Tampereen yliopisto

Väitös: Rakentamisalan yhteistä ammatillista tietoa tuotetaan dynaamisessa verkostossa

Jaa

FM, VTM Marita Kari tutki väitöskirjassaan rakentamisalan yhteisen ohjeistuksen kehittämistä Rakennustietosäätiö RTS:n toimikunnissa tietojohtamisen käytäntönä. Tutkimuksen mukaan toimikunnat hyödynsivät säätiön ja työskentelyyn osallistuneiden henkilökohtaisia verkostoja aktiivisesti ja monipuolisesti tiedon vaihdossa ja tiedon yhdistämisessä. Keskinäinen luottamus oli toimikunnan työskentelyn kulmakivi, joka auttoi ja tuki jäsenten tiedon jakamista ja osallistumista yhteiseen kehittämiseen.

FM, VTM Marita Kari väittelee perjantaina 20. syyskuuta.
FM, VTM Marita Kari väittelee perjantaina 20. syyskuuta. Kuva: Anne Haapanen

Yhdessä laadittuja ja yhteisesti hyväksyttyjä ohjeita tarvitaan rakentamisalalla. Ne vähentävät epävarmuuteen ja keskinäiseen riippuvuuteen liittyvää monimutkaisuutta alalla, jolla yritysten yhteistyökumppanit vaihtuvat projektikohtaisesti. 

Rakennustietosäätiö RTS on yleishyödyllinen säätiö, jonka toimikunnat ovat yksi kiinteistö- ja rakentamisalalle Suomessa yhteisiä ohjeita laativa toimija. Toimikuntien työn tuloksena syntyneitä, RT-kortteina julkaistavia ohjeita, sopimusasiakirjoja sekä rakennustöiden yleisiä laatuvaatimuksia hyödynnetään alan käytännön toiminnassa. Nämä julkaisut ovat RTS:lle yksi keino toteuttaa tarkoitustaan, eli hyvän kaavoitus-, rakennus- ja kiinteistönpitotavan edistämistä. 

Tietojohtamisen tutkimusalueella yleishyödyllistiä säätiöitä on tutkittu toistaiseksi vielä vähän, eikä pohjoismaisia säätiöitä ole tiettävästi tutkittu vielä ollenkaan. 

Laajapohjainen toimikuntaverkosto

FM, VTM Marita Karin väitöstutkimuksessa tehty verkostoanalyysi osoittaa, ettei millään RTS:n ulkopuolisella organisaatiolla ollut toimikuntaverkostossa määräävää asemaa. Ehdoton enemmistö jäsenistä (96 prosenttia) osallistui yhteen tai kahteen toimikuntaan. Viidellä RTS:n ulkopuolisella henkilöllä (yhdellä prosentilla kaikista jäsenistä) oli jäsenyyksiä vähintään neljässä toimikunnassa. Kaikki heistä työskentelivät alan keskeisissä järjestöissä, joiden tuki oli tärkeää ohjeen yleiselle hyväksynnälle. 

Organisaatioihin, joiden henkilöt osallistuivat eniten toimikuntatyöskentelyyn, kuuluivat pääkaupunkiseudun suuret kaupungit, valtion keskeisimmät rakentamisalan organisaatiot, alan suuret yliopistot, yksi tärkeimmistä järjestöistä sekä neljä alan suurta yritystä. Nämä organisaatiot edustivat alan tärkeitä osapuolia ilman että millään organisaatiotyypillä olisi ollut selvä enemmistö RTS:n toimikuntalaitoksen verkostossa.

Monipuolista tiedonvaihtoa henkilösuhteiden avulla

Tutkimuksen mukaan rakentamisalan ammatillista tietoa tuotetaan dynaamisessa verkostossa, jossa yhden toimijan valmisteilla oleva tai julkaistu tieto otetaan huomioon toisaalla kehitettävässä julkaisussa. 

– Monimuotoiset henkilösuhteet välittivät toimikuntiin tietoa yhtäältä tulevien käyttäjien toivomuksista, odotuksista ja tiedontarpeista, toisaalta käytännössä toimivista tai uusista teknisistä ratkaisuista, Kari sanoo.

Toimikunnat yhdistivät monipuolisesti eri toimijoiden osaamista ja resursseja sekä sovittivat yhteen rakentamishankkeen eri osapuolten intressejä. Tutkimuksessa keskustelut yhteisen pöydän ääressä mahdollistivat eri osapuolten hallussa olevan tiedon vaihdon ja tiedon yhdistämisen tulevan ohjeistuksen käsikirjoitukseen. Toimikunta sisällytti käsikirjoitukseen myös tärkeimmät omaan tehtäväänsä liittyvät säännökset ja viranomaismääräykset sekä RTS:n ohjeistukset. 

Toimikuntatyöskentelyyn vaikutti työn tavoite, osallistujien roolit ja toimikunnan kokoonpanon pysyvyys, toimintakulttuuri sekä käytettävissä olleet välineet. 

– Nämä tekijät tukivat tai hankaloittivat hankkeen edistymistä. Toimikuntien työskentely sujui hyvin silloin, kun hankaloittavia tekijöitä ei ilmennyt ollenkaan tai niitä esiintyi vain yhdellä osa-alueista. Jos ongelmia oli kahdella tai useammalla osa-alueella, toimikunnan sisäinen toiminta vaikeutui, Kari kertoo.

Valmis ohjeistus koko alan käytettävissä 

Toimikuntatyön ydin on sen lopputulos, eli valmis ohjeistus, jossa yhteinen asiantuntemus saatetaan kaikkien alalla toimivien käyttöön. Ohjeistus on saatavilla verkkopalvelun kautta.

– Kolmannelle sektorin organisaatioille tärkeä arvoperusteisuus näkyy myös tuloksissa. Tutkimuksessa toimikuntien jäsenet olivat lähes yksimielisiä siitä, että Rakennustietosäätiön tutkimuksen aikaiset arvot, eli luotettavuus, puolueettomuus, asiantuntemus, laatu ja asiakaslähtöisyys toteutuivat valmiissa ohjeissa, Kari kertoo.

Tutkimuksen tuloksia on mahdollista soveltaa myös rakentamisalan ulkopuolella erilaisissa yhteiskehittämiseen liittyvissä tehtävissä. 

Väitöstilaisuus perjantaina 20. syyskuuta

Filosofian maisteri, valtiotieteiden maisteri Marita Karin informaatiotutkimuksen alaan kuuluva väitöskirja Toimikuntatyöskentely tietojohtamisen käytäntönä. Tapaustutkimus rakentamisalan ohjeistuksen laatimisesta tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 20.9.2024 klo 12 Pinni B:n salissa B 1096 (Kanslerinrinne 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori emerita Maija-Leena Huotari, Oulun yliopisto. Kustoksena toimii professori emeritus Reijo Savolainen, Tampereen yliopisto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

FM, VTM Marita Kari väittelee perjantaina 20. syyskuuta.
FM, VTM Marita Kari väittelee perjantaina 20. syyskuuta.
Kuva: Anne Haapanen
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Muistisairautta sairastavat ihmiset suljetaan helposti sosiaalisten kontaktien ulkopuolelle14.10.2024 14:18:56 EEST | Tiedote

Etenevä muistisairaus, kuten Alzheimerin tauti, vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin ylläpitää sosiaalisia suhteita ja olla vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Usein sairauden edetessä sosiaalinen verkosto pienenee. Äärimmäisissä tapauksissa voidaan puhua jopa sosiaalisesta kuolemasta. Termillä tarkoitetaan sitä, että ihmistä ei nähdä vuorovaikutuksen arvoisena ja hänet suljetaan kaiken vuorovaikutuksen ulkopuolelle.

Väitös: Innovaatioekosysteemit työkaluna yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa14.10.2024 09:40:13 EEST | Tiedote

Väitöskirjassaan Nadja Nordling tutkii, miten innovaatioekosysteemejä voidaan hyödyntää merkittävien yhteiskunnallisten haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen ja sosiaalisen eriarvoisuuden, ratkaisemisessa. Tarkastelemalla innovaatioekosysteemejä osana yhteiskuntaa uudistavaa innovaatiopolitiikkaa Nordling tarjoaa näkökulmia siihen, miten nämä järjestelmät voivat edistää kestävää kehitystä ja laajamittaista järjestelmätason muutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye