Onnistuneen urheilusuorituksen perusta on havaintomotoriikka
Jyväskylän yliopiston uutuuskurssilla kehitetään pelisilmää. Havaintomotoriikkaa avaava kurssi on osa avoimen yliopiston liikuntatieteiden tarjontaa.

Katsot palloa edessäsi maassa. Kauempana edessäsi siintää maali. Tiedät mitä tehdä, otat askelet, tähtäät ja potkaiset.
Havainto, päätöksenteko, toiminta.
Nämä kolme vaihetta toistuvat aina, kun liikumme. Saamme aistiemme välityksellä informaatiota ympäristöstä, jota hyödynnämme liikkuessa ja urheillessa, sekä toki elämässä muutoinkin. Osaamista ja tietoa havaintomotoriikasta on mahdollista myös kehittää opiskellen.
Pelisilmä – havaintomotoriikka urheilussa ja liikunnassa (5 op), on uusi verkkokurssi JYU avoimen yliopiston liikuntatieteiden opintovalikoimassa.
Kurssi sopii erityisen hyvin esimerkiksi urheiluvalmentajille, liikunnanopettajille ja -ohjaajille, fysioterapeuteille ja urheilijoille. Havaintomotorinen tietotaito palvelee monen tasoisia liikkujia – ja esimerkiksi liikenteessä liikkujia, sillä havaintomotoriikan valmiudet tukevat myös hyvää liikennekäyttäytymistä.
Mikä on aistimisen ja havaitsemisen ero?
”Tämän kurssin jälkeen maailma ei näytä samalta.”
Näin lataa kurssin rakentanut liikuntatieteiden tohtori Sami Kalaja. Kalaja on kansainvälisesti arvostettu urheilun ja liikunnan asiantuntija, huippu-urheiluvalmentaja eri lajeissa niin maajoukkue- kuin seuratasolla, ja hän on esimerkiksi johtanut Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskusta KIHUa.
Nyt Kalaja on myös opettaja JYU avoimessa.
”Havainnointi ja siihen liittyvä tutkittu tieto on hyödyllistä niin huippu-urheilijalle kuin tavalliselle liikkujalle, mutta yhtä lailla se auttaa ketä tahansa havainnoimaan ja liikkumaan paremmin myös vaikkapa liikenteessä.”
Kyse ei ole pelkästä näkemisestä:
”Aistiminen on erilaisten signaalien vastaanottamista aisteilla, kun taas havainnointi on prosessi, jossa näitä aistimuksia tulkitaan ja ymmärretään. Havaintomotoriikka tuo yhtälöön mukaan liikkeen. Kyseessä on siis kyky integroida havaintoja ympäristöstä ja reagoida niihin motorisesti eli liikkeiden avulla”, Kalaja sanoo.
”Havaintomotoriikkaa voi – ja kannattaa – harjoitella esimerkiksi spesifien lajitaitojen näkökulmasta, reaktioiden, koordinaation, visuaalisten harjoitteiden sekä päätöksenteon kannalta.”
Kurssin sisältökokonaisuudet ovat havaintomotoriset taidot, näkö-, kuulo-, tasapainoaisti urheilussa ja liikunnassa, ennakointi ja päätöksenteko, havainto- ja oppimisteoriat, havaintomotoriikan ja päätöksenteon harjoittelu käytännössä, sekä suoritusten havainnointi ja analysointi.
Kaikki opiskelumateriaalit löydät Moodlesta, ja voit itse aikatauluttaa opiskelun opinto-oikeusajan sisällä. Verkkokurssi suoritetaan itsenäisesti omaan aikatauluun joustavasti suoritettavilla verkkotenteillä ja soveltavalla oppimistehtävällä.
JYU avoimessa on tarjolla paljon erilaisia liikunnan, terveyden ja hyvinvoinnin opintoja, esimerkiksi kurssit urheiluvalmennuksen perusteista ja kehosta mitattavasta hyvinvointitiedosta sekä mm. liikuntapsykologian, lasten ja nuorten liikunnan, terveystieteiden sekä liikunnallisen kuntoutuksen opintoja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sami KalajatuntiopettajaJyväskylän yliopiston avoin ylopisto
Puh:+358408234818sami.p.kalaja@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme