Huoltovarmuusorganisaatio

Meriliikenteen toimijat vahvistivat varautumista yhteisellä harjoituksella

Jaa

Huoltovarmuusorganisaation (HVO) Vesikuljetuspooli järjesti merenkulun toimijoille kaksipäiväisen harjoituksen Helsingissä. Itämeren alueen turvallisuustilanne on reilun kahden vuoden aikana muuttunut merkittävästi ja riski vakavaan häiriöön on kasvanut. Harjoitukset ovat osa huoltovarmuuskriittisen toimijoiden säännöllistä yhteistyötä, jolla vahvistetaan varautumista sekä tiedonvaihtoa. Harjoitukseen osallistui noin 60 edustajaa varustamoista ja muista keskeisistä merialan toimijoista sekä alan viranomaisista.

Suomen riippuvuus merikuljetuksista on kasvanut entisestään ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen vuoksi. Tullin tilastojen mukaan vuonna 2023 noin 96 prosenttia Suomen ulkomaankaupasta kulki meritse ja tuonnista lähes 98 prosenttia. Harjoituksessa konkretisoitiin, miten eri lakeja, asetuksia sekä varautumissuunnitelmia sovelletaan eri häiriö- ja poikkeustilanteissa niin koko alan kuin varustamojen osalta.   

− Poikkeusoloihin ja häiriöihin varautumista on tehty pitkäjänteisesti jo vuosikymmeniä Huoltovarmuusorganisaatiossa yhteistyössä yritysten ja viranomaisten kanssa. Harjoitus oli todella hyödyllinen ja se auttaa edelleen kehittämään varautumista merikuljetusten jatkuvuuden varmistamiseksi, toteaa Vesikuljetuspoolin puheenjohtaja Tiina Tuurnala.

Vesikuljetuspoolin tehtävänä on yhdessä alan yritysten ja viranomaisten kanssa seurata, suunnitella ja valmistella toimenpiteitä huoltovarmuuden kehittämiseksi. Pooli laatii ohjeita ja suosituksia vesiliikenteen varautumiseen.

− Hienoa, että harjoitus kiinnosti eri toimijoita näin laajasti. Harjoituksessa nousi esiin paljon konkretiaa varautumistoimien nykytilanteesta. Merkittävänä tuloksena kertyi myös arvio kehitettävistä asioista, sanoo Vesikuljetuspoolin poolisihteeri Juha Savisaari.

Harjoitustoiminta on keskeinen osa kotimaista varautumista sekä Huoltovarmuusorganisaation tehtäviä, koska sen avulla voidaan tunnistaa heikkoja ja kehittämistä vaativia kohteita. Yhteistoimintaharjoitukset edistävät lisäksi eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja parantavat valmiuksia toimia kriisitilanteessa. Teemoittain vaihtuvat harjoitukset ovat osa poolin jokavuotista toimintaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesikuljetuspoolin poolisihteeri Juha Savisaari, juha.savisaari@shipowners.fi, p. 040 5201694

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuusorganisaatio

Toimialojen kybervarautuminen hyvää perustasoa14.3.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Yritysten kybervarautuminen Suomessa on keskimäärin hyvää perustasoa, selviää tuoreesta Kansallisen kyberturvallisuuden kypsyystason selvityksestä. Tietoisuus kyberuhkista ja varautumisen merkityksestä on parantunut. Keskeisiä haasteita ovat pula kyberturvallisuuden osaajista sekä puutteet kumppaniverkoston hallinnassa. Vaihtelua varautumisen tasossa eri toimialojen välillä ja toimialojen sisällä eri yritysten välillä on runsaasti.

Report on maritime security: need for a functional market and more Finnish experts28.2.2023 10:18:20 EET | Press release

Almost 90 per cent of Finland’s exports and imports are transported by sea. Sea transport and the logistics related to it are vital to the functioning of society. The report ‘Security Capacity of Finland’s Sea Transports’, commissioned by the Maritime Transport Pool of the National Emergency Supply Organisation, estimates the current sea transport capacity sufficient for Finland’s security of supply. This estimate is based on actual traffic volumes and scenarios of emergency conditions.

Utredning om försörjningsberedskapen inom sjöfarten: en fungerande marknad och fler finländska experter behövs28.2.2023 10:09:46 EET | Tiedote

Nära 90 procent av Finlands varuexport och varuimport sker sjövägen. Sjötransporterna och den relaterade logistiken är ett livsvillkor för samhällsfunktionen. I utredningen ”Suomen merikuljetusten huoltovarmuuskapasiteetti” som Sjötransportpoolen inom Försörjningsberedskapsorganisationen har tagit fram görs en bedömning av vad som är en tillräcklig sjötransportkapacitet för Finlands försörjningsberedskap i nuläget. Bedömningen baserar sig på verkliga trafikmängder och scenarier byggda på undantagsförhållanden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye