Kesähelteillä moni kärsii kuumuudesta työpaikalla
Kuumassa työskentely voi heikentää työviihtyvyyttä ja lisätä tapaturmien riskiä. Keholla kestää yleensä noin viikon sopeutua lämpöön, joten ensimmäiset hellepäivät ovat elimistölle haastavimmat.
Työnantajan on rajoitettava työntekijöiden altistumista kuumuudelle, vaikka töissä ei ole määriteltyä hellerajaa. Työnantajan on varmistettava, että työympäristön lämpötila, kosteus, ilmavirtaus ja säteilevät pinnat eivät aiheuta vaaraa työntekijöiden terveydelle sekä turvallisuudelle. Työturvallisuuslain mukaan työnantajan tulee minimoida lämpöolosuhteista aiheutuvat haitat. Kun lämpötila ylittää 28 astetta, kuumatyön katsotaan alkavan. Työnantajan on pyrittävä pitämään lämpötila alle 28 asteessa teknisin keinoin, kuten eristämällä lämpölähteet tai tehostamalla ilmanvaihtoa.
Jos lämpötila ylittää 28 °C, työskentelyjaksojen pituutta tulee rajoittaa. Kevyissä ja keskiraskaissa töissä voi työskennellä 50 minuuttia tunnissa 28–33 °C lämpötilassa ja yli 33 °C lämpötilassa 45 minuuttia tunnissa. Työntekijöiden tulee saada pitää taukoja viileämmässä tilassa.
Raskaissa töissä tai erittäin korkeissa lämpötiloissa on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin, kuten käyttämään suojavarustusta ja tauottamaan työtä usein. Ensisijaisia keinoja lämpökuormituksen vähentämisessä ovat tekniset ratkaisut, kuten lämpölähteiden eristäminen ja ilmanvaihdon parantaminen.
Ohjeita kuumuudelta suojautumiseen:
- Jos työpaikkasi lämpöolot poikkeavat suosituksista, ilmoita asiasta työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle. Mikäli työnantaja ei pysty teknisin keinoin vähentämään lämpökuormitusta, on työtä tauotettava säännöllisesti.
- Voit itse vähentää lämpörasitusta pukeutumalla kevyeen ja väljään vaatetuksen, joka sopii työhön, sekä juomalla riittävästi nestettä useita kertoja tunnissa. Fyysisessä työssä suositellaan juomaan vettä tai laimeaa mehua 1–2 dl kerrallaan 3–4 kertaa tunnissa. Riittämätön nesteytys voi johtaa elimistön kuivumiseen tai pahimmassa tapauksessa lämpöhalvaukseen. Tauot kannattaa pitää viileässä tai varjoisessa tilassa, jos on mahdollista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Työsuojeluviranomaisten valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 016 620.
Linkit
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme