustajat Kimmo Kiljunen ja Mika Kari painottavat, että sopimuksen yhteydessä on korostettu myös ydinasekieltoa Suomessa. DCA-sopimusta koskevasta hallituksen esityksestä käytiin lähetekeskustelu eduskunnassa tiistaina.

Suomen Nato-jäsenyys ja puolustusyhteistyön tiivistäminen Yhdysvaltojen kanssa ovat herättäneet paljon keskustelua siitä, miten nämä muuttavat Suomen ydinaselinjauksia. Kansanedustajat Kiljunen ja Kari korostavat ulkoministeri Elina Valtosen (kok) esittelypuheenvuorossaan esiintuomaa seikkaa siitä, että ydinräjähteiden kohdalla DCA-sopimuksen periaate Suomen suvereniteetin, lainsäädännön ja kansainvälisoikeudellisten velvoitteiden kunnioittamisesta on merkityksellinen. 

– Kuten ministeri omassa puheenvuorossaan vahvasti toi esille, tämän sopimuksen puitteissa on olemassa niin sanottu ydinaserajoite. Kaikki Pohjoismaat tässä mielessä ovat ydinasevapaita alueita, ja tämä sopimus ei muuta tätä perustilannetta. Suomessa on ydinenergialaki voimassa. Tämä on nähtävä myös osana Suomen Nato-jäsenyyttä, jossa meillä on hyvin keskeisellä sijalla puolustusyhteistyö Pohjoismaiden kanssa, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen linjaa.

Suvereniteetin kunnioittamiseen sisältyy DCA-sopimuksen mukaisesti olennaisena osana velvollisuus molempien osapuolten näkemysten kuulemiseen, eli konsultaatioon. Ministeri Valtonen totesi lähetekeskustelussa eduskunnalle, että konsultaatiossa Suomen on mahdollista ilmoittaa, että lainsäädäntömme ei mahdollista ydinräjähteiden maahantuontia. Tällöin Yhdysvaltojen tulisi ministerin mukaan pidättäytyä kyseisestä toiminnasta ja toimia Suomen kannan mukaisesti.

– Voimassa oleva ydinenergialakimme kieltää ydinräjähteiden maahantuonnin samoin kuin niiden valmistamisen, hallussapidon ja räjäyttämisen Suomessa. On tärkeää, että myös ministeri Valtonen painotti tätä omassa puheenvuorossaan. DCA-sopimuksessa on sitouduttu noudattamaan Suomen suvereniteettia, lainsäädäntöä ja kansainvälisiä sopimuksia, joten ydinasekielto maassamme on tältä osin yksiselitteinen. Vaikka olemme Naton jäsenmaana viime kädessä myös Yhdysvaltain ydinasepelotteen sateenvarjon alla, DCA-sopimus ei tuo muutosta siihen, että maahamme ei saa ydinräjähteitä tuoda, puolustusvaliokunnan pitkäaikainen jäsen Mika Kari korostaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo KiljunenKansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja

Puh:050 511 3088

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:s Kvarnström och Marttila: Katastrofen i HUS kräver åtgärder från regeringens sida14.6.2024 13:56:40 EEST | Tiedote

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna i Nyland Johan Kvarnström och Helena Marttila kräver att Orpos regering vidtar åtgärder för att ordna upp situationen i HUS. Sammanslutningens stämma valde att plötsligt besluta om nedskärningar i HUS finansiering med nästan 44 miljoner euro. Genast samma dag informerades HUS förmän om ett rekryteringsförbud som varar till årets slut. Nedskärningarna äventyrar HUS förmåga att utföra sitt grundläggande uppdrag. Situationen i HUS borde enligt Kvarnström och Marttila vara ett slutligt tecken på att regeringen Orpo har pressat social - och hälsovårdssektorn så hårt att det finns en risk för att man bryter mot lag och människors hälsa äventyras.

SDP:n Kvarnström ja Marttila: HUSin katastrofi vaatii maan hallitukselta toimia14.6.2024 12:22:05 EEST | Tiedote

Uudenmaan sosialidemokraattiset kansanedustajat Johan Kvarnström ja Helena Marttila vaativat Orpon hallitukselta toimia HUSin tilanteen pelastamiseksi. Yhtymäkokous leikkasi HUSin rahoituksesta yllättäen lähes 44 miljoonaa euroa. Heti samana päivänä HUS lähetti esihenkilöille postia rekrytointikiellosta, joka kestää kuluvan vuoden loppuun. Leikkaukset vaarantavat HUSin kyvyn hoitaa perustehtäväänsä. HUSin tilanteen pitäisi Kvarnströmin ja Marttilan mielestä olla lopullinen osoitus siitä, että Orpon hallitus on ajanut sote-sektorin niin ahtaalle, että on riski, että lakia rikotaan ja ihmisten terveys vaarantuu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye