Kiinteistöliitto

Kiinteistöliitto kannattaa asuntojen lyhytkestoisen vuokraamisen sääntelyä lailla

Jaa

Kiinteistöliitto kannattaa asuntojen lyhytkestoisen vuokraamisen sääntelyä lailla. Hallituksen esitys rakentamislain muutokseksi selkiinnyttäisi tilannetta ja tarjoaisi taloyhtiöille työkaluja sen arvioimiseen, milloin asunnoissa tapahtuva majoitustoiminta on sääntöjen vastaista.

Esitetty lakimuutos sallisi sen, että asunnossa vakituisesti asuva asunnonomistaja voisi vuokrata asuntoaan lyhyiksikin jaksoiksi. Muualla asuva asuntosijoittaja tai ammattimainen majoitustoimija voisi vuokrata asuntoaan vähintään neljän viikon mittaisiksi jaksoiksi. Kunnalle tulisi esityksen mukaan mahdollisuus rakentamisjärjestyksellä kieltää tätä lyhyemmiksi jaksoiksi vuokraaminen muilta kuin asunnossa kirjoilla olevilta omistajilta. Lakimuutos tulisi voimaan vuoden 2026 alussa.

”Se, että lyhytvuokrasuhteiden määrittelyssä rajaksi esitetään neljää viikkoa, on mielestäni perusteltua. Erityisen hyvää on se, että tämä määrittely tehdään lain tasolla. Lähtökohtana esityksessä on se, että lyhytvuokraus on muutoinkin sallittua, ellei sitä kunnan rakentamisjärjestyksessä ole nimenomaisesti kielletty. Pidämme myös tätä lähtökohtaa hyvänä”, sanoo Kiinteistöliiton johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen.

Kiinteistöliitto pitää hyvänä sitä, että kunnilla olisi mahdollisuus puuttua majoitustoimintaan siellä, missä sääntelylle on tarvetta. Lyhytkestoisesta vuokraustoiminnasta on aiheutunut ongelmia lähinnä suurimmissa kaupungeissa, eikä sitä sen vuoksi ole Kiinteistöliiton mielestä tarpeellista rajoittaa kaikkialla maassa.

Tähän saakka ongelmana on taloyhtiöiden kannalta ollut sen arvioiminen, käytetäänkö asuntoa käyttötarkoituksen mukaisesti vai sen vastaisesti. Asian arviointi on usein ollut vaikea, ellei lähes mahdoton tehtävä johtuen puutteellisesta lainsäädännöstä ja majoitustoimintaa käsittelevistä tulkinnanvaraisista ohjeista.

Kiinteistöliitto pitää nyt tehdyn esityksen lisäksi erittäin tärkeänä, että lyhytvuokrauksen sääntelyä jatketaan asunto-osakeyhtiölakia ja lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta uudistettaessa. Näillä uudistuksilla on parannettava taloyhtiöiden ja vuokranantajien mahdollisuutta puuttua lyhytvuokrauksesta aiheutuviin häiriöihin.

Kiinteistöliitto antoi lausuntonsa rakentamislain uudistuksesta 5.6.2024

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto

Lupaviranomainen jarruttaa tarpeettomasti maalämpöön siirtymistä pohjavesialueilla19.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote

Maalämpö on viime vuosina nostanut suosiotaan myös taloyhtiöiden lämmönlähteenä. Moni taloyhtiö on päätynyt ratkaisuun kustannussyistä, mutta maalämpö voi olla myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin paikkakunnalla tarjolla oleva kaukolämpö. Pohjavesialueilla maalämpöön siirtyminen kuitenkin käytännössä pysähtyy lupaviranomaisen tulkintaan siitä, ettei pohjavesialueille tule porata energiakaivoja ollenkaan. Suomessa sijaitsee noin 5000 pohjavesialuetta.

Toiminnantarkastaja voi korvata tilintarkastajan pienehkössä taloyhtiössä11.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote

Kevään yhtiökokouksissa on jälleen tarjolla tärkeitä tehtäviä yhteisestä omaisuudesta huolehtimiseksi. Yksi näistä on toiminnantarkastajan tehtävä, johon kannattaa tarttua ennakkoluulottomasti. Taloyhtiöön voidaan valita toiminnantarkastaja tilintarkastajan sijaan, jos yhtiössä on alle 30 osakashallinnassa olevaa tilaa, eikä vuoden 2010 kesäkuun jälkeen päivitetty yhtiöjärjestys vaadi tilintarkastajan valintaa. Toiminnantarkastaja voidaan valita taloyhtiöön myös tilintarkastajan lisäksi. Jokaisessa taloyhtiössä tulisi suorittaa vähintään toiminnantarkastus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye