Peltovalvonnat käynnistyvät Pohjois-Savossa
Pohjois-Savossa maatiloilla tehtävät peltotukien valvonnat on käynnistyneet. Peltovalvontojen ohella tukiehtojen noudattamista seurataan satelliittipohjaisella järjestelmällä jo toista kertaa. Peltovalvontaa tullaan tekemään 2 %:lle tiloista eli noin 60 tilalle. Peltotukien haku päättyi 18.6. ja kevään aikana järjestetyt viljelijäkoulutukset keräsivät satoja osallistujia Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savossa pinta-alaperusteisia tukia on vuonna 2024 haettu noin 2950 tilalle ja siten Pohjois-Savossa peltovalvonnassa tarkastettaviksi valikoituu tänä kesänä noin 60 tilaa. Ruokavirasto valitsee valvottavat maatilat sekä satunnaisotannalla että painotetulla otannalla, esimerkiksi tiettyjen viljelykasvien tai kasvustojen ilmoittamisen perusteella. Tarkastuskäynnillä tarkastetaan entiseen tapaan muun muassa kaikkien tukihakemuksella olevien peltolohkojen digitoinnin oikeellisuus, lohkolla ilmoitettu kasvi ja lohkon kasvuston laatu. Peltotukien valvonnat aloitetaan Pohjois-Savossa juhannuksen jälkeen ja maatiloilla tehtävät peltotukien valvonnat jatkuvat marraskuuhun saakka.
Tukiehtojen noudattamista on seurattu satelliittipohjaisella järjestelmällä vuoden 2023 alusta lähtien. Tukiehtojen noudattamista seurataan kaikilla maatiloilla satelliittien tuottamasta ilmakuva-aineistosta, josta kasvuston kehittymistä ja viljelytoimenpiteitä seurataan koko kasvukauden ajan. Tarkasteltavia asioita ilmoitettujen lohkojen osalta ovat muun muassa, että lohko on maatalousmaata, sitä käytetään maataloustoimintaan ja että kasvipeitteisyystieto on syysilmoituksella ilmoitetun mukainen.
– Satelliittiseurannalla valvottavien asioiden määrä lisääntyy kuluvan kasvukauden aikana ja Vipu-mobiilin käyttö kannattaa ottaa haltuun viimeistään nyt, esimerkiksi ottamalla Vipu-mobiilissa vapaakuvia korjatuista suojavyöhykenurmilohkoista tai niitetyistä kesanto- ja luonnonhoitonurmilohkoista. Näitä vapaakuvia voi myöhemmin hyödyntääkin, jos kyseisiltä lohkoilta sattuu tulemaan sadonkorjuu- tai niittovaatimukseen liittyvä selvityspyyntö, vinkkaa maataloussihteeri Niina Lohva Luoteis-Savon maaseutupalveluilta.
Peltovalvontaan kuuluu myös asiakirjojen tarkastusta. Kesän tilakäynnillä tarkastetaan muun muassa lohkokohtaisen kirjanpidon aloittaminen ja kasvinsuojeluaineiden käyttöön liittyvät todistukset. Pääosin viljelymuistiinpanot ja muut asiakirjat tarkastetaan myöhemmin talviaikaisen asiakirjavalvonnan yhteydessä. Peltovalvonnat ovat osa maataloustukien myöntämiseen ja maksamiseen liittyvää prosessia, jolla varmistetaan haettavien maataloustukien kohdistuminen oikein perustein maatiloille. Tukien maksun yleisenä ehtona on, että määrätyt valvonnat tehdään EU:n taholta annettujen määräaikojen puitteissa.
Viljelijät voivat muuttaa tai perua peltotukihakemuksia 2.10.2024 asti
Peltotukihakemuksia voi muuttaa tai perua 2.10.2024 asti. Hakemustietojen pitäminen ajan tasalla muutosvaiheen aikana on tärkeää. Mikäli maatila valikoituu paikalla tehtävään valvontaan, hakemusta ei voi enää muuttaa sen jälkeen, kun viljelijälle ilmoitetaan valvonnasta. Valvonta tehdään niiden tietojen perusteella, mitkä ovat peltotukihakemuksella ilmoitusajankohtana ja tukiehtojen noudattamatta jättämisestä voi aiheutua seuraamuksia, mikäli hakemustiedot poikkeavat todellisesta tilanteesta tai ilmoitettuja toimenpiteitä ei ole tehty pelloilla.
Kevään ja alkukesän aikana tehdyissä peltolohkorekisterin pinta-alaristiintarkastuksissa on tullut ilmi, että tukihakemukselle ilmoitettuja keskeneräisiä, ei vielä viljelykelpoisia peltoraivioita on maakunnassa paljon.
– Kaikki vuoden 2022 jälkeen muusta käytöstä maatalousmaaksi otettu ala tulee säilyttää pysyvästi nurmikasvustolla. Tämän ehdollisuuden nurmikasvivaatimuksen vuoksi tukihakemukselle ilmoitettuja peltoraivioita on ollut paljon, mainitsee Pohjois-Savon ELY-keskuksen tarkastaja Leeni Toropainen.
Pellonraivaus on toimenpide maataloudessa, jossa metsää tai muuta kasvillisuutta poistetaan pellolta, jotta se voidaan ottaa viljelykäyttöön.
– Kun ilmoittaa peltoraivion tukihakemukselle tulee huomioida, että alan tulee olla viljelykelpoista maatalousmaata. Viljelykelpoisuudella tarkoitetaan sitä, että lohkon maapohja on viljeltävissä tavanomaisin konein ja menetelmin ja että lohkolla pysytään tuottamaan satoa. Peruskunnostustoimenpiteet tulee olla tehty, vinkkaa Toropainen.
Kevään viljelijäkoulutukset keräsivät satoja osallistujia Pohjois-Savossa
Kuntien yhteistoiminta-alueet ja Pohjois-Savon ELY-keskus kouluttivat keväällä viljelijöitä. Tukikoulutuksissa käytiin läpi monipuolisesti viljelijätukien hakua, tukiehtoja ja tukien haun yleisiä edellytyksiä. Lisäksi koulutuksissa käsiteltiin ehdollisuuden vaatimuksia, valvontaa, satelliittiseurantaa sekä vuoden 2024 tukihakuun tulleita muutoksia ja uusia asioita.
Uutena toimintamallina tämän vuoden koulutuksissa oli Itä-Suomen alueella tehty yhteistyö osassa koulutuksista. Yhteistyö eri maakuntien välillä toimi hyvin ja se laajensi viljelijöiden kouluttautumismahdollisuuksia.
Pohjois-Savon viljelijätukikoulutusmateriaalit löydät maaseutu.fi/Pohjois-Savo-sivuston ”koulutusmateriaali viljelijöille” -kohdasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni Markkanen,TarkastajaPohjois-Savon ELY-keskus
Puh:+358 295 016 605anni.markkanen@ely-keskus.fiLeeni ToropainenTarkastajaPohjois-Savon ELY-keskus
Puh:+358 295 020 016leeni.toropainen@ely-keskus.fiNiina LohvaMaataloussihteeriLuoteis-Savon maaseutupalvelut
Puh:+358 40 527 2191niina.lohva@kiuruvesi.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 24.4.202524.4.2025 14:53:04 EEST | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,35. Taso on 30 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään aikana Kallaveden pinta on nousut saman 30 cm. Ajankohtaan nähden siis ollaan korkealla, mutta kevään tulvahuippu on myös saavutettu. Ilman runsaita sateita vedenpinta ei enää juurikaan nouse. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja toistaiseksi juoksutustarvetta ei ole näköpiirissä. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Kiuruvedessä havaittiin ennätysaikainen ja ennätysmatala, +33 cm kesän keskikorkeudesta, tulvahuippu. Runnin pato on kuitenkin ollut kahtena jaksona täysin auki. Poroveden ja Onkiveden pinnat ovat pysyneet koko kevään ilman tulvimista. Molempien korkeimmat arvot ovat toistaiseksi 1 cm kesän säännöstelyrajan yläpuolella. Padot eivät ole olleet täysin auki. Herkästi reagoiva säännöstelemätön Sonkajärvi oli ennätyksellisen aikaisessa huipussa heti huhtikuun alussa ja nyt pääsiäisen
Pohjois-Savossa maaliskuussa 14 046 työtöntä työnhakijaa24.4.2025 08:03:08 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa oli maaliskuun lopussa 14 046 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 206 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten (9,4 %). Näistä lomautettuja oli 1 698, mikä on 583 lomautettua vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (-25,6 %).
LUMO-ohjelmassa tunnistettiin Pohjois-Savon luonnon monimuotoisuuskeskittymät16.4.2025 09:15:19 EEST | Tiedote
Pohjois-Savon LUMO-ohjelmatyössä on koottu yhteen tietoa maakunnan arvokkaasta luonnosta ja tunnistettu Pohjois-Savon merkittävimmät luonnon monimuotoisuuskeskittymät laji- ja luontotyyppitietoon perustuen. Pohjois-Savossa LUMO-ohjelmaa laaditaan osana luontokatoa torjuvaa Priodiversity LIFE -hanketta.
Uusi liikenneturvallisuussuunnitelma valmistui: Keski-Savossa panostetaan turvalliseen liikkumiseen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun15.4.2025 12:26:27 EEST | Tiedote
Keski-Savon kuntien liikenneturvallisuussuunnitelma laadittiin Joroisten, Leppävirran, Pieksämäen ja Varkauden sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksen toimeksiannosta. Yhteisenä tavoitteena on vähentää seudulla tapahtuvien liikenneonnettomuuksien määrää ja luoda turvallinen liikenneympäristö kaikille.
Tulevaisuutta luodaan tai heikennetään yhdessä11.4.2025 12:31:40 EEST | Tiedote
Lapset ja nuoret kokevat voivansa vaikuttaa tulevaisuuteen – Tekoälytaiteilija Antti Karppinen loi lasten ja nuorten visioista tulevaisuuskuvan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme