Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi työnantajalle sakkoja

Jaa

Pohjanmaan käräjäoikeus on 27.5.2024 tuominnut mustasaarelaisen yhtiön 2.500 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja tuomittiin 20 päiväsakkoon ja yhtiön tapaturman aikainen työnjohtaja 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Oikeudessa käsiteltävänä olleet puutteet työnantajan toiminnassa tulivat ilmi, kun työsuojeluviranomainen tutki työtapaturmaa, joka sattui yhtiön tiloissa Mustasaaressa heinäkuussa 2020. Työntekijä oli tapaturman sattumiseen johtaneessa tilanteessa ollut hiomassa työkappaletta kärkisorvilla tarkoituksenaan valmistaa työkalu, jota hän tarvitsi varsinaisen työtehtävänsä suorittamiseen. Hänen varsinainen työtehtävänsä oli hitsaamista. Hiontatilanteessa hiomapaperi kulki pyörivän työkappaleen takaa, ja työntekijä piti hiomapaperin molemmista päistä käsillään kiinni. Hiomapaperi tarttui työkappaleeseen kiinni, pyöri työkappaleen ympärille ja veti työntekijän käden mukanaan.

Työtapaturman selvityksessä kävi ilmi, että työnantajan toiminnassa oli puutteita mm. vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa, työntekijöiden opetuksessa ja ohjauksessa, kärkisorvin käyttöohjeiden hankinnassa ja ajan tasalla pitämisessä sekä työolosuhteiden ja työtapojen jatkuvassa valvonnassa. Asiassa kävi myös ilmi, että työtapa, jota vahingoittunut työntekijä käytti – kärkisorvilla hiotaan siten, että hiomapaperista pidetään käsillä kiinni – oli työpaikalla yleinen, ja että työnjohtaja sen enempää kuin toimitusjohtajakaan eivät olleet tietoisia siitä, että em. työtapa on vaarallisuutensa vuoksi kielletty. Kyseistä työtapaa ei siis tästä syystä ollut työpaikalla kielletty eikä opetusta ja ohjausta työtavan vaarallisuudesta tai turvallisesta työtavasta ollut annettu. Myös työnjohtovastuun delegointi oli laiminlyöty, koska sekä työnjohtaja että toimitusjohtaja olivat tapaturman aikaan lomalla eikä sijaista ollut nimetty.

Myös käräjäoikeus katsoi, että yhtiön toiminnassa oli em. puutteet. Käräjäoikeuden mukaan asiassa ei tullut ilmi, että vastaajat olisivat toimineet tahallisesti, vaan heidän laiminlyöntejään oli pidettävä huolimattomuudesta tehtyinä. Käräjäoikeus totesi kuitenkin, että työturvallisuusmääräysten laiminlyöntejä ei voinut pitää vähäisinä. Yhteisösakon arvioinnissa käräjäoikeus otti huomioon, että puutteet olivat olleet olemassa jo pidemmän aikaa (useita vuosia). Toisaalta käräjäoikeus otti yhteisösakon arvioinnissa myös huomioon, että puutteet olivat olleet olemassa pitkän aikaa jo ennen vastaajien vastuuasemiinsa päätymistä, että puutteet oli tapaturman jälkeen korjattu ja että yhtiön taloudellinen tilanne on nykyisin huono.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että sorvilla hiominen siten, että hiomapaperia pidetään käsissä, on hyvin vaarallista ja siksi kiellettyä. Vastaavanlainen työtapa on aiemmin johtanut hyvin vakaviin vammoihin ja jopa kuolemaan. Työnantaja vastaa siitä, että työntekijöille annetaan opetusta kyseisen työtavan kiellosta ja että työntekijöille ohjataan oikeat ja turvalliset työmenetelmät, eikä työnantajan vastuun täyttämiseksi riitä, että työnantaja luottaa työntekijöiden koulutukseen tai aiempaan kokemukseen.

Pohjanmaan käräjäoikeuden asia nro R 22/740. Tuomio on lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sini Hernesaho, puh. 0295 018 644 etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Åtgärder för aktiv utveckling av tjänsterna betonades vid Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finlands styrnings- och utvärderingsbesök13.6.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland genomförde styrnings- och utvärderingsbesök i alla sina fem välfärdsområden i maj 2024. Under besöken diskuterades tillgången till och utvecklingen av rådgivnings-, skol- och studerandehälsovårdstjänster, tillgängliga personalresurser samt pågående åtgärder för att säkerställa jämlik tillgång till tjänsterna i välfärdsområdet.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ohjaus- ja arviointikäynneissä korostuivat palvelujen aktiivisen kehittämisen toimenpiteet13.6.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toteutti toukokuussa 2024 kullekin toimialueensa viidelle hyvinvointialueelle ohjaus- ja arviointikäynnin. Käynneillä keskusteltiin neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluiden saatavuudesta ja kehittämistoimenpiteistä, henkilöstön riittävyydestä sekä hyvinvointialueella käynnissä olevista toimenpiteistä palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye