Sinileväseuranta on alkanut rauhallisissa merkeissä (Varsinais-Suomi, Satakunta)
Kesän 2024 valtakunnallinen sinileväseuranta on jälleen alkanut. Seurantajakso kestää kesäkuun alusta syyskuun loppuun, ja sen aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä havainnointialueen järvissä ja merialueella. Lounais-Suomen alueella (Varsinais-Suomi ja Satakunta) seurannassa on 34 vakiohavaintopaikkaa, joista noin 18 sijaitsee merialueilla ja loput sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana jo seurannan alusta alkaen, eli vuodesta 1998 saakka.

Jokaisella havaintopaikalla on oma vakiohavainnoitsijansa, joka arvioi sinilevätilanteen viikottain neliportaisella asteikolla (0–3) vedessä näkyvän levän mukaan. Levähavainnot tallennetaan Järvi-Meriwiki-palveluun, mikä on Suomen järvi- ja merivesialueiden tietokanta (www.jarviwiki.fi). Tietokannasta löytää tietoa levätilanteen lisäksi myös esimerkiksi veden lämpötilasta. Varsinais-Suomen ELY-keskus tiedottaa alueensa levätilanteesta tarpeen mukaan torstaisin kesäkuun alusta syyskuun loppuun asti (www.ely-keskus.fi/levatilanne), ja Suomen Ympäristökeskus (SYKE) julkaisee joka torstai valtakunnallisen leväkatsauksen (www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Levatilannekatsaukset).
Sinilevää ei havaittu merialueilla, Littoistenjärvellä vähäisesti
Lounais-Suomen seurantapaikoilla ei ole Littoistenjärveä lukuun ottamatta havaittu sinilevää seurannan ensimmäisellä viikolla. ELY-keskukseen tuli myös yksi yleisöhavainto Yläneen Elijärveltä, mistä havaittiin alkuviikosta runsaasti sinilevää. Sinilevien sesonkiaika keskittyy tyypillisesti juhannuksen jälkeiseen kesään, mutta toukokuun helteisillä lämpötiloilla ja nopeasti lämmenneillä vesillä on voinut olla vaikutusta havaittuihin leväesiintymiin. Tarkemmat tiedot valtakunnallisen seurannan havaintopisteistä löytyvät jarviwiki.fi -palvelusta.
Varsinais-Suomen ELY-keskukseen on myös saapunut kuluvalla viikolla (23/2024) useita yhteydenottoja Saaristomerellä havaituista kelluvista leväesiintymistä. Nämä esiintyvät koostuvat pääosin kuolleesta rihmalevästä, joka on noussut pohjasta. Esiintymistä voi havaita myös rakkohaurua (rakkolevää), kuolleita vesikasveja ja kaloja.
Siitepölykausi jatkuu edelleen, ja etenkin männyn siitepölyä on havaittu runsaana. Siitepöly saattaa veden pinnalle kerääntyessään muistuttaa leväesiintymää. Koivun ja männyn siitepöly on väriltään kellertävää tai vaalean ruskeaa, ja hajoava siitepölymassa voi haista voimakkaastikin. Rannoille kasaantuessaan siitepölyt voivat muodostaa leväesiintymää muistuttavia raitoja ja kasaumia.
Sinilevästä ilmoittaminen
Vakiohavaintopaikkoja hoitavat niille määrätyt vakiohavainnoitsijat, mutta Varsinais-Suomen ELY-keskus vastaanottaa havaintoja myös muualta Lounais-Suomesta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 029 022 530. Järvi-Meriwikiin voi perustaa omia havainnointipisteitä kirjautumalla palveluun tai ottamalla käyttöön Havaintolähetti-sovelluksen (www.jarviwiki.fi/havaintolahetti). Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta voi tarkastella kansalaisten sinilevähavaintoja yli 20 vuoden ajalta. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista esiintymistä voi olla yhteydessä Varsinais-Suomen ELY-keskukseen, mikäli näytteestä toivoo mikroskopointianalyysiä. Ennen levänäytteen toimittamista tulee olla yhteydessä Varsinais-Suomen ELY-keskukseen (p. 029 022 530).
Linkkejä
- Levätilanne (ely-keskus.fi)
- Järvi-meriwiki (jarviwiki.fi)
- Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
- Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
- Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)
Lisätietoja
Harjoittelija Emilia Pohto p. 029 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä p. 029 022 879
Avainsanat
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme