Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Ikääntyneiden palvelulautakunnan käsittelyyn asumispalveluiden lakkautuksia ja muutoksia

Jaa

Ikääntyneiden palvelulautakunta päättää seitsemän yksikön tulevaisuudesta torstaina 13.6.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) asumispalveluissa ikääntyneille suunnitellaan toiminnan lakkauttamisia tai muita muutoksia useassa yksikössä. Ikääntyneiden palvelulautakunta käsittelee kokouksessaan 13.6. muutoksia seitsemän eri yksikön toiminnassa.

Syyt esitettyjen toimintamuutosten taustalla vaihtelevat yksiköittäin. Osassa yksiköistä toiminnan muutokset kytkeytyvät esimerkiksi toisen kohteen remontin tai kokonaan uuden kohteen valmistumiseen. Joidenkin yksiköiden kohdalla kyse on puolestaan henkilöstötilanteesta, rakennuksen kunnosta tai puutteista turvallisuudessa.

Tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen esittää ikääntyneiden palvelulautakunnalle seuraavien yksiköiden toiminnan lakkauttamista tai muuttamista:

  • Tennbykoti, Parainen: yhteisöllisen asumisen yksikön toimintaa esitetään lakkautettavaksi 30.9.2024 mennessä. Kohteen poistumisturvallisuus ei täytä pelastuslain vaatimuksia ja kohteessa tehdyn poistumiskokeen perusteella on todettu, että toimintaa ei voida jatkaa. Tennbykodin neljälle asukkaalle tarjotaan korvaava palvelu toisesta asumisyksiköstä. Yksikön työntekijälle tarjotaan muita tehtäviä Varhan ikääntyneiden palveluista.
  • Furubo, Nauvo: yhteisöllisen asumisen yksikön toimintaa esitetään lakkautettavaksi 31.12.2024 mennessä. Furubossa on kolme asiakaspaikkaa, mutta yksikössä ei tällä hetkellä asu ketään, eikä sinne ole tarkoitus sijoittaa uusia asiakkaita. Henkilöstöön ei kohdistu muutoksia.
  • Hintan hoivakoti, Suomusjärvi: laitospalvelun yksikön toimintaa esitetään lakkautettavaksi 31.8.2024 mennessä. Lakkauttamisesityksen taustalla on useita syitä. Yksi syy on rakennuksen kunto, joka on Varhan arvion mukaan välttävä. Lisäksi hoivakotiin on ollut vaikea saada henkilökuntaa. Asiaan vaikuttaa myös vanhuspalvelulain kirjaus, jonka mukaan pitkäaikaista laitoshoitoa ei voi ikääntyneiden asumisessa tuottaa enää 1.1.2028 alkaen. Hintan hoivakodin kahdeksalle pitkäaikaisasukkaalle tarjotaan korvaavaa paikkaa toisesta laitospalvelun tai ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköstä. Työntekijöille tarjotaan työtä Varhan muista yksiköistä ja heille järjestetään kysely heidän toivomastaan työpaikasta.
  • Suvelakoti, Kalanti: ikääntyneiden lyhytaikaishoitoa esitetään siirrettäväksi Uudenkaupungin keskusta-alueella sijaitsevaan Merituulikotiin 30.9.2024 mennessä. Lyhytaikaishoito siirtyisi Merituulikodin Tyynelä-osastolle, joka on vastikään remontoitu kattavasti. Suvelakoti on lyhytaikaishoidon yksikkö, joten siellä ei ole pitkäaikaisia asukkaita. Osalla asiakkaista matka lyhytaikaishoitoon pitenee ja osalla lyhenee. Suvelakodin henkilöstölle tarjotaan työtä uudesta Tyynelän lyhytaikaishoidon yksiköstä sekä Varhan muista yksiköistä.
  • Lamminniemikodin Teeri-ryhmäkoti, Somero: ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö Teeri-ryhmäkotia esitetään suljettavaksi ja toimintaa siirrettäväksi viereiseen Katajakotiin 30.6.2024 mennessä. Vaikeasta henkilöstötilanteesta johtuen Teeri-ryhmäkodin kahdeksan asiakasta siirrettäisiin viipymättä Katajakodin vapaana oleville asiakaspaikoille, jotta asiakkaiden hoito voidaan turvata. Katajakodissa on ollut parempi henkilöstötilanne. Teeri-ryhmäkodin henkilöstöltä tiedustellaan halukkuutta siirtyä Katajakotiin töihin.
  • Palvelutalo Tervaskanto, Somero: ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikön toimintaa esitetään lakkautettavaksi 31.12.2024 mennessä. Sekä asukkaiden että henkilöstön on tarkoitus siirtyä Tervaskannon läheisyyteen valmistuvaan uudiskohde Satumaahan. Uudiskohteen on tarkoitus valmistua siten, että tilat voidaan ottaa käyttöön lokakuussa 2024.
  • Valmankartano, Lieto: yhteisöllisen asumisen yksikköä esitetään muutettavaksi asteittain kuntouttavaksi arviointiyksiköksi. Valmankartanon alakerran nykyiset asukkaat voivat jatkaa asumistaan yhteisöllisessä asumisessa. Kuntouttavan arviointiyksikön toiminnan on tarkoitus alkaa ensin Valmankartanon yläkerrassa 1.10.2024, jonka jälkeen toiminta laajenisi hiljalleen myös alakertaan yhteisöllisen asumisen asuntojen vapautumisen myötä. Kuntouttavaan arviointiyksikköön tullaan rekrytoimaan uutta henkilökuntaa.

Ikääntyneiden palvelulautakunnan kokouksen esityslista löytyy täältä: Ikääntyneiden palvelulautakunta 13.6.2024, esityslista (Ktweb)

Osa nyt käsittelyyn tulevista muutoksista on mainittu myös toukokuussa julkaistussa luonnoksessa Varhan tulevaisuuden palveluverkkosuunnitelmasta. Löydät materiaalin tältä verkkosivulta: Yleis­tä tie­toa pal­ve­lu­ver­kos­ta (Varha.fi)

Varhan palveluverkon ja sen myötä myös ikääntyneiden palveluiden toimipisteverkon uudistamistyö jatkuu kesän aikana. Ikääntyneiden palvelulautakunnan on tämän hetken tiedon mukaan määrä käsitellä ikääntyneiden palveluiden toimipisteverkkoa elokuussa.

Ajantasainen tieto palveluverkkouudistuksen tilanteesta päivittyy Varhan verkkosivustolle: varha.fi/pal­ve­lu­verk­ko

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye