Pohjois-Savon ELY-keskus

Ilmastotiekartan seurantatiedot julki –Pohjois-Savon ilmastopäästöt laskeneet yli kolmanneksella vuodesta 2007

Jaa

Pohjois-Savon ilmastotiekartan seurantatiedot osoittavat, että Pohjois-Savon ilmastopäästöt ovat edelleen laskussa. Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet vuosina 2007–2022 yli kolmanneksella (37 %) ja samoin ovat tehneet myös asukaskohtaiset päästöt (35 %). Vuonna 2021 valmistuneen Pohjois-Savon ilmastotiekartan seurantatiedot on koottu nyt kolmannen kerran.

Kuvituskuva. Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt 2007-2022 ja tavoitteen mukainen päästövähennystarve 2019-2035.
Kuvassa Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt 2007-2022 ja tavoitteen mukainen päästövähennystarve 2019-2035. Tietojen lähde: HINKU-laskenta, Suomen ympäristökeskus Syke 2024, paastot.hiilineutraalisuomi.fi.

Pohjois-Savon suurimpia päästösektoreita olivat vuonna 2022 maatalous (33 %), tieliikenne (24%) ja lämmitys (18 %). Asukaskohtaiset päästöt ovat laskeneet 35 % vuodesta 2007, ollen keskimäärin 7 t CO2e vuonna 2022. Kansallinen keskiarvo oli 5,5 t CO2e.

Etenkin fossiilisten polttoaineiden käytön vähentyminen näkyy  ilmastopäästöissä. Esimerkiksi kaukolämmityksen päästöt Pohjois-Savossa ovat laskeneet 60 % ja sähkölämmityksen päästöt 70 % vuosina 2007–2022. Energiasektorin myönteiseen päästökehitykseen on vaikuttanut myös energiatehokkuuden parantuminen tuotannossa, jakelussa ja käytössä. 

– Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi sekä hyötykäyttö on oltava tavoitteena jo lähitulevaisuudessa. Itä-Suomessa teollisuuden bioperäisen hiilidioksidin talteenotossa on mieletön potentiaali. Edelläkävijyyttä tarvitaan ja tarvitsemme myös hiilidioksidin kysyntää alueelle, esimerkiksi vedyn tai synteettisten polttoaineiden tuotannon muodossa, tulevaisuuden näkymiä avaa Savon Voima Oyj:n toimitusjohtaja Juha Räsänen.
 

Maatalouden ja liikenteen päästöt junnaavat paikallaan 

Alueen suurimpien päästölähteiden, maatalouden ja tieliikenteen päästöt ovat osoittautuneet hankaliksi vähentää. Vaikka maataloudessa on onnistuttu tehostamaan tuotantoa viimeisten vuosikymmenten aikana, se ei näy päästöjen laskuna. Tilanne kuvaa kehitystä myös valtakunnallisesti.  Maatalouden päästövähennyksiin keinoja etsitään muun muassa maanmuokkausmenetelmiä ja kasvilajivalintoja hyödyntämällä sekä lannankäsittelymenetelmiä kehittämällä.  

Liikenteen sähköistyminen jatkuu voimakkaasti, mutta tämä ei vielä näy merkittävänä laskuna sektorin päästöissä. Vuonna 2022 tieliikenteen päästöt vähenivät 3 %. Täyssähköautojen osuus uusista autoista ja julkisten latauspisteiden määrä ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina. Liikennesuorite on kuitenkin pysynyt korkealla ja maakunnan kulkutapajakaumassa henkilöautoilun osuus (56 %) on jämähtänyt paikalleen. Joukkoliikenteen osuutta on ollut vaikeaa kasvattaa (7 %), mutta positiivista on, että kävelyn osuus (14 %) on hieman noussut.  

– Jotta hiilineutraalisuustavoite voidaan saavuttaa, tulee päästövähennystyötä jatkaa tarmokkaasti unohtamatta hiilinielujen vahvistamista. Katsetta tulisi kohdistaa tavoitevuoteen 2035 ja siihen, missä kunnossa Pohjois-Savon hiilinielut ja varastot ovat tuolloin ja sen jälkeen. Pohjois-Savossa tehdään hyvää työtä hiilinielujen vahvistamiseksi ja turvemaiden ennallistamiseksi. Tämä työ tulee varmasti näkymään tulevaisuudessa myös alueen hiilitaseessa, tuumaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtava ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen. Pohjois-Savon hiilinielut ja hiilivarastojen koko on laskettu viimeksi vuonna 2020 ja tiedot tullaan päivittämään tämän vuoden lopulla. 

Maakunnallinen Pohjois-Savon sopeutumissuunnitelma tuloillaan 

Koska ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät yhä voimakkaammin maakunnassa hillintätoimenpiteistä huolimatta, tullaan alueelle laatimaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma. Suunnitelman valmistelua koordinoidaan syksystä alkaen Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hankkeessa. Suunnitelman laadintaan kutsutaan mukaan laajasti alueen toimijoita. 

Pohjois-Savon ilmastotiekartan päätavoitteena on, että maakunta on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteeseen pääsemiseksi kasvihuonekaasupäästöjä tulee vähentää vuoteen 2035 mennessä vähintään 80 % vuoden 2007 tasosta, ja loput päästöt sitoa tai kompensoida kestävästi. 

Kasvihuonekaasupäästötiedot perustuvat Suomen ympäristökeskuksen HINKU-laskentaan, joka ei sisällä päästöhyvityksiä, päästökauppaan kuuluvien teollisuuslaitosten polttoaineiden käyttöä, teollisuuden sähkönkulutusta, teollisuuden jätteiden käsittelyn päästöjä eikä kuorma-, paketti- ja linja-autojen läpiajoliikennettä. 
 
Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hanke on Pohjois-Savon ilmastotyön koordinointihanke ajalle 1.3.2024-31.12.2026. Hanketta koordinoi Pohjois-Savon ELY-keskus. Hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Pohjois-Savon liiton kehittämisrahastosta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava ilmastoasiantuntijaTapio Kettunen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 710, tapio.kettunen@ely-keskus.fi

Ilmastoasiantuntija, Anna Peltosaari, Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti -hanke, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 253, anna.peltosaari@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.6.202427.6.2024 15:33:35 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,28. Taso on 3 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta lopetettiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Pinnan aleneminen on ollut silti huomattavan nopeaa. Kesäkuun alusta 40 cm. Iisalmen reitillä on saavutettu kesäkorkeudet ja juoksutukset on pienennetty pintojen säilyttämiseksi hyvällä kesäkorkeudella. Sama koskee myös Pohjois-Savon muita säännösteltyjä vesistöjä - Nilsiän reittiä ja Vuotjärveä. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 35 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,80. Pinta on laskenut kevään tulvahuipusta 17 cm. Saimaalla lisäjuoksutus on käynnissä, mutta on ilmoitettu loppuvan viikonlopun jälkeen. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä eteläinen Suontee -Paasivesi nousi poikkeuksellisen korkealle ja on edelleen ajankohdan keskiarvon yläpuolella samoin kuin reitin alaosan ke

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye