Jyväskylän yliopisto kehittää uusia ratkaisuja maahanmuuttaneiden yliopistopolkujen sujuvoittamiseksi
Maahanmuuttaneet ovat erityisen aliedustettuina kielellisesti vaativissa ja korkeakoulutusta edellyttävissä asiantuntijatehtävissä. Koulutus- ja työmarkkinoiden eriytymisen pysäyttämiseksi maassa jo olevien maahanmuuttaneiden tavoittaminen korkeakoulutukseen on yhä tärkeämpää. Jyväskylän yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa halutaankin kehittää uusia ratkaisuja maahanmuuttaneiden yliopistopolkujen sujuvoittamiseksi.

Maahanmuuttaneet ovat erityisen aliedustettuina kielellisesti vaativissa ja korkeakoulutusta edellyttävissä asiantuntijatehtävissä. Koulutus- ja työmarkkinoiden eriytymisen pysäyttämiseksi maassa jo olevien maahanmuuttaneiden tavoittaminen korkeakoulutukseen on yhä tärkeämpää. Jyväskylän yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa halutaankin kehittää uusia ratkaisuja maahanmuuttaneiden yliopistopolkujen sujuvoittamiseksi.
Kehittämistyön tueksi tiedekunnassa on juuri valmistunut sosiaalityön koulutuksen saralta selvitys, jossa tutkimuskoordinaattori Aija Virtanen on tarkastellut maahanmuuttaneiden tavoittamisen, opintoihin pääsyn ja opintojen aikana tarvittavan tuen kysymyksiä. Erityisesti sosiaalityössä on tunnistettu tarve työntekijöiden moninaisuudelle: työntekijöiden toivotaan edustavan väestöpohjaa nykyistä paremmin ja pystyvän siten vastaamaan yhä moninaistuvan asiakaskunnan tarpeisiin. Vaikka selvityksessä on keskitytty yksittäiseen koulutukseen, koulutuksen saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden kysymykset koskettavat koko yliopistokenttää; yliopistojen tulee voida reagoida demografiseen kehitykseen ja pystyä huomioimaan yhä moninaisemmilla taustoilla hakeutuvat opiskelijat myös suomenkielisissä tutkinto-ohjelmissa.
Selvityksessä suositetut toimenpiteet kohdistuvat erityisesti opiskelijavalintakäytänteisiin, jotka ovat maahanmuuttaneiden näkökulmasta kielellisesti ulossulkevia. Esimerkiksi valintakokeet vaativat erinomaista suomen kielen taitoa, vaikka yliopistojen hakukelpoisuus ei sitä edellytä. Tämä tulisi ottaa huomioon valintakokeita laadittaessa. Maahanmuuttaneet tarvitsisivatkin myös lisäaikaa valintakokeisiin.
– On kuitenkin tärkeä huomioida, että vain pääsyn esteiden purkaminen ei takaa sitä, että maahanmuuttaneita hakeutuisi sosiaalityön tutkinto-ohjelmiin nykyistä enemmän, vaan vaaditaan myös opiskelijamarkkinoinnin kohdentamista. Samoin tarvitaan opintojen aikaista tukea, jotta maahanmuuttaneiden on myös mahdollista edetä opinnoissaan ja saavuttaa sellaiset valmiudet, että myös työllistyminen kielellisesti vaativiin asiantuntijatehtäviin on mahdollista. Kaikilla opiskelijoilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet edetä toivomilleen työurille – kielitaustasta riippumatta, Virtanen tähdentää.
Maahanmuuttaneiden polkujen sujuvoittamiseksi humanistis-yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa etsitään ratkaisuja avata maahanmuuttaneille oma valintaväylä sosiaalityön koulutukseen. Oma väylä olisi ensimmäinen askel opiskelijavalintakäytänteiden yhdenvertaistamisessa yliopistotasolla, ja se mahdollistaisi tarkoituksenmukaisten kielellisen tuen muotojen rakentamisen osaksi tutkinto-ohjelmaa.
Lisätietoja: Aija Virtanen, aija.virtanen@jyu.fi, +358504306080
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KalliolaViestinnän asiantuntija, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504335652reetta.j.kalliola@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme