Onnistuneen urheilusuorituksen perusta on havaintomotoriikka
Jyväskylän yliopiston uutuuskurssilla kehitetään pelisilmää. Havaintomotoriikkaa avaava kurssi on osa avoimen yliopiston liikuntatieteiden tarjontaa.

Katsot palloa edessäsi maassa. Kauempana edessäsi siintää maali. Tiedät mitä tehdä, otat askelet, tähtäät ja potkaiset.
Havainto, päätöksenteko, toiminta.
Nämä kolme vaihetta toistuvat aina, kun liikumme. Saamme aistiemme välityksellä informaatiota ympäristöstä, jota hyödynnämme liikkuessa ja urheillessa, sekä toki elämässä muutoinkin. Osaamista ja tietoa havaintomotoriikasta on mahdollista myös kehittää opiskellen.
Pelisilmä – havaintomotoriikka urheilussa ja liikunnassa (5 op), on uusi verkkokurssi JYU avoimen yliopiston liikuntatieteiden opintovalikoimassa.
Kurssi sopii erityisen hyvin esimerkiksi urheiluvalmentajille, liikunnanopettajille ja -ohjaajille, fysioterapeuteille ja urheilijoille. Havaintomotorinen tietotaito palvelee monen tasoisia liikkujia – ja esimerkiksi liikenteessä liikkujia, sillä havaintomotoriikan valmiudet tukevat myös hyvää liikennekäyttäytymistä.
Mikä on aistimisen ja havaitsemisen ero?
”Tämän kurssin jälkeen maailma ei näytä samalta.”
Näin lataa kurssin rakentanut liikuntatieteiden tohtori Sami Kalaja. Kalaja on kansainvälisesti arvostettu urheilun ja liikunnan asiantuntija, huippu-urheiluvalmentaja eri lajeissa niin maajoukkue- kuin seuratasolla, ja hän on esimerkiksi johtanut Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskusta KIHUa.
Nyt Kalaja on myös opettaja JYU avoimessa.
”Havainnointi ja siihen liittyvä tutkittu tieto on hyödyllistä niin huippu-urheilijalle kuin tavalliselle liikkujalle, mutta yhtä lailla se auttaa ketä tahansa havainnoimaan ja liikkumaan paremmin myös vaikkapa liikenteessä.”
Kyse ei ole pelkästä näkemisestä:
”Aistiminen on erilaisten signaalien vastaanottamista aisteilla, kun taas havainnointi on prosessi, jossa näitä aistimuksia tulkitaan ja ymmärretään. Havaintomotoriikka tuo yhtälöön mukaan liikkeen. Kyseessä on siis kyky integroida havaintoja ympäristöstä ja reagoida niihin motorisesti eli liikkeiden avulla”, Kalaja sanoo.
”Havaintomotoriikkaa voi – ja kannattaa – harjoitella esimerkiksi spesifien lajitaitojen näkökulmasta, reaktioiden, koordinaation, visuaalisten harjoitteiden sekä päätöksenteon kannalta.”
Kurssin sisältökokonaisuudet ovat havaintomotoriset taidot, näkö-, kuulo-, tasapainoaisti urheilussa ja liikunnassa, ennakointi ja päätöksenteko, havainto- ja oppimisteoriat, havaintomotoriikan ja päätöksenteon harjoittelu käytännössä, sekä suoritusten havainnointi ja analysointi.
Kaikki opiskelumateriaalit löydät Moodlesta, ja voit itse aikatauluttaa opiskelun opinto-oikeusajan sisällä. Verkkokurssi suoritetaan itsenäisesti omaan aikatauluun joustavasti suoritettavilla verkkotenteillä ja soveltavalla oppimistehtävällä.
JYU avoimessa on tarjolla paljon erilaisia liikunnan, terveyden ja hyvinvoinnin opintoja, esimerkiksi kurssit urheiluvalmennuksen perusteista ja kehosta mitattavasta hyvinvointitiedosta sekä mm. liikuntapsykologian, lasten ja nuorten liikunnan, terveystieteiden sekä liikunnallisen kuntoutuksen opintoja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sami KalajatuntiopettajaJyväskylän yliopiston avoin ylopisto
Puh:+358408234818sami.p.kalaja@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Korona-aika auttoi toisia esikoisperheitä kukoistamaan, samalla se lannisti toiset, tutkimus kertoo1.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, kuinka osa esikoislapsensa koronarajoitusten aikaan saaneista perheistä löysi selviytymiskykyisyytensä ja sopeutui vallitseviin olosuhteisiin, samalla kun osa perheistä kertoi jääneensä kasaantuvien stressitekijöiden alle – pahimmillaan ilman tukea.
Jyväskylän yliopiston tilinpäätös 2024: Tutkimuksessa ja koulutuksessa menestystä, taloudessa käänne parempaan31.3.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli tutkimuksen ja koulutuksen osalta menestyksekäs. Vertaisarvioitujen julkaisujen määrä jatkoi kasvua. Myös kilpaillussa tutkimusrahoituksessa vuosi oli tuloksekas. Euroopan tutkimusneuvosto myönsi yliopistoon tieteellisiä läpimurtoja tavoittelevalle kokeneelle tutkijalle tarkoitetun ERC Advanced Grant -hankerahoituksen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme