Pienvesien eliöstö toipunee – hitaasti
Eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata sijaitsevien turvetuotannosta poistuneiden alueiden ennallistamisen ympäristövaikutuksia arvioidaan tulevien kahden vuoden ajan. Pitkäaikaisia vaikutuksia alueiden alapuolisen vesistön ekologiseen tilaan tarkastellaan veden laadun, vesistön päällyslevien, vesimikrobien ja pohjaeläimistön seurannalla. Toimittajat voivat osallistua ennallistetuille turvetuotantoalueille tehtäville maastoretkille Iissä ja Oulussa 29.8. ja Sievissä 11.9.

Ennallistamisen vaikutuksia selvitetään Suomen ympäristökeskuksen (Syke) vetämässä turvetuotantoalueiden tutkimushankkeessa, jossa arvioidaan eri vuosina ennallistettujen tai vetettyjen turvetuotantoalueiden ympäristövaikutuksia. Tulokset auttavat arvioimaan toimenpiteiden pitkäaikaisvaikutuksia.
Oulun yliopiston tutkimus keskittyy entisten turvesoiden alapuolisten pienvesien bakteereihin ja pohjaeläimiin, joista muodostuu ravintoketjujen alimmat portaat. Ne ovat edellytys myös esimerkiksi kalakantojen palautumiselle.
Suomessa massiivisten ojitusten ennallistamisen vaikutuksista on seurantatietoa, mutta aiempaa tutkimusta nimenomaan turvetuotannosta poistuvien soiden alapuolisten vesistöjen biodiversiteetin palautumisesta ei juurikaan ole.
”Jos ekosysteemi on laajoilta alueilta kuivatettu ja tuhottu, mistä ja miten eliöt tulevat sinne takaisin? Ei ole varmuutta, milloin ne palautuvat tai palautuvatko lainkaan”, toteaa Oulun yliopiston professori Timo Muotka. ”EU:n uudet ennallistamistavoitteet kuitenkin pakottavat etsimään menetelmiä, joilla ennallistamisen onnistumista voidaan osoittaa. Historiasta tiedetään, että esimerkiksi entisten uitto-uomien kunnostus on onnistunut verraten hyvin, mutta turvetuotantoalueiden alapuolisten laajojen valuma-alueiden toipuminen on todennäköisesti hitaampaa.”
Tutkimuksessa vertaillaan noin 15, 10, 5 vuotta tai juuri ennallistettujen turvetuotantoalueiden alapuolisia vesistöjä luonnontilaisiin vesiin. ”Oletuksena on, että 15 vuotta sitten ennallistettujen vesien pitäisi selkeästi olla muuttumassa kohti luonnontilaa”, arvioi tutkijatohtori Kaisa-Riikka Mustonen. ”Näkyvät muutokset ovat hitaita. Ensin pitäisi palautua hydrologia eli esimerkiksi luonnollinen vedenpinta ja vuodenaikojen mukainen tulvimisrytmi, johon eliöt ovat sopeutuneet. Seuraavaksi toipunee vesikemia ja biologinen palautuminen tapahtuu viimeiseksi.”
”Pienvesien tilanne Suomessa on lohduton, ja on vaikea löytää paikkaa, jossa laajojen ojitusten vaikutus ei sotkisi tutkimusasetelmaa”, Muotka sanoo. Siksi uudet tutkimusalueet sijaitsevat erittäin lähellä ennallistettuja turvesoita.
”Aiemmissa tutkimuksissa ennallistamisen ja vettämisen vaikutuksia on tutkittu suppeasti ja yleensä vain lyhyen aikaa toimenpiteen jälkeen. Kokonaiskuvan saamiseksi tarvitaan kuitenkin pitkäaikaista seurantatietoa usean vuoden ajalta, sillä kasvihuonekaasu- ja vesistöpäästöt sekä kasvillisuus muuttuvat ajan saatossa”, tutkija Mirkka Visuri Sykestä kertoo.
Hanketta vetää Syke ja lisäksi siinä ovat mukana Luonnonvarakeskus Luke ja Oulun yliopisto. Alustavia tuloksia odotetaan ensi keväänä. Hanketta rahoittavat Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF) Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.
Maastoretki: Toimittajat voivat osallistua torstaina 29.8. Syken järjestämälle retkelle ennallistetuille turvetuotantoalueille Iissä ja Oulussa ja keskiviikkona 11.9. ENARI-hankkeen ohjausryhmän retkelle Sieviin. Vapaita paikkoja voi tiedustella Mirkka Visurilta (yhteystiedot alla).
Lue lisää: ENARI – Turvetuotantoalueiden ennallistamisen ympäristövaikutusten seuranta ja arviointi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Mirkka Visuri, Suomen ympäristökeskus Syke, p. 029 525 1024, mirkka.visuri@syke.fi
Professori Timo Muotka, Oulun yliopisto, p. 050 3505750, timo.muotka@oulu.fi
Tutkijatohtori Kaisa-Riikka Mustonen, Oulun yliopisto, p. 040 5789989, kaisa-riikka.mustonen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Oulun yliopistoon 18 606 hakijaa yhteishaussa26.3.2025 11:02:26 EET | Tiedote
Oulun yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa 18 606 hakijaa. Tiistaina 25.3.2025 päättyneessä haussa Oulun yliopiston suomenkielisissä koulutusohjelmissa on tarjolla yhteensä 2455 opiskelupaikkaa. Hakijoiden määrä kasvoi hiukan viime vuodesta. Ensisijaisesti Oulun yliopistoon haki 5239 henkilöä.
Oulun normaalikoulun uudisrakennushanke etenee25.3.2025 14:17:02 EET | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus päätti normaalikoulun uudisrakennuksen sijoittamisesta Linnanmaalle ja hankkeen siirtymisestä suunnitteluvaiheeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme