Elintarvikealalla rakennetaan monimuotoista yrityskulttuuria
Kansainvälisten osaajien merkitys elintarvikealalla kasvaa. Työhön johtavan maahanmuuton lisäksi tarvitaan osaamista kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnista ja inklusiivisen työyhteisön rakentamisesta.

Suomessa ikäluokat pienenevät ja työikäisten määrä vähenee, eikä kasvavaan osaajatarpeeseen pystytä vastaamaan pelkästään suomalaisella työvoimalla. Myös ruokia ja juomia valmistavissa yrityksissä tarvitaan tulevaisuudessa lisää kansainvälisiä osaajia.
Joissakin elintarvikealan yrityksissä kansainvälisen työvoiman merkitys on suuri jo nyt. Alalla on yrityksiä, joiden henkilöstöstä jopa 80 prosenttia puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea.
Toisaalta monet ottavat vasta ensiaskeleitaan ulkomaisten osaajien rekrytoinnissa.
– Tulevaisuudessa kansainvälisten osaajien merkitys elintarvikealalla kasvaa entisestään. Yritykset rekrytoivat ulkomaisia työntekijöitä sekä Suomessa jo olevista henkilöistä että rekrytointikumppanien avulla suoraan kohdemaista, johtaja Anne Somer Elintarviketeollisuusliitosta kertoo.
Työvoiman tarve on nostanut kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnin, heidän sitouttamisensa ja inklusiivisen* työyhteisön rakentamisen isoksi teemaksi ruoka-alalla.
Työhön johtavaa maahanmuuttoa on sujuvoitettava lainsäädännöllisin toimin, mutta rinnalla on vahvistettava myös yritysten omaa osaamista inklusiivisen työkulttuurin luomisesta.
– Jäsenyrityksemme ovat tunnistaneet tärkeäksi vahvistaa osaamistaan kansainvälisessä rekrytoinnissa ja työntekijöiden sitouttamisessa. Ulkomailta tulevien työntekijöiden täytyy tuntea olevansa aidosti tervetulleita ja viihtyä, jotta he myös pysyvät yrityksissä. Työyhteisön kansainvälistyminen on iso asia, joka vaatii monen asian huomioimista ja muutoksen johtamista kaikilla yrityksen tasoilla, johtava asiantuntija Maiju Korhonen kertoo.
Elintarviketeollisuusliitto haluaa tukea jäsenyrityksiään kansainväliseen rekrytointiin liittyvän osaamisen vahvistamisessa. Uusi Kansainvälisen työvoiman rekrytoiminen elintarviketeollisuudessa -opas on siinä yksi keino. Opas tarjoaa ohjeita kansainvälisen rekrytoinnin eri vaiheisiin sekä yritysesimerkkejä ja vinkkejä kansainvälisten työntekijöiden houkuttelemiseen, rekrytointiin ja sitouttamiseen.
Oppaan lisäksi yritysten kykyä rekrytoida ulkomaisia työntekijöitä ja rakentaa inklusiivista työyhteisöä tukevat aiheesta järjestetyt webinaarit ja työpajat.
Kansainvälisen työvoiman rekrytoiminen elintarviketeollisuudessa: Miten houkutella, rekrytoida ja sitouttaa monimuotoista työvoimaa -oppaan on ETL:lle tehnyt Inklusiiv Oy. Opas on tarkoitettu vain ETL:n jäsenyritysten käyttöön.
*Inklusiivisuus on sellaisen ympäristön luomista, jossa kaikkia kohdellaan oikeudenmukaisesti ja kunnioittavasti ja jokainen kokee tulevansa kuulluksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiMaiju KorhonenJohtava asiantuntija
Puh:050 359 6766maiju.korhonen@etl.fiKuvat

Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Elintarvikemarkkinalain uudistus vie kohti reilumpaa kilpailua31.10.2025 13:16:38 EET | Tiedote
Ehdotukset elintarvikemarkkinalain uudistamiseksi ovat askel oikeaan suuntaan, mutta ne eivät vielä riitä täysin takaamaan elintarvikemarkkinan tervettä kilpailua ja vastuullista kaupankäyntiä. Tasapuolinen tiedon- ja riskinjako sekä toimiva kilpailu hyödyttävät koko ketjua aina alkutuottajista kuluttajiin.
Det finländska pantsystemet – en modell för hela Europa23.10.2025 08:07:00 EEST | Tiedote
I Finland har handeln och dryckesindustrin tillsammans utvecklat ett utmärkt pantsystem för återvinning av dryckesförpackningar. Trots detta riskerar EU:s nya förordning om förpackningar och förpackningsavfall att vrida klockan tillbaka för Finland och tvinga landet att återinföra tvättbara glasflaskor, om undantag inte medges.
Suomalainen juomapakkausten palautusjärjestelmä kelpaisi malliksi koko Euroopalle23.10.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Suomessa kauppa ja juoma-alan yritykset ovat kehittäneet pantillisten juomapakkausten kierrätykselle erinomaisesti toimivan järjestelmän. Ilman poikkeuksia eurooppalainen pakkaus- ja pakkausjäteasetus on palauttamassa Suomea vuosikymmeniä taaksepäin ja pakottamassa siirtymään takaisin pestävien lasipullojen käyttöön.
Iso joukko elintarvikeyrityksiä liittynyt jo uudelle energiatehokkuussopimusten kaudelle9.10.2025 11:33:03 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuus jatkaa määrätietoista työtään energiatehokkuuden parantamiseksi. Uudelle energiatehokkuussopimuksen kaudelle on sitoutunut jo 16 elintarvikealan yritystä. Pitkäjänteinen työ ja selkeät tavoitteet ovat tuottaneet huomattavia energiasäästöjä ja vievät alaa kohti kestävämpää tulevaisuutta.
Elinvoimaa ruoka-alalta – ETL:n maakuntakiertue starttaa Lahdesta17.9.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) järjestää yhdessä jäsenyritystensä kanssa maakunnallisia keskustelutilaisuuksia kuluvan syksyn ja alkuvuoden 2026 aikana. Tilaisuudet kutsuvat alueiden ja kuntien päättäjiä vaihtamaan näkemyksiä ruoka-alan toimintaolosuhteista ja alan huomioimisesta päätöksenteossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme