Nimet ja kestävyys: Nimistöntutkijat kokoontuvat Helsinkiin pohtimaan ajankohtaisia aiheita
Ihmisen suhde ympäristöönsä nimien kuvaamana, paikannimet osana kestävää kaupunkia, kaupalliset nimet osana kestävää taloutta ja identiteetin ilmaiseminen henkilönnimien avulla – muiden muassa näitä aiheita pohditaan elokuussa nimistötutkijoiden kongressissa Helsingin yliopistossa.

Miksi Helsingissä on lukuisia Stadi-alkuisia nimiä, kuten Stadin Panimo? Ja mistä syystä Helsingissä ja Turussa moni ravintola on saanut ruotsinkielisen nimen, vaikkapa Grön ja Smör? Saamenkielisiä nimiä näkyy annettavan tuotteille ja yrityksille yhä useammin. Niiden kirjoitusasuissa on kuitenkin saatettu oikaista ja jättää erikoismerkit pois, kuten nimistä Anar ja Paihalas Brewery.
Näillä kaupallisilla nimillä halutaan muistuttaa aitoudesta, alkuperäisyydestä ja paikallisuudesta. Nimet herättävät mielikuvia jostakin, joka on aina ollut ja kuuluu paikalleen.
Samoja mielikuvia käytetään markkinoinnissa yhä tietoisemmin, myös osana kestävyydestä viestimistä, niin Suomessa kuin muuallakin. Professori Helen Kelly-Holmes (Limerickin yliopisto) selvittää sitä, millä tavoin iirinkielisiä nimiä Irlannissa käytetään rakentamaan tuotteen brändiä sekä osoittamaan tuotteen paikallisuutta ja kulttuurista kestävyyttä. Ovatko nimet riittävän ”oikeita” vai onko niissä oikaistu, kuten saamelaisnimissä? Millaista kestävyyttä ja kunnioitusta tällaiset nimivalinnat viestivät?
Nimiä Vuosaaresta Ruotsin ja Suomen kansallispuistoihin
Suomen kielen professori Terhi Ainiala Helsingin yliopistosta puhuu siitä, miten asukkaat Vuosaaressa kokevat kaupunginosan nopean muuttumisen ja millä tavoin tämä muutos ilmenee epävirallisessa paikannimistössä. Aiempina vuosikymmeninä Vuosaaresta tunnettiin Mogadishu Avenue -nimen saanut alue, mutta nykyisin monet pitävät nimeä sopimattomana. Kaupunginosan uusin asuinalue Aurinkolahti kanavineen ja uimarantoineen on puolestaan saanut joidenkin suussa nimen Suomen Ibiza. Tutkimus on osa Voiman paikka -hanketta.
Nimillä on keskeinen rooli myös kansallispuistoissa. Opastaulujen ja -kylttien nimet voivat ilmentää alueen historiaa ja lisäksi ohjata kävijöitä kestävyyteen ymmärryksessään ja toiminnassaan. Nimissä voivat esimerkiksi näkyä alueella puhutut monet kielet ja sen myötä myös eri yhteisöt. Yliopistonlehtori Väinö Syrjälä (Södertörnin yliopisto) tarkastelee kutsuesitelmässään kansallispuistojen nimiä Suomessa ja Ruotsissa.
Voiko nimistöntutkimuksella edistää yhdenvertaisuutta?
Koska nimistöntutkimus kiinnostaa kansalaisia ja saa usein mediahuomiota, on tutkimuksen avulla mahdollista tuoda esiin monikulttuurista yhteiskuntaa ja pyrkimyksiä yhdenvertaisuuteen. Esimerkiksi paikannimistön rooli asukkaiden paikkasuhteen ja identifioitumisen rakentamisessa on mittava. Tästä syystä kongressissa kysytään myös, mitä nimistöntutkijat itse voivat tehdä vahvistaakseen tieteenalansa vaikuttavuutta osana kestävää yhteiskuntaa.
Kutsupuhuja Jane Pilcher (University of West of England, Bristol) käsittelee ihmisen oikeutta omaan nimeen nostamalla esiin vierasperäiset opiskelijoiden nimet ja nimien toistuvan väärin ääntämisen. Hän pohtiikin, mitä yliopistot voivat tehdä, jotta vaihtelevien nimikäytäntöjen myötä säilytetään arvostavuus ja yhdenvertaisuus.
Kongressiin osallistuu noin 300 tutkijaa kaikilta mantereilta, ja esitelmiä pidetään noin 200. Esitelmissä tarkastellaan nimiä lukuisissa kielissä ja kulttuureissa, kuten saamen kielissä, virossa, ukrainassa ja japanissa. Huomion kohteina ovat paitsi henkilön- ja paikannimet myös internetin nimet, tuotteiden ja yritysten nimet sekä monet muut. Nimistökongressin perinteen mukaisesti esitelmiä pidetään englannin lisäksi saksaksi ja ranskaksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiTerhi AinialaProfessoriHelsingin yliopisto
Puh:050 3185251Terhi.Ainiala@helsinki.fiPia PurraViestintäpäällikköHelsingin yliopisto
Puh:02941 24205Pia.Purra@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta menestyi erinomaisesti vuonna 202431.3.2025 09:10:33 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan tuotto oli yli 18 prosenttia ja sijoitusvarallisuus kasvoi 122 miljoonaa euroa. Sijoitusraportti 2024 on julkaistu.
Rahapelilainsäädäntö: asiantuntijoita medialle27.3.2025 13:27:49 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on julkaissut tutkimuksen perustuvan politiikkasuosituksen rahapelilainsäädännöstä. Tutkimustieto osoittaa selvästi, että rahapelien markkinointia on säädeltävä huomattavasti uutta lakiehdotusta tiukemmin haittojen ehkäisemiseksi.
J. V. Snellman -palkinto ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkolalle26.3.2025 17:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on myöntänyt J. V. Snellman -palkinnon professori Maijaliisa Erkkolalle tunnustuksena ansiokkaasta tieteellisen tiedon välittämisestä. Erkkola on puolustanut ja popularisoinut ravitsemukseen liittyvää tutkimustietoa rohkeasti ja pitkäjänteisesti.
Helsingin yliopisto oli jälleen hakijoiden ykköstoive yhteishaussa26.3.2025 11:09:31 EET | Tiedote
Hakijoita kandi- ja maisteriohjelmiin oli yli 35 000. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto sekä ensisijaisten hakijoiden määrän että hakijoiden kokonaismäärän perusteella. Tutut alat – oikeustiede, lääketiede ja psykologia – olivat jälleen Helsingin yliopiston suosituimpia hakukohteita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme