Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kymsoten työsuojelupäällikölle sakkoja ilmoittamattomista hätätöistä

Jaa

Kuntayhtymän työsuojelupäällikkö tuomittiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa maksamaan sakkoja työaikarikkomuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, kun tämä ei ollut tehnyt lain vaatimia ilmoituksia hyvinvointialueen teettämistä hätätöistä terveydenhuollon lakkojen aikaan vuonna 2022.

Tapaus liittyy kevään, kesän ja alkusyksyn 2022 voimassa olleisiin terveydenhuollon työtaisteluihin, jolloin osa sairaanhoitopiireistä määräsi hoitajia suojelutyön lisäksi hätätöihin. Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue totesi tuolloin suurimman osan hätätöistä eri alueilla hätätyösäännöksen vastaiseksi. Nyt kyseessä olevassa tapauksessa ei kuitenkaan ollut kyse varsinaisista hätätöiden lainvastaisuuksista vaan siitä, että työsuojelupäällikkö ei ollut ilmoittanut viivytyksettä teetettyjä hätätöitä valvovalle viranomaiselle. 

Lain mukaan työnantajan on viivytyksettä tehtävä työsuojeluviranomaiselle kirjallinen ilmoitus hätätyön syystä, laajuudesta ja todennäköisestä kestosta. Kyseisellä työpaikalla tämä tehtävä oli määrätty työsuojelupäällikölle. Työsuojelupäällikkö kiisti syyllistyneensä rikkomukseen, koska katsoi, ettei hän tiennyt ilmoittamisen kuuluvan hänen tehtäviinsä. Kulloinkin vastuussa olleet lääkärit olivat antaneet varsinaiset hätätyömääräykset, ja he olivat ohjeistuksen mukaisesti toimittaneet ne tiedoksi työsuojelupäällikölle. 

Työsuojelujuristi Aki Eriksson Lounais-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että erilaiset laissa säädetyt ilmoitusvelvollisuudet ovat tärkeä osa lakien noudattamisen valvontaa ja työntekijöiden oikeusturvaa: ”Hätätyötilanteissakin puututaan merkittävästi työntekijöiden oikeuksiin, ja jos viranomainen ei pääse oikea-aikaisesti puuttumaan lain vastaisesti teetettyyn hätätyöhön, saattaa lainvastainen tila toistua tai jatkua. Tässäkin tapauksessa olisimme puuttuneet asiaan jo ensimmäisen tapauksen jälkeen. Nyt hätätöitä teetettiin 28 kertaa ja arvio tehtiin vasta jälkikäteen.”    

Kymenlaakson käräjäoikeuden tuomio 7.6.2024, R 24/125112. Ei lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vichtis vatten ansöker om miljötillstånd för ett nytt reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse i södra Nummela – vattnen skulle ledas till Sjundeå å20.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Vichtis vattens miljötillståndansökan för ett reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse är under behandling hos regionförvaltningsverket. Ansökan kan läsas i Databasen över vatten- och miljötillstånd ylupa.avi.fi. Åsikter om ansökan kan lämnas till regionförvaltningsverket senast 29.7.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye